Mevlidi Nebi Haftası'nın konusu: ‘Peygamberimiz, Cami ve İrşat’... Mevlid-i Nebi ne demek, ne zaman, önemi nedir?

Güncelleme Tarihi:

Mevlidi Nebi Haftasının konusu: ‘Peygamberimiz, Cami ve İrşat’... Mevlid-i Nebi ne demek, ne zaman, önemi nedir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2022 02:50

Mevlid-i Nebi Haftası'nın önemi ve konusu Müslümanların odaklandığı konuların başında geliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından her yıl bir temanın ön plana çıkarıldığı Mevlidi Nebi Haftası'nın bu seneki konusu, "Peygamberimiz, Cami ve İrşat" olarak belirlendi. Hazreti Muhammed'in dünyaya teşrifi dolayısıyla rebiyülevvel ayının 12'nci günü idrak edilen Mevlit Kandili, İslam dünyasının önemli gün ve geceleri arasında yer alıyor. Mevlid Kandili dolayısıyla Mevlidi Nebi Haftası gerçekleşiyor. Peki, Mevlid-i Nebi Haftası ne zaman, önemi nedir? İşte, o konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler.

Haberin Devamı

Mevlidi Nebi Haftası ne zaman sorusu, etkinlikler dolayısı ile vatandaşların gündemine geldi. Mevlid-i Nebi Haftası kapsamında Hazreti Muhammed'in doğum günü olan Mevlit Kandili, rebiyülevvel ayında idrak edilecek. Bu sene “Peygamberimiz, Cami ve İrşat” temasıyla düzenlenen Mevlidi Nebi Haftası 1-7 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

MEVLİD-İ NEBİ HAFTASI NE ZAMAN?

Bu yıl, “Peygamberimiz, Cami ve İrşat” temasıyla kutlanılan Mevlid-i Nebi, 1-7 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

MEVLİD-İ NEBİ HAFTASI'NIN ÖNEMİ NEDİR?

1-7 Ekim tarihleri arası Camiler ve Din Görevlileri Haftası olarak kutlanıyor. Bu tarihlerde cami ve irşat hizmetlerimize dikkat çekmek bağlamında pek çok etkinlikler gerçekleşiyor. Bu yıl ayrıca son Peygamber Hazreti Muhammed'in doğumunun sene-i devriyesi olan Mevlid-i Nebi de yine aynı tarihlere denk geliyor.

Haberin Devamı

Bu yıl Camiler ve Din Görevlileri Haftası ile Mevlid-i Nebi etkinliklerini birlikte icra edilecek.

Mevlid-i Nebi Haftası, Kutlu Doğum Haftası ismiyle 1989 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı'nın tamamen kendi inisiyatifiyle ve Türkiye'deki ilahiyat birikimiyle istişare ederek planladığı ve uygulamaya koyduğu bir haftadır. Bu hafta, kanunların verdiği yetkiyle ortaya çıkmış; 29 yıl boyunca tefekkür dünyamıza hayat vermiş ve yakın tarihimizde milletimizin zihinlerine yerleşmiştir. “Hz. Peygamber'i anmaktan anlamaya" düsturuyla gelişen; Peygamberimizin örnekliğini ve insanlığa takdim ettiği değerleri anlamayı, toplumumuzun her kesimine ve gönül coğrafyamıza anlatmayı ve tanıtmayı, günümüz problemlerine nebevi referanslarla çözüm üretmeyi ve milletimizde var olan Peygamber sevgisini pekiştirmeyi amaçlayan, bir haftadır.

Mevlid-i Nebi etkinlikleri kapsamında ceza-infaz kurumları, huzurevleri, çocuk/sevgi evleri, hastaneler, gençlik merkezleri, ilk, orta ve yükseköğretim kurumları, öğrenci yurtları, geçici barınma merkezleri, engelli rehabilitasyon merkezleri, bağımlılıkla mücadele eğitim merkezleri vb. mekanlarda gerçekleştirilen etkinlikler ile illere gönderilen kadın irşat ekiplerinin gerçekleştirdiği programlar, haftanın amacına ulaşmasında önemli bir katkı sağlamakta, bu programlar sayesinde, zikredilen kesimler de Mevlid-i Nebi Haftası'nın heyecan ve coşkusundan istifade etme imkânı bulmaktadırlar.

Haberin Devamı

Her yıl belirlenen tema çerçevesinde gerçekleştirilen Kutlu Doğum sempozyumu, Peygamberimizin tema ile ilgili özelliklerini etraflıca ele alarak tanıtmaktadır. Söz konusu sempozyuma her yıl ülkemizin önde gelen ilim adamları katılmakta ve değerli katkılar sunmaktadır. Sempozyum metinleri kitap olarak bastırılmakta ve bilim dünyasına önemli katkılarda bulunulmaktadır. Önemli bir yekun tutan sempozyum kitapları, gelecek nesiller için Peygamberimizi anlama ve onun örnekliğini rehber edinme konusunda çok önemli bir bilgi ve kültür mirası oluşturmaktadır.

Haberle ilgili daha fazlası: