Benim de müze kartım oldu

Uygulama başladığından beri bir tane almak istiyor, fakat sürekli üşeniyordum. Bu arada tatildeyken bir sürü ören yeri gezdim, her seferinde hayıflandım, keşke yanımda bir Müze Kart olsaydı diye.

Meğer kapıdan geçici kart alabiliyor, sonra asıl karta çevirebiliyormuşsunuz, nereden bileyim. Hiçbir görevli uyarmadı. Oysa gelen her turiste teklifte bulunsalar, bir dolu insan eminim koca bir yıl boyunca kullanabileceği bu kartlardan almak ister. Üç dört tane ören yeri gezdiğinizde, kartın parasını çıkarmış oluyorsunuz zaten.

*

Tabii ben konuya böyle tepeden inme dalınca olmadı. Baştan anlatayım.

Kültür Bakanlığı, Müze Kart diye bir şey çıkardı. Bir iki ay oluyor, gazetelerde okumuşsunuzdur.

Bir kereliğine 20 lira ödüyor, sonra bir yıl boyunca bakanlığa bağlı tüm müze ve ören yerlerine istediğiniz zaman, istediğiniz kadar girebiliyorsunuz. Tüm Türkiye’de toplam 300 yerde geçiyor. İşte benim şimdi bir Müze Kart’ım var. Bir sabah işe geldim, masamda buldum. İnternetten fotoğrafımı bulup, benim yerime kart çıkarmışlar.

*

Kartı alabileceğiniz yerlerin adreslerini www.muzekart.com adresinde bulabilirsiniz. Ama daha kolay bir yöntem var, kartı internette hazırlamak mümkün. Aynı siteye giriyor, gerekli kişisel bilgileri yazıyor ve bir dijital fotoğrafınızı yüklüyorsunuz. Kredi kartıyla ödeme yapıyorsunuz. Onlar kartı basıp adresinize gönderiyorlar. Bunun için ekstradan 2 lira kurye ücreti ödeniyor. Ama bu yöntemle eşe dosta sürpriz kart çıkarmak da mümkün.

Uğraşamam derseniz, gittiğiniz herhangi bir müzenin kapısından geçici kart alabilirsiniz, ama iki ay içinde asıl karta çevirmek gerekiyor.

Söylemeyi unuttum; bir de telefon numarası var bilgi alabileceğiniz: (312) 444 MÜZE. Yani, 68 93.

*

Ben şimdi kartımı yanıma aldığım gibi ilk iş İstanbul Arkeoloji Müzesi’ne gideceğim. Metro inşaatından çıkanlar da eklenince kocaman bir yer olmuş. Bir kerede gezip bitirmek için yanınıza kumanya almanız ve sabah erkenden kapıda olmanız lazım. Ama şimdi benim müze kartım var. Zaman yetmez, yorulur, bitiremezsem dert değil. Yine giderim. Nasıl olsa artık bütün müzeler benim.
Yazarın Tüm Yazıları