Bilim kenti

BİLKENT ÜNİVERSİTESİ

Dünyanın seçkin eğitim kurumları arasında yer alan Bilkent Üniversitesi, 1984’te Türkiye’nin ilk vakıf üniversitesi olarak kurulmuş, 1986’da eğitime başlamıştır. Bilim, teknoloji ve sanat eğitiminde kendisini kanıtlamış olan Bilkent /images/100/0x0/55ea9dfdf018fbb8f88bb4a0Üniversitesi, bünyesinde yürütülen bilimsel araştırma çalışmaları ve kültür etkinlikleriyle de dünyaca tanınan bir merkezdir. Bilkent Üniversitesi’nin yıllık eğitim ücreti 2008-2009 akademik yılı için 15.400 YTL olarak belirlenmiştir. Bu ücrete halen %8 olan KDV dahildir. Eğitim ücreti, güz ve bahar dönemi kayıtları sırasında olmak üzere iki eşit taksitte alınır.

BİLMEK İSTEDİKLERİNİZ

Kuruluş: 1984

Rektör: Prof. Dr. Ali Doğramacı

Adres: Bilkent Üniversitesi 06800 Bilkent - Ankara

Telefon: 312- 290 29 29

İnternet Adresi : www.bilkent.edu.tr

Öğrenim Dili: İngilizce

Üniversite Türü: Vakıf

Yerleşim: Bilkent mevkiinde 5 bin dönüm alan üzerine kurulmuştur.

E-Posta: bilinfo@bilkent.edu.tr

Fakülte: 9 fakülte, 2 yüksekokul ve 3 meslek yüksekokulu

Toplam Öğrenci: 12.000

Toplam Akademik Personel: 1000

Ulaşım: Bilkent Üniversitesi kampüsüne ulaşım, Ankara’nın iki ana noktasından (Tunus Caddesi ve Sıhhiye), saatte bir hareket eden özel servis araçlarıyla sağlanmaktadır. Bu servis araçları Bilkent Üniversitesi öğrencileri, mezunları ve personeli için ücretsizdir. Denizciler Caddesi’nden kalkan dolmuşlarla ücretli ulaşım olanağı da bulunmaktadır.

Kariyer yönlendirme ve işe yerleştirme merkezi (KAYİYEM)

Kariyer Yönlendirme ve İşe Yerleştirme Merkezi (KAYİYEM), öğrencilere mezuniyet sonrası planları konusunda destek sağlayan, iş dünyası hakkında bilgiler veren ve hedefleri doğrultusunda işlere yerleştirilmelerinde yol gösteren bir birimdir. KAYİYEM, üniversiteyle iş dünyası arasında çok güçlü bir bağlantıdır. KAYİYEM’in verdiği hizmetler arasında çeşitli meslek gruplarından yöneticileri öğrencilerle bir araya getiren etkinlikler ve değişik sektörlerden kuruluşlar ile bu kuruluşlardaki iş olanaklarını tanıtan fuar ve toplantıların düzenlenmesi sayılabilir. Bilkent Üniversitesi’ne her yıl tanıtım yapmak ve eleman isteğinde bulunmak için sektörlerinde söz sahibi yaklaşık 500 kuruluş başvurmaktadır. Bilkent Üniversitesi ayrıca, mezun özgeçmişlerini içeren bir veri tabanını internet üzerinden işverenlerin erişimine sunmaktadır.

ÖĞRENCİ HİZMETLERİ

Barınma: Bilkent Üniversitesi yurtları, yaklaşık 4.000 kişilik kapasitesiyle öğrencilere eğitim süreleri boyunca huzurlu ve temiz bir ortamda barınma olanağı sağlamaktadır. Yurt binalarında dört kişilik, üç kişilik, iki kişilik ve tek kişilik odalara ek olarak çalışma ve dinlenme salonları, televizyon odaları, çizim odaları, masa tenisi ve bilardo odaları, mini mutfaklar ve çamaşır yıkama odaları yer almaktadır. Ayrıca özel tek kişilik yurtların her odasında ayrı mutfak ve banyo olanağı sağlanmıştır. Bütün odalarda bulunan ve ücretsiz olarak yüksek hızlı internet erişimi sağlayan bilgisayar bağlantıları, öğrencilerin akademik ve sosyal yaşantılarına teknolojiyi katmalarına olanak tanımaktadır.

Beslenme: Kampüs içindeki çok sayıda kafeterya, öğrencilere sağlıklı ve dengeli beslenme olanakları sunmakta ve neşeli sosyal ortamlar oluşturmaktadır. Bu mekanlar, öğrencilere ev yemeklerinden salatalara, sandviçlerden kebaplara uzanan bir yelpazede yiyecekler sunmaktadır.

Sağlık: Bilkent Üniversitesi Sağlık Merkezi, öğrencilere kolayca erişebilecekleri, güvenli ve kaliteli bir sağlık hizmeti sunmaktadır. Deneyimli doktorları, hemşireleri ve personeli, acil servis olanakları ve beş adet ambulansıyla Sağlık Merkezi haftada 7 gün ve 24 saat kesintisiz hizmet vermektedir. Sağlık hizmetleri öğrenciler için ücretsizdir. Ayrıca Bilkent Üniversitesi, öğrencilerin ilaç giderlerinin %80’ini karşılamaktadır.

Spor: Bilkent Üniversitesi üç kapalı spor salonu, açık basketbol ve voleybol sahaları, kapalı basketbol, voleybol, hentbol sahaları, squash kortları, açık ve kapalı tenis kortları, çim ve halı futbol sahaları, koşu ve yürüyüş parkurları, en yeni aletlerle donatılmış kondisyon salonları, aerobik ve step salonlarıyla geniş spor olanaklarına sahiptir. Bilkent Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Merkezi’nde her dönem aerobik ve step, basketbol, bedminton, eskrim, salon dansları, tenis, Uzak Doğu sporları, voleybol ve yoga gibi çeşitli kurslar açılmaktadır.

BURSLAR

Bilkent Üniversitesi’ne kayıtlı öğrencilerin yaklaşık dörtte biri burslu olarak öğrenim görmektedir. Tüm burslar karşılıksızdır.

Kapsamlı Burs:

ÖSYM tarafından bu programa yerleştirilen öğrencilerin hak kazandığı bu bursun içeriğinde

1. eğitim ücreti,

2. yurt ücreti (Ankara dışından gelen öğrenciler için iki kişilik odalarda),

3. aylık katkı payı (ayda 275 YTL, öğrenci masraflarına katkı olarak, yılda dokuzay boyunca) vardır. Kapsamlı Burs öğrencilik süresi boyunca kesintisizdir; not ortalaması veya sınıf-ders geçme gibi konulardan tamamen bağımsızdır. Kapsamlı Burs, öğrencilerin yabancı dil hazırlama programında geçirebilecekleri süre boyunca da geçerlidir.

Destek Bursu: Eğitim ücretinin %50’si oranında bir indirim sağlayan bu burs, not ortalaması veya sınıf-ders geçme gibi konulardan etkilenmez. Destek Bursu, yabancı dil hazırlama programı dahil bütün öğrenim süresi için geçerlidir ve hiçbir koşulda kesilmez. Destek Bursu sahibi öğrenciler, hak kazandıkları takdirde Üstün Başarı Bursu’ndan da faydalanabilir.

Üstün Başarı Bursu: Her ders yılı sonunda, olağan ders yükünü alıp yıllık not ortalaması 4,00 üzerinden 3,50 veya üzeri olan ve kendi programındaki ücretli öğrenciler arasında ilk yüzde beşe giren ücretli öğrenciler ile kendi programındaki tüm burslu öğrenciler arasında ilk yüzde üç içinde yer alan destek burslu öğrenciler, bir sonraki ders yılı için Üstün Başarı Bursu almaya hak kazanırlar.

Yetenek Bursu: Yetenek sınavıyla öğrenci alan Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi ile Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi bölümlerinin bu sınavlarda üstün başarı gösteren öğrencilerine Yetenek Bursu verilir. Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nce verilen Yetenek Bursu’na ancak mali durumu yeterli olmayan öğrenciler hak kazanabilir.

KÜLTÜR SANAT EĞLENCE

Bilkent Üniversitesi kampüsü yıl boyunca pek çok kültür, sanat ve eğlence etkinliğine ev sahipliği yapmaktadır. Bu etkinliklerin bazıları tüm Ankaralılara bir kısmı da üniversitenin öğrenci ve çalışanlarına açıktır. 12 farklı ülkeden 100 kadar sanatçının oluşturduğu Bilkent Senfoni Orkestrası, 800 kişilik Bilkent Konser Salonu’nda ve yurdun çeşitli bölgelerinde yılda 70’ten fazla konser vermektedir. Bu konserlere dünyaca ünlü solistler ve şefler konuk olmaktadır. ODEON Gösteri Merkezi de birçok konsere ve etkinliğe kapılarını açan 4000 kişilik özel bir mekandır. Öğrenci kulüplerinin de katkılarıyla sergiler, şiir geceleri, söyleşiler, film gösterimleri, konserler, seminerler, spor turnuvaları ve şenlikler düzenlenmektedir. Geleneksel Bilkent Bahar Şenliği de öğrencilik hayatını renklendiren etkinlikler arasındadır. Tiyatro Bölümü öğrencilerinin ve Tiyatro Kulübü’nün gerçekleştirdiği oyunlar yıl boyunca sahnelenmektedir. Bu etkinliklerin çoğu, Bilkent Üniversitesi öğrencilerine ücretsizdir.

Sağlık alanında ilk vakıf üniversitesi

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ


TÜRKİYE’nin ilk organ nakli hastanesini hizmete sunan Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın 1994 yılında kurduğu Başkent Üniversitesi, başta tıp ve hukuk gelmek üzere öğretim yaptırdığı diğer alanlara da çok iddialı girdi. Yalnız Ankara /images/100/0x0/55ea9dfdf018fbb8f88bb4a2değil, ülke genelinde tercih edilen bir üniversite olma özelliğine de hemen kavuşan Başkent Üniversitesi’nde paralı olan eğitim-öğretim için 2008-2009 ders yılında öğretim ücreti yıllık Tıp ve Diş Hekimliği Fakülteleri için 18.000 YTL. (%8 KDV Dahil),

Mühendislik Fakültesi, Devlet Konservatuvarı ve Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’nin özel yetenek sınavı ile öğrenci alan bölümleri için 16.500 YTL. (%8 KDV Dahil), İngilizce Hazırlık Programı ve Lisans Programları için 14.500 YTL. (%8 KDV Dahil) ve Ön Lisans programları için 12.000 YTL (%8 KDV Dahil).

Önlisans Programlarına kayıt yaptıran öğrencilere Başkent Üniversitesi tarafından %25 oranında burs verilir ve bu burs öğrencilerin başarılı oldukları sürece devam eder. Başkent Üniversitesi Ankara’nın yanısıra Ayaş, Yapracık, İstanbul, İzmir, Adana, Yalova ve İskenderun’a yayılmış modern hastaneler ve diyaliz merkezleriyle sağlık hizmeti veriyor. Gölbaşı’nda hizmete giren Araştırma Merkezi’nde, birçok deney hayvanı yetiştiriliyor. Başkent, bu merkezde, tüm araştırmacılara gereksinimleri doğrultusunda hizmet veriyor.

BİLMEK İSTEDİKLERİNİZ

Kuruluş: 1993

Adres: Bağlıca Kampüsü Eskişehir Yolu 20. km Bağlıca 06530 ANKARA

Telefon: (312) 234 10 10

İnternet adresi: www.baskent.edu.tr

Öğrenim dili: Türkçe

Üniversite türü: Vakıf

Yerleşim: Eskişehir Yolu 20. km Bağlıca

Uzaklık: Şehir merkezine 20 km uzaklıkta

e-mail: webmaster@baskent.edu.tr

Öğrenim süresi: Fakültelerde 4 yıl, Meslek Yüksekokulunda 2 yıl

Diş Hekimliği Fakültesi 5 yıl, Matematik Öğretmenliği 5 yıl, Tıp Fakültesi 6 yıl

Fakülte sayısı: 12

Araştırma Merkezi: 6

Laboratuar sayısı: 29

Enstitü sayısı: 7

Bölüm sayısı: 73

Akademik personel sayısı: 1055

İdari personel: 2334

Öğrenci sayılar: 8977

Bu yıl alınacak öğrenci sayısı: 1756+888 burslu= 2644 kişi

Öğrenci kabul şartı: ÖSS sonuçlarına göre öğrenci alıyor

ÖĞRENCİ HİZMETLERİ

Barınma: Üniversitemiz Öğrenci Yurtları tek ve çift kişilik olmak üzere toplam 500 yatak kapasitesine sahiptir. Oda içerilerinde banyo, tuvalet ve lavabo bulunmaktadır. Kişiye özel yatak, gardrop, kütüphane, çalışma masası ve sandalyesi mevcuttur. Her katta iki adet dinlenme mekanı ve dışarıdan arandığında anons sistemiyle ulaşılacak kat telefonları bulunmaktadır. Tesis ara katında çalışma salonu, Öğrenci Sağlık Merkezi, zemin katta kafeteryalar, özel çamaşırhane, bankamatik, kitap ve kırtasiye market, bilardo salonu ile bay ve bayan kuaförü hizmet vermektedir.

Beslenme: Üniversitenin Bağlıca kampüsünde 500 kişilik öğrenci kafetaryası, ana binalarda ve yurt binası içinde çeşitli yiyecek yerleri hizmet veriyor.

Sağlık: Bağlıca Kampüsü’nde, yeterli hekim, personel ve teknik donanımlı Öğrenci Sağlık Merkezi bulunuyor. Hafta sonları dahil 24 saat hizmet veren Merkez’de, genel ve diş poliklinikleri hizmet sürdürüyor. İlk tedavi ve acil müdahalesi yapılan hastalardan ileri tetkik ve tedavi gerekenler Üniversite hastanesine sevkediliyor. Öğrencilere yazılan reçete bedelinin yüzde 80’i, anlaşmalı eczaneden almak koşuluyla üniversite tarafından karşılanıyor.

BURSLAR

ÖSYM Bursu: Başkent Üniversitesinin burslu programlarına yerleştirilen öğrencilere Başkent Üniversitesi tarafından sağlanan burs, Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri Bölümünde sadece öğretim ücretinin tümünü, diğer birimlerde ise sadece öğretim ücretinin yüzde 50’sini veya yüzde 25’ini kapsamaktadır. Burslar, öğrenci yerleştirildiği programdaki öğrenimine başarılı olarak devam ettiği sürece sağlanacaktır.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri Bölümü’nün burslu kontenjanlarına yerleştirilen öğrencilere sağlanan burs karşılıklıdır. Öğrenciler mezun olduktan sonra burslu okudukları her yıl karşılığında tam bir yıl olmak koşuluyla Başkent Üniversitesi Kuruluşlarında zorunlu hizmetle yükümlü olacaklardır.

Başarı Bursu: Öğretim süresi boyunca her akademik yıl sonunda yapılacak değerlendirmeye göre kayıtlı olduğu öğretim programında üstün başarı gösteren (İngilizce Hazırlık Programı hariç) öğrencilerimiz, o yılı izleyen akademik yıl için geçerli olmak üzere karşılıksız "Başarı Bursu" adayıdırlar.

Teşvik Bursları: Uluslararası Bakalorya Diploma Programı (IB) Mezunları: Uluslararası Bakalorya Diploma Programı (IB) uygulayan ortaöğretim kurumlarından IB derecesi alarak mezun olup Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı sonucuna göre Başkent Üniversitesine yerleştirilen adaylardan IB Notu 40-45 arasında olanlara öğretim ücretinin %25’i oranında burs verilir.

Kültürel ve sosyal çevre

Öğrenciler, kendi girişimleriyle oluşturdukları, tiyatro, halk oyunları, çeviri, doğa sporları, işletme, bilim kurgu, koro, spor toplulukları gibi çeşitli çalışmalar yürütüyor. Üniversite, bu tür etkinlikler için tüm alanlarını öğrencilere açıyor.

Spor Merkezi’nde, basketbol, voleybol, futbol, hentbol, aerobik ve masa tenisi gibi spor etkinliklerinin profesyonel çalıştırıcılar tarafından sürdürülmesine olanak tanınıyor. Spor salonu, hafta için 09.00-20.00, hafta sonları 11.00-20.00 saatleri arasında açık tutuluyor.
Yazarın Tüm Yazıları