Bende guatr var mı?

Guatr, özellikle kadınları ilgilendiren önemli bir sorun.

Haberin Devamı

Ancak uzman bir doktora muayene olup özel bazı tetkiklerden geçmeden kimseye “sende guatr var/yok” denemez! Ayrıca tetkiklerden sadece biriyle de sonuca gidilemez.

Guatr, özellikle kadınları ilgilendiren önemli bir sorun. “Boynumda bir şişlik var, acaba bende de guatr olabilir mi?” gibi bir soru aklınıza geliyorsa, bunu sadece boynunuzdaki yumruya ya da çarpıntı, sinirlilik, terleme, uykusuzluk ve benzeri şikayetleri muhtemel bir tiroid hastalığına bağlayarak işin içinden çıkamazsınız. Uzman bir doktora muayene olup özel bazı tetkiklerden geçmeden kimseye “sende guatr var veya yok” denemez!
Ayrıca tetkiklerden sadece biriyle de sonuca gidilemez. Örneğin yalnızca tiroid hormonlarına bakarak işin içinden çıkılamaz, çünkü “TSH, T3, T4” analizleri normal çıkan binlerce guatrlı var.
Guatrlı birinde hormonlar normal, yüksek ya da düşük bulunabiliyor.
Hormonal değerlere bakarak (ve tabii ki klinik durum da dikkate alınarak) “aşırı çalışan/hipertiroid, az çalışan/hipotiroid ve normal çalışan/ötiroid guatr” tablolarından söz ediliyor.

HANGİ TESTLER YAPILIYOR?

Guatr tanısında kullanılan testlerin başında ultrasonografi geliyor. Ayrıca hormon analizi, sintigrafik değerlendirmeler, antitiroid antikorlar (anti-tg/anti-tpo), tiroglobilin, kalsiyum analizleri, bazen de ince iğne biyopsileri ile teşhis kesinleştiriliyor.
Bana sorarsanız teşhis için kullanılan testlerin hiçbiri tecrübeli bir doktorun muayenesi kadar değerli değildir. Hiçbir tanı yöntemi, doktorun hastayı bizzat dinleyerek ve muayene ederek yapacağı değerlendirmelerin yerini tutamaz.
Doktorlar da zaten en doğru kararlarını öncelikle muayene bulguları, sonra da laboratuvar değerlendirmeleriyle verirler.
Tabii ki bu arada hastanın genetik geçmişi, kişisel sağlık hikayesi, kullandığı ilaçlar ve daha pek çok noktayı göz önünde bulundurmayı ihmal etmezler.
Tiroid hastalıkları ülkemizde çok yaygın... Basit guatra da, az ya da çok çalışan nodüllü-nodülsüz guatrlara da, haşimoto hastalığı ve benzeri tiroid iltihapları ile tiroid kanserlerine de sık rastlanıyor.
Bu nedenle yıllık sağlık kontrollerinizi yaptırırken doktorunuza sizi tiroid yönünden de bir değerlendirmeden geçirmesini hatırlatınız. Bunu özellikle ailenizde guatr, tiroid nodülü, haşimoto hastalığı ve tiroid kanseri gibi hastalıklar söz konusuysa lütfen ihmal etmeyiniz.

Haberin Devamı

BİR KİTAP

Haberin Devamı

Bebeğimi nasıl besleyeceğim?

Sağlıkla ilgili kitapların sayısı artıyor. Bu mükemmel bir gelişme, çünkü sağlığımıza ilişkin bilgilerimiz çoğaldıkça, koruyucu tıp daha başarılı, hastalıkların tedavisi daha kolay ve etkili olacak, bu kesin...
Sağlık alanındaki yayınların eksikliğinin en çok duyulduğu alan, bebeklerle ilgili beslenme kılavuzları.
Toplum sağlığı uzmanı Sibel Güngör Kızıltan, işte bu alanda yazdığı mükemmel bir kitapla annelere müthiş bir kolaylık sağladı. “Bebeğimin Beslenme Kitabı”, 06-24 aylık bebekler için sağlıklı beslenmeye başlangıç ve yiyecek içecek tarifleri bakımından oldukça zengin bir kaynak.
Yeni doğum yapan veya doğum hazırlığı içinde olan annelere tavsiye ederim.

Haberin Devamı

AKLINIZDA OLSUN

Mideniz yanıyorsa

Mide ekşime, kaynama ve yanmalarınız hele bir de reflü sorunlarınız varsa aşağıdaki besinlerden faydalanın.
1- Muz: Reflü belirtilerini azaltan alkalen bir besin.
2- Rezene: En az muz kadar değerli bir mide asidi azaltıcısı.
3- Zencefil: Midenizdeki yangını gidermede oldukça etkili bir çözüm olabilir.
4- Yulaf ezmesi: Mideyi yatıştırmada işe yarayabileceği belirtiliyor.
5- Maydanoz: Mükemmel bir mide dostu.
6- Kavun: Alkali yapısı nedeniyle faydalı bir mide asit yatıştırıcısı olabilir.

Yazarın Tüm Yazıları