Batı Trakya ve Ruhban Okulu

YUNANİSTAN Başbakanı Karamanlis’in düğün jestine karşılık Batı Trakya’da neler oluyor? Yunanistan, AB kriterlerini Müslüman Türk azınlığın eğitim, vakıf ve müftülük seçimi için de geçerli sayıyor mu?

Saymıyor ki Batı Trakya dernekleri ‘Ecdat yadigarı vakıf mallarımız talan ediliyor’ diye tepki gösteriyor.

Gümülcine kent planında öngörülen sokak ve cadde açılmasına ilişkin imar planlarının uygulamaya konularak başta Celal Bayar Lisesi Erkek Yurdu’nun bulunduğu bina olmak üzere birtakım azınlık vakıflarına ait gayrimenkullerin yıkılacağına dair bilgilerin su yüzüne çıkması yeni endişelere yol açıyor.

Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Av. Burhaneddin Hakgüder, ‘1967’de cunta döneminde başlayan ayak oyunları ile uluslararası anlaşmalar hiç sayılarak Türk azınlığın mülklerinin haciz, istimlak yoluyla yok edilme girişimleri yeniden başlatılmak istenmektedir’ diyor. Batı Trakya Vakfı Başkanı Başkanı Dr. Sabahattin Meriç, Türk-Yunan dostluğunun en hararetli savunulduğu, Ruhban Okulu’nun önümüzdeki öğretim yılında açılması çalışmalarının yapıldığı bir zamanda Batı Trakya Türk azınlığının vakıflarını yönetememesi, kimler tarafından yönetildiği, gelirlerinin ne olduğu, nereye harcandığının bilinmemesi çok üzücü bir durumdur.’

40 istasyon

BÜYÜKŞEHİR Belediyesi 40 akaryakıt istasyonunun açılması için ruhsat verdi.

Kimler açıyor bunları acaba? Zarar ediliyorsa neden bu kadar istasyon açılıyor? Litre başına 30 lira zam isteyenler asıl bu sorunun yanıtını vermesi gerekiyor. Yoksa onları istasyon açmaya mecbur eden bir durum mu var?

THY sahipsiz bırakılmamalı

TEMPO geçen haftaki sayısında THY’deki sıkıntıları gündeme getirince ortalık karıştı. THY Genel Müdürü Abdurrahman Gündoğdu, buna karşılık basın toplantısı yapıp gerekçeler sunmaya çalıştı. Aynı gece dolmuşa döndüğü için uzun süre bekletilen THY uçağında kavga çıktı, bir milletvekilinin de aralarında bulunduğu yolcular ve ekip karakolluk oldu.

Başbakan Erdoğan eski İstanbul belediye İETT-ulaşım ekibine teslim ettiği THY’nin plansızlık programsızlık sonucu 2004’ün ilk üç ayında 87 trilyon zarar etti. Daha da beteri azalan RJ’lerin seferden çekilmesiyle azalan uçak sayısı ile yakalanınca hatlar karıştı, rötarlarda patlama oldu. Uçaklar adeta ‘charter’ seferine döndü.

Bu arada Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım devreye girerek, ‘THY yönetimi hata yaptı, imaj kaybetti. Kár yapacağız derken yanlış yaptılar. Kár odaklı anlayış, hizmetin aksamasına neden oldu’ dedi.

Büyükşehir’de, THY Genel Müdürü Gündoğdu Ulaşım Daire Başkanı’yken, Binali Yıldırım da İDO Genel Müdürü’ydü.

Bakan’ın, THY’nin 10 yıldır özelleştirilmediğini eleştirmesi, milli havayolumuzun önümüzdeki dönem Öİ’den alınıp yeniden Ulaştırma Bakanlığı’na bağlanmasını istediğini gösteriyor.

Zaten THY’nin blok satışından vazgeçildiği açıklandı. Halka arz için Öİ’de kalmasına gerek yok. Öİ’nin yükü fazla; bakanlık bünyesinde de bu iş yapılabilir. Hiç değilse THY bugünkü başıboş ve denetimsiz durumundan kurtulmuş olabilir, hesap vereceği bir makama kavuşmuş olabilir.

Peki, THY’ye 42 uçağın alınması için AB’nin tarih vereceği 15 Aralık mı bekleniyor.

Havacılık çevrelerinde bunlar konuşuluyor.

Turiste eziyet

YURTDIŞINDAN geldiğimde pasaport kontrolünde tam 35 dakika bekledim. Gişelerin yarısı boş, görevli komiser tüm elemanların bu kadar olduğunu söyledi. Hadi bizi bırakın ama gelen turistlere bu eziyeti yapmaya kimin hakkı var.

Göksel SAVCI

Düğün için ne diyorlar

BAŞBAKAN Sn. Erdoğan’ın kızının düğününe temas edemeyecek kadar şoktayım. Sadece böyle bir lükse ne dinen, ne de ülkemizin içinde bulunduğu şartlar sebebiyle hakkı yoktu, demek istiyorum. Bir ülkenin saygınlığı düğünlerde ağırlanan yabancı devlet adamlarının sayısı ile değil ancak ve ancak ülkenin hak ve çıkarlarının layıkıyla savunulması ile sağlanır.

Yunanistan Başbakanı, İstanbul Valisi tarafından karşılanırken, Pakistan Devlet Başkanı’na Vali Yardımcısı’nın uygun bulunması beni rahatsız etmiştir. Pakistan bizi her platformda desteklerken; ev sahibi olarak Yunanistan Olimpiyat Meşalesi’nin KKTC’ye gitmesini engelleyen Rum yönetimine sessizce destek vermemiş midir? Bir yerlerde yanlışlık var ama nerede?

Sevgi DERİN-ANKARA

ALLAH
mesut etsin; Başbakan kızını evlendirdi. Mesaj veriyor: Batılı ve Doğulu devlet adamları burada birleşti... Türkiye için büyük gün!...

‘11 Temmuz 2004’ tarihimize, ‘Esra Zirvesi’ diye mi, yoksa ‘Esra-Berat Paktı’ mı diye geçecek? Gerçekten merak ediyorum?

Gün boyu TV’lerde; yumurta biçimindeki kafaları ve kara çarşaflıları izledik. Erkekler de beyaz entari ve beyaz takkeli olsalardı muhteşem bir Türkiye tablosu oluşturulurdu. Tüm dünya bizi alkışlardı. İşte o zaman AB kapıları ardına kadar açılırdı.

73 yaşındayım. Kaç iktidar, kaç başbakan gördüm. Ömrümün son yıllarında, tanık olduğum bu manzaraları görmeden ölmeyi isterdim. Gelecek nesiller için içim kan ağlıyor. Eğer cennete bu kadınlar girecekse, ben o cenneti de istemiyorum.

Nuran BÖKE-İSTANBUL

AKP’
li değilim ama Başbakan’ın düğününün Türkiye’nin tanıtılmasında çok hoş bir organizasyon olduğunu düşünüyorum. Bir okurunuzun aktardığının aksine Türkiye ile Finlandiya’daki bir düğün karşılaştırılamaz. Çünkü onlar AB üyesi, tanıtıma ihtiyaçları yok; terör yok. Böyle bir gösteriye Türkiye’nin ihtiyacı vardı, iyi de oldu.

Emel ÖMEROĞLU-BALIKESİR

MESAJ PANOSU

MAHMUT
Hocamızı (Mahmut Yerlikaya) Burgazada’daki Öğretmenevi Müdürlüğü’nden aldılar. Adalarımıza büyük hizmet veren bir öğretmendir. Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın evini restore ettirip kitabını yazmış; inanılmaz bir şekilde bu bu evi Adalara kazandırmıştır. Bu dürüst ve çalışkan insandan Adalar Milli Eğitim Müdürü Mihriban Aslanbüyük ne istiyor; AKP’ye mi hizmet etmek istiyor? Bu haksız uygulamaya Kaymakam Orhan Arasan niye müdahale etmiyor?

Adalardan 18 imza

HAYDARPAŞA-Gebze tren hattı boyunca beton ve demir çerceveler çekerek ne ne yapılmak isteniyor? Bizi hapishaneye mi tıkmak istiyorsunuz?

Feyhan TÜNEY MALTEPE

TÜRSAB üyesi Pekin Turizm’in klasik ABD gezisi için Kasım 2003’te 400, Volga gezisi için de Ocak 2004’te 400 dolar peşinat verdim. Mart 2004’te ABD gezisini iptal ettiklerini söyleyip, peşinat verdiğim 400 doları da Volga gezisine aktardıklarını söylediler. Benim sağlık sorunum çıktığı için Volga gezisine katılamayacağımı söyledim, 800 dolarımın iadesini istedim. O tarihten bu yana oyalanıp paramı ödemiyorlar.

R.Erol KADIOĞLU BURSA

NEZİH
bir ortamda film izlemek için şehrin 14. km dışındaki Masera Sinemalarını tercih ediyoruz. Bütün sinemalarda ön sıralar biletini kaybedenlere mi ayrılır, yoksa birtakım hatırlı müşterilere mi?

Keziban KARAMAN
Yazarın Tüm Yazıları