Baz istasyonları kamu binalarının yakınına kurulamaz

ÇİĞDEM Mahallesi 25. Cadde’de bulunan okul öncesi, ilköğretim ve lise düzeylerinde eğitim yapan, 600 öğrenci ile 120 eğitim ve diğer personelin çalıştığı Bilim Özel Okulları’nın tam karşısında, küçük öğrencilerimizin oyun bahçesine bakan kaldırıma ısrarla baz istasyonu koyma çabası içerisinde olan şirketlerin duyarsızlığı karşısında bir eğitimci olarak yaşadığım üzüntüyü aktarmak istiyorum.

İki yıl önce belirtilen bölgenin biraz ilerisine Avea İletişim Hizmetleri A.Ş tarafından kurulan baz istasyonunun okul öğrenci, öğretmen ve çalışanlarımız için olumsuz etki yapabileceği nedeniyle mahkemeye başvurulmuş ve 9. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 15.7.2009 kararıyla baz istasyonunun kaldırılmasına karar verilmiştir.
Halen bahsedilen firmaya ait baz istasyonu kaldırma işlemleri devam ederken, bu sefer okulumuza daha yakın bir yere Vodafone Telekomünikasyon A.Ş tarafından baz istasyonu kurulmak istenmektedir.
15.10.2009 günü baz istasyonu kurulma işlemi esnasında mahalle sakinlerinin, öğrenci, öğretmen ve velilerimizin protestoları ile karşılaşılmasına rağmen ilgili firma kurma ısrarını sürdürmüştür. Bu esnada yıllarını çocukların eğitimine adamış, onların zarar görmemesi için çaba gösteren Bilim Eğitim ve Öğretim A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı ve okulumuzun Kurucusu Mete Uğur Sezer ani bir göğüs ağrısıyla bayılmış, 112 ambulansı ile acil olarak hastaneye kaldırılmış, tetkikler sonucu kalp krizi ön tanısı ile koroner anjiyo yapılarak tedavi altına alınmıştır.
Çevre Bakanlığı’nın 11 Mayıs 2000 tarihli baz istasyonlarının çevrede yarattığı elektromanyetik kirliliği ciddi bir tehlike olarak gören ve toplumun duyarlılığına yanıt veren, insan sağlığına, insanın sağlıklı çevrede yaşama hakkına önem veren bir genelgenin varlığına rağmen bunları yaşamak çok garip... Aynı genelgede baz istasyonlarının kamu binaları, okul, hastane, kreş, kışla ve park gibi alanlarda kurulmaması gerektiği de belirtilmektedir.
Ayrıca MEB Özel ve Resmi İlköğretim Okulları Teftiş Rehberinin 6-c maddesinde Çevre Bakanlığı’nın ilgili genelgesine atıfta bulunularak ‘Okul binasında ve çevresinde baz istasyonlarının kurulmasına müsaade edilmez ve binanın yakın çevresinde baz istasyonu varsa durum ilgili yerlere bildirilir’ denmektedir.
Çocuklarımız bizim için çok değerli ve önemli. Adı geçen şirketlerin de bu çocukların geleceğin Türkiye’sini oluşturacak yetişkinler olacağını düşünerek onların sağlıklı büyüme haklarına duyarlı olacaklarına yönelik umudumu yitirmediğimi de belirtmek isterim.
Dr.Mine KÖK - Bilim Özel Okulları Genel Müdürü
(www.bilim.k12.tr)

Hemzemin geçitte ben de kaza yaptım

ATATÜRK Orman Çiftliği hemzemin geçit ya da AOÇ süt fabrikası önü; yıllardır burada haftada en az iki trafik kazası olur. Yöneticilerimiz duymadığı ve de kendileri bu belalı yeri herhalde kullanmadıkları için umurlarında olmaz. Haftada en az 5 gün arapsaçı gibi karışır burası.
Ben de 30 senedir bu karmaşadan sıyrılıp geçerdim, ta ki 15 ekim sabahına kadar.. Perşembe sabahı ben de karşı tarafın hatası yüzünden hasarlı bir trafik kazasına karıştım ve arabam büyük hasar gördü.
Yapılması gereken alt-üst geçide izin vermeyenler yüzünden kazalar oluyor.
Benim ve ülkenin kaybettiği maddi kayıpları düşünün ve o kazada yanımda oturan kızımın uğradığı travmayı... Mevcudiyetinden dolayı meşhur hızlı trenin bile kaplumbağa hızıyla geçmek zorunda olduğu, Ankara’da bir benzeri daha olmayan Ankara’nın yüzkarası hemzemin geçit!..
Ankaralıyı rahatlatmak için buraya mutlaka bir alt-üst geçit yapılamaz mı?
Nihat ÜNAL
Yazarın Tüm Yazıları