Benim kütüphanecilerim

BİR Kütüphane Haftası daha bugün başlıyor.

Bir hafta boyunca, kütüphanelerin, kütüphanecilerin durumu üzerine konuşulacak, sorunlar ortaya atılacak, eminim ki bir yıl daha bu unutulmanın kucağında uyutulacak.

Hafta başlamadan önce dostum, eski Kültür Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. O. Tekin Aybaş'tan bir e.posta aldım:

"Son günlerde gelen iletileri okuduğum zaman düşünmeye başladım. 'Kütüphane Haftası'nı kim kutluyor, neden kutluyor?' diye kendimi sorgulamaya başladım. Fakülte kütüphaneleriyle birlikte yüzlerce üniversite ve özel araştırma kütüphanesinin temsilcisi olan ÜNAK bu haftanın kutlamasında neden yer almıyor?"

Aybaş, e-postasını şöyle bitiriyor:

"Üzgünüm sevgili meslektaşlarım, değerli liste üyeleri ve kültür köşe yazarları, 2007 Kütüphane Haftanızı kutlayamayacağım. Ne Dublin'li afiş, ne haftanın değişiklik olsun diye küçücük Küçük Tiyatro'da özel olarak yazılmış bir tiyatro oyunuyla açılması ne de bazı kurumların dışlanması beni pek açmadı."

***


YILLAR önce Türk Kütüphaneciler Derneği yayınladığı bildirgede, mesleğin ve kütüphanelerin durumu şöyle özetlemişti:

"Ne yazık ki ülkemizde halkın büyük bir yüzdesi, yaşamları boyunca, kütüphane ve kütüphaneci kavramını bilmeden eğitiliyor."

Kütüphane Haftası'nda bir başka sıkıntıdan da söz etmeliyim:

Milli Kütüphane yetkilileri, yasaya rağmen yeni çıkan kitapların gönderilmediğinden, bu yüzden gelecek yıllarda birçok kitabın devlet kütüphanelerinde bulunmayacağından yakınıyor. Türkiye Yayıncılar Birliği, bu gönderilme konusunda zincirde bir kopukluk olduğunu söylüyorlar. Belki buna çare bulunması lazım, o da kitapların satın alınması.

Kütüphanelerin yasak kitap konusunu da çözmeleri şart. Bir araştırmacı, her istediği kitabı burada bulabilmeli, başka yerlerden arayıp bulma zorluğunu yaşamamalı.

Kütüphane Haftası'nda başka bir durumu da okurlarımın ilgisine açayım. Anadolu'nun çeşitli yerlerinde birçok okulun öğretmeni, kıt olanaklarıyla kitaplık yapıyorlar ama kitap bulamıyorlar. Onların bu taleplerinin yayın organlarınca duyurulmasının yararı olduğunu düşünüyorum.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. tarafından düzenlenen İçinden Kitap Geçen Filmler Haftası'nda da, Forrester'ı Bulmak, Gülün Adı, Mesajınız Var, Pelikan Dosyası, Zıkkımın Kökü filmlerini İstanbul Belediyesi'nin çeşitli kültür merkezlerinde seyredebilirsiniz.

Benim kütüphanecilerim, hayatımı renklendiren, bilgilendiren, aydınlatan kişilerdir. Onları hep anımsarım. Bilgi çıkmazına girdiğim anda, sihirli bir kitapla önümü açmışlardır.

Gelelim birtakım kişilerin, "Canım, internet var ya" diye kütüphaneleri küçümsemelerine...

Evet, başlangıç noktası için internetin işlevini kim inkár edebilir?

Ama oradaki bilgileri yazılı bir kaynakla doğrulamadan sakın kullanmayın, ya eksiktir, ya da yanlış.

***

KÜTÜPHANECİ dostlarım haftanız kutlu olsun.

Dilerim çok daha güzel, sorunsuz haftalarda buluşalım.
Yazarın Tüm Yazıları