Benden mutfak kültür programı

Bundan böyle; TRT 2’de, her Pazartesi saat 11 ve 11.30 arası sizlerle birlikte olacağım.

Ancak bu sefer içeriği yalnızca yemek tariflerinden oluşan klasik bir yemek programı sunmayacağım, Anadolu halk mutfağının geleneklerini, göreneklerini ve bunlara bağlı olarak gelişen mutfak kültürünü anlatacağım sizlere. Bu arada, Özbek Kırım Tatarlarının mutfağı gibi ilginç mutfakları da araştırıp, özel konuklarımla huzurunuzda olacağım. Toplumların kendi kültürlerini ortaya koymasının, kendi öz, yerel değerlerini keşfetmesinin ve bu değerleri çocuklarına aktarabilmesinin ne kadar önemli olduğunun farkındayım. Siz de benimle aynı görüşteyseniz ve konuyla ilgili paylaşmak istediğiniz şeyler olursa, sizden haber beklediğimi belirtmek isterim.

İNCE NOKTALAR

Sebzeleri haşlarken tencerenin kapağını aralık bırakırsanız, renklerini koruduklarını fark edersiniz.

ANNEMİZİN MUTFAĞI

Tereyağlı fırın patlıcan

Yapılışı:

Tavada zeytinyağını kızdırın, sarmısakları kavurun. Domatesi ve tuzu ilave edin, 7-8 dak. pişirip ocaktan alın. Patlıcanları, uzunlamasına dilimleyerek bol tuzlu suda 20 dak. bekletin.Yıkayıp süzün ve kağıt peçeteyle kurulayarak kızgın yağda kızartın. Çukur bir kapta; yumurta, tuz, karabiber, kaşar peyniri ve tereyağını çırpın. Patlıcanların yarısını fırın kabına dizip, üzerine karışımın yarısını dökün. Kalan patlıcanları da üzerine yayın. Sosu gezdirip 175 dereceye ayarlı fırında 15 dakika pişirip sıcak olarak servise sunun.

4 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 20 dakika

Malzeme listesi

2 adet bostan patlıcanı (alacalı soyulmuş)

1/2 çay bardağı sıvıyağ

Üzeri için

1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

1 çay kaşığı tuz, karabiber

3 adet yumurta

2 yemek kaşığı tereyağı (yumuşamış)

Sosu için

1 yemek kaşığı zeytinyağı

2 adet domates (tavla zarı doğranmış)

3 diş sarmısak (incecik dilimlenmiş)

1 çay kaşığı tuz

Ekşimikli kol böreği

Yapılışı:

Yumurta, yoğurt, su, sıvıyağ ve tuzu karıştırın. Unu ekleyerek, kulak memesi yumuşaklığında hamur tutun, 30 dak. dinlendirin. Soğanları kavurun. Üzerine bulguru, suyu, tuz, karabiber, pul biber ekleyip 10 dak. pişirin. Bulgur suyunu çekince ocağın altını kapatıp, peyniri ekleyin. Hamurdan altı adet beze yapıp, hazır yufka büyüklüğünde açın. İç harcını yufkalara paylaştırın, rulo şeklinde sarın. Yuvarlak fırın tepsisini yağlayarak, ruloları birbirinin etrafına dolayın. Yoğurdu, yumurtayı ve sıvıyağı çırparak üzerine sürün. 175 dereceye ayarlı fırında 45-50 dak. pişirin.

6 kişilik
Hazırlama süresi 10 dakika
Pişirme süresi 15 dakika

Hamuru için

2 adet yumurta

1 su bardağı yoğurt

1 çay bardağı sıvıyağ

1 çay bardağı su

1 çay kaşığı tuz

6 su bardağı un

İç harcı için

2 adet soğan (yemeklik doğranmış)

2 yemek kaşığı zeytinyağı

2 su bardağı köftelik bulgur

2 su bardağı ekşimik veya lor peyniri

1 çay kaşığı tuz, karabiber, pul biber

2 su bardağı su

Üzeri için

1 adet yumurta sarısı

4 yemek kaşığı sıvıyağ

2 yemek kaşığı yoğurt (çırpılmış)
Yazarın Tüm Yazıları