Benzersiz Tahmis Kahvehanesi

Yolum bir kez daha Gaziantep’e düştü ve oradan yine çok mutlu ayrıldım.

Haberin Devamı

Biz yemekçiler, Gaziantep’te yapılan her türlü etkinliğe koşarak gideriz. Biliriz ki o çok güler yüzlü ve misafirperver olan Anteplilerin sofraları da benzersizdir.
Kahvaltıda Orkide’de sıcak katmer, öğle yemeğinde Aşina’da yuvalama, akşam ise Sahan’da patlıcan kebabı yiyip, tadı damağımızda kalan daha nice yemekle şen şakrak Antep’ten ayrılırız.
Gaziantep’e her gidişimde Tahmis Kahvehanesi’ne uğrayıp menengiç kahvesi içmek istemişimdir. Nihayet uzun süren restorasyon çalışmaları bitti de sonunda bu muhteşem kahvehaneye gidebildik.
Girişteki masada gözüme kestirdiğim, biri fötr şapkalı, biri güneş gözlüklü, diğeri de bilge bakışlı tonton amcaların yanına hemen ilişiverdim.
Hiç sorgu suale girmeden başladık doyumsuz bir sohbete.
Bu arada önümüze bir kâse kuruyemiş ve menengiç kahvesi geldi.
Dekorasyonu, atmosferi, servisi, işletmecisi Mehmet Bey’in sıcacık misafirperverliği insanı öyle bir sarmalıyor ki oradan hiç ayrılmak istemiyorsunuz.
Bize de aynen böyle oldu, vaktin nasıl geçtiğini hiç anlamadık. Bir de baktık ki plaklar pikaba yerleşmiş, eski şarkılar çalınıyor...

Haberin Devamı

ETLİ NOHUTLU KARNABAHAR

Malzeme listesi

1 adet orta boy karnabahar (yaklaşık
750-800 gr)
4 yemek
kaşığı sıvıyağ
1 adet büyük boy kuru soğan
1 adet ince uzun kırmızı dolmalık biber (Yeşil tatlı biber de kullanabilirsiniz.)
150-200 gr az yağlı dana kıyma
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı tuz, karabiber, toz şeker
4-5 su bardağı sıcak su (Et ya da tavuk suyu kullanılmasını öneririm.)
Varsa 1 su bardağı konserve nohut

 Karnabaharı çiçek çiçek ayırın. Saplarını çiçeklerine en yakın yerden kesin ve yıkayıp süzün.
Soğanı yemeklik incecik doğrayın.
Biberin sapını kesip tohumlarını ayıkladıktan sonra uzunlamasına ikiye bölün ve küp küp doğrayın.
Sıvıyağ ve soğanı orta boy bir tencereye aktarıp karıştırarak 2 dakika kadar kavurun.
Kıymayı ekleyip karıştırmaya devam ederek 5 dakika, rengi dönünceye kadar kavurmaya devam edin.
Salçayı da katıp birkaç kez daha karıştırdıktan sonra karnabaharları tencereye dizin.
Üzerine tuz, karabiber ve toz şekeri serpiştirip tencerenin kapağını kapatın ve yemeği kendi suyuyla 5 dakika kadar pişirin.
Tencerenin kapağını açıp sıcak et ya da tavuk suyunu da aktardıktan sonra nohutları serpiştirin.
(Su miktarı sebzelerin seviyesini biraz geçmeli, fazla miktarda su koyulmamalı.)
Tencerenin kapağını tekrar kapatıp yemeği kısık ateşte, karnabahar yumuşayıncaya kadar pişirin.
Ocaktan alıp isterseniz üzerine bol miktarda kıyılmış maydanoz serpiştirerek servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları