BEMBEYAZ DİŞLER SAĞLIKLI VE MUTLU GÜLÜŞLER

Sevgili okuyucular, bugün günlük hayatın karmaşasında en çok ihmal edilen ama sağlık açısından çok önemli olan, yaşın ilerlemesi ile daha da dikkat edilmesi gereken diş ve diş eti sağlığını konuşacağız.

Haberin Devamı

Bilindiği üzere çok önemli olan diş ve dişeti sağlığı, diş temizliği ve diş parlatıcılarının çok artması ile son yıllarda medyanın ilgi odağı olmuştur. Aslında bizler de bu konuda çok ikilem yaşamaktayız. Bir taraftan estetik olarak dişlerimizin parlak ve temiz görünmesi, diğer taraftan ise diş temizliğinin ve parlatıcılarının kişisel isteğe göre yapılmasının zararlı olması kafamızı karıştırmaktadır.
Modern hayatta her geçen gün insanlar ağız ve diş sağlıklarına daha da dikkat ediyorlar. Konuşurken, gülerken çok daha beyaz, sağlıklı ve güzel dişlere sahip olmak istiyorlar. Çünkü diş sağlığı ve estetiği hoş ve güzel bir görünüm için oldukça önemli bir hale gelmeye başlamış ve gündelik hayatta insanların merak ettiği ve zaman harcadığı bir konu haline gelmiştir.
Bu hafta Diş Hekimi Banu Özdemir Cebesoy’a güzel ve etkileyici bir gülüşün ilk şartı olan inci gibi beyaz ve sağlıklı dişlere sahip olmak için neler yapmalıyız, diş temizliği nedir ve ne sıklıkla yapılmalıdır, beyazlatıcıların estetik faydasının yanında dişlere bir zararı var mıdır gibi merak ettiğiniz soruları sordum, Banu Özdemir Cebesoy da cevapladı.

Haberin Devamı

* Dişlerimiz neden kirlenir?
Dişlerimizin kirlenmesinin en önemli sebebi yanlış, eksik ve düzensiz fırçalanmasıdır. Çünkü dişler düzenli fırçalanmadığında diş eti hastalıkları ve çürüklerinin başlıca sebebi olan bakteri plakları dişler üzerinde oluşmaya başlar. Dişlerimizin kirli ve bakımsız görünmesini sağlayan diş taşı ve lekelenmeler de ilk olarak bakteri plağının dişlerimiz üzerine yerleşmesi ve temizlenmemesi ile başlamaktadır.

* Peki dişlerimizin bakımsız görünmesinde önemli rol oynayan diş plağı ve diş taşı nedir?
Diş plağı dişlerimizin çevresinde oluşan renksiz ve yapışkan bakteri tabakasıdır. Ağız içerisinde var olan bu bakteriler temizlenmediğinde zaman ile diş etlerinde kızarıklık, şişlik, kanama oluşumuna, ilerlemiş diş eti hastalıklarına ve hatta diş kayıplarına bile sebep olmaktadır. Yine temizlenmeyen bakteriler yemeklerden sonra gıdaları parçalayarak asit üretmekte bu asit ortam diş yüzeylerinde aşınmaya, kırılmaya yani çürüklere de sebep olmaktadır. Ancak hepimiz doğru ve iyi bir bakım ile yani:
•Plağın tüm diş yüzeylerinden temizlenmesini için günde en az iki defa fırçalamak
•Fırça ile ulaşamadığımız diş araları ve diş eti altında kalan yerleri diş ipi kullanarak temizlemek
•Beslenme alışkanlıklarımızda şekerli ve yapışkan gıdaları (nişasta içeren) azaltmak sureti ile plak oluşumunun önüne geçebiliriz.
Diş taşı olarak bilinen tartar ise plağın sertleşmesi ile oluşan bir nevi kireçlenmedir. Diş taşı hem diş eti üzerinde hem de diş eti altında oluşabilmektedir. Bu da diş plağında olduğu gibi diş eti hastalıklarına ve ayrıca leke oluşumuna sebep olur. Diş taşlarının temizlenmesinin tek yolu diş hekimine gitmektir. Çünkü diş taşı oluştuktan sonra sadece diş hekimleri tarafından özel aletlerle temizlenebilmektedir.

Haberin Devamı

* Diş temizliği nedir ve ne sıklıkla yapılmalıdır?
Diş temizliği olarak bilinen tedavi dişler üzerinde bulunan diş taşlarının ve lekelerin dişler üzerinden uzaklaştırılmasıdır. Diş taşı dişler üzerinde zaman içinde oluşan bir nevi kireçlenmedir. Kötü, eksik fırçalama alışkanlığı ve tükürük yapısı diş taşı oluşumunda sigara, çay ve kahve de leke oluşumunda rol oynayan faktörlerin başında gelmektedir. Bu tedavinin sıklığı hastanın ihtiyacına göre 6 aydan daha kısa olmamak üzere belirlenmektedir.

* Sık diş temizletmenin halk arasında zararlı olduğu söylenir. Bu doğru mudur?
Evet, kısmen doğrudur. Gereğinden daha kısa sürede ile bu tedaviyi uygulamamak önemlidir. Bazen hastalar fırçalama alışkanlıklarının yetersizliğini veya düzenli olmayışını diş temizletme yaptırararak telafi etme yolu izlemektedirler ancak bu hiç doğru bir yaklaşım olmayıp bu tedavinin uygulama sıklığını, doğru ve düzgün fırçalamaya rağmen oluşan ihtiyaç belirlemelidir.

Haberin Devamı

* Peki, diş temizliği ve diş parlatma uygulaması benzer şeyler midir?
Hayır. Diş temizliği, diş yüzeyinden diş taşı ve lekelerin uzaklaştırması ile ilgili bir uygulama iken, diş parlatma aslında daha doğru bir ifade ile diş beyazlatma (ağartma) ise diş temizliği işleminden sonra dişin ortaya çıkan renginin daha da açılması yani beyazlatılması işlemidir.

* Diş beyazlatma zararlı mıdır? Marketlerde ve internette satışı yapılan ürünler beyazlatma sağlar mı?
Diş hekimi tarafından ve onun kontrolünde yapılan diş beyazlatma tedavilerinin hiçbir zararı yoktur. Piyasada “diş beyazlatma” adı altındaki ürünlerin çok büyük bir bölümü içerdikleri kimyasallar ve bunların oranları açısından dişlere ve diş etlerine zarar verebilmektedir. Bu nedenle hastalara diş hekimlerine danışmadan bu ürünleri kullanmamalarını tavsiye ederim. Hatırlatmak isterim ki etkili ve güvenli olan tek tedavi metodu diş hekiminiz tarafından uygulanan veya önerilendir.

Haberin Devamı

* Beyazlatma tedavisi kimlere uygulanabilir?
Beyazlatma tedavisi, çok ağır antibiyotik ve flor lekelenmeleri gibi tedavinin etkili olamayacağı bazı vakalar dışında neredeyse herkese uygulanabilir. Bunun için hekimin muayene yaparak dişlerin, ağız yapısının bu işlem için uygun olup olmayacağını belirlemesi gerekmektedir.

* Tedavinin süresi ne kadardır? Ağrılı ve zor bir uygulama mıdır?
Tedavi yaklaşık olarak 1 hafta ile 10 gün arasında sürmektedir. Beyazlama ise genellikle ilk seanstan itibaren başlamaktadır. Ağrılı ve zor bir tedavi değildir. Tedavinin sonlarına doğru veya bittikten sonra dişlerde kısa süreli soğuk ve sıcak hassasiyeti olabilmekte bu da yüzeysel flor uygulamaları ile yok edilmektedir. Tedavi sırasında sigara, renkli içecek ve yiyeceklerden uzak durma gerekliliği tek zorluktur diyebiliriz.

Haberin Devamı

* Son olarak okuyucularımızla paylaşmak istediğiniz bir şey var mı?
Evet, şunu söylemek isterim ki, beyazlatma tedavileri ile her zaman istenilen beyazlık sağlanamayabilir. Beyazlama oranı dişin yapısına ve tonuna bağlı olarak kişiden kişiye değişebilmektedir. Kişinin ten rengi, yüz yapısı ile uyumlu olan diş rengi kişi için en estetik ve güzel olandır. Bu keyifli röportaj için ben de size çok teşekkür ederim. Tüm okuyucularımıza ve sizlere sağlıklı ve mutlu gülüşler dilerim.


OKUYUCUDAN DOKTORA

35 yaşındayım, öğretmenim. Çok düzenli diş fırçaladığım halde bazen diş etlerimde kanama ve ağız kokum oluyor. Bunun sebebi nedir?
Buket K.

Merhaba. Dişlerinizi düzenli fırçaladığını söylüyorsunuz. Ancak bu yeni kazanılmış bir alışkanlık ise dişlerinizde önceden diş taşları oluşmuş olabilir. Bu diş taşları bir hekim tarafından temizlenmediği sürece diş etleriniz sağlıklı olmayacaktır. Aynı zamanda diş fırçalamanız etkili ve yeterli olmuyor olabilir. Ağız kokunuz bunlara bağlı olabileceği gibi şeker, reflü vb. sistemik hastalıklara da bağlı olabilmektedir. Bu sebeple bir diş hekimine kontrole gitmenizi öneririm.

KISACA BANU ÖZDEMİR CEBESOY

Niğde’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Ankara Namık Kemal İlkOkulu ve Namık Kemal Orta Okulu’nda, lise öğrenimini de Ankara Atatürk Lisesi’nde tamamladı. Lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde aldı. Yaklaşık 10 yıl özel çalıştıktan sonra T.C Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışmaya başlamıştır ve halen ODTü Sağlık ve Rehberlik Merkezinde mesleki kariyerine devam etmektedir.

SİZ SORUN, UZMANLAR YANITLASIN

Önümüzdeki hafta konumuz “iyi huylu meme hastalıkları...” Önceki haftalarda köşemizde yer verdiğimiz ve çok ilgi gösterdiğiniz meme kanseri yazılarımızda da bahsettiğim gibi, günümüzde her 8 kadından birine meme kanseri teşhisi koyulmaktadır. Kanser daha güncel ve popüler bir konu olduğu için meme hastalıkları denildiğinde aklımıza ilk olarak “kanser tanı ve tedavisi” gelmektedir. Fakat iyi huylu meme hastalıkları ve bunların bir kısmına bağlı olarak gelişen meme ağrısı da kadınlar arasında oldukça sık görülmektedir. İyi huylu meme hastalıkları nelerdir, meme kistlerinin meme kanseriyle ilişkisi var mıdır, tanı ve tedavi yöntemleri nelerdir gibi konuyla ilgili tüm merak edilenleri, çalışmalarını Ankara Özel Güven Hastanesi’nde sürdüren konunun uzmanı Prof. Dr. Serdar Özbaş ile konuşacağız. Dr. Özbaş’a sormak istediğiniz tüm soruları jineklinik@senolkalyoncu.com adresinden ulaştırabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları