Barınaklar sevgi dağıtacak gönüllülerini bekliyor

Evsiz, terk edilmiş, zarar görmüş hayvanların bazen son durağı olan barınaklar ülkemizde sık sık tartışma konusu oluyor.

Tüm tartışmaların ardında, olan yine hayvanlara olurken, bir avuç denilebilecek gönüllüler dört bir yana yetişmeye çalışıyor. Barınakların sorunları ise bitmek bilmiyor. Maddi ve manevi desteğe ihtiyaç duyan barınaklarda giderler çoğalırken, nüfusları hiç azalmıyor. Sokaktan gelenlere,

evlerinden atılmış hayvanlar da eklenince barınakların ihtiyaç listeleri de kabarıyor. Yaz boyunca barınaklarda yapılacak işler çoğalırken siz de bu yuvasız hayvanlara yardım etmek istiyorsanız etrafınızdaki en yakın barınağın kollarını açmış sizi beklediğini bilmelisiniz. Bu ara en çok yardım çığlığını duyduğumuz, gerçekten zor durumdaki barınakları topladık. Belki bu haftasonu dünyayı paylaştığımız dostlarımıza yerdım edersiniz diye...

Terk edilmiş 300 ev hayvanı var Adana Büyükşehir Belediyesi DOHAYKO Hayvan Barınağı’nın ihtiyaçları belediye tarafından karşılanıyor, yönetim ise tamamen derneğe ait. Yüreğir ve Seyhan Belediyeleri ise köpeklerin toplanmasına ve kısırlaştırmaya yardım ediyor. Barınakta 300’ü kedi 1200 hayvan var. Son bir yıldır Kısırlaştır - Aşılat ve Yaşat kampanyası dahilinde hayvanlar küpelenerek alındıkları yere geri bırakılıyor. Barınağın devamlı misafirleri ise çok yaşlanmış, hasta, yaralı ve evinden atılmış, sokakta hayatta kalamayacak durumda olanlar. Terk edilmiş köpeklerin çoğu ise bunalıma girdikleri için yemek yemeyerek intihar ediyor. Barınakta dört veteriner, bir veteriner teknikeri, 12 bakıcı ve 15 gönüllü var.

Kuru kedi ve köpek maması, ilaç ve tabii ki hayvanlara ilgi gösterecek gönüllüler barınağın en büyük ihtiyaçları. Adres: Çukurova Üniversitesi Arkası, Balcalı. Tel: 0322 338 62 25

Köpekleri evlat edinebiliyorsunuz Fatih Belediyesi’ne ait olan Yedikule Hayvan Barınağı’nda beş gönüllü ve dokuz görevli var. 1700 köpeğin konakladığı barınakta kedi yok. Yedikule’de köpek sahiplendirildiği gibi, bir de evlatlık sistemi var. Evinde hayvan beslemeyen hayvanseverler barınaktan seçtikleri bir köpeği evlat edinip, onun ihtiyaçlarını karşılıyor ve düzenli ziyaretlerle evlatlık köpekleri ile ilgileniyorlar.

Barınağın şu sıra en çok köpekler için karma aşıya ihtiyacı var. Antibiyotik, acil müdahaleler için steril eldiven, tıbbi malzemeler, kısırlaştırma operasyonları için bayıltıcı ilaçlar, ıslak ve kuru mama, leğenler, ve enjektörler de barınak için hayati önem taşıyor. Adres: Yedikule sahil yolu, Surdibi Tel: 0212 633 58 57

Bütün masrafları birkaç gönüllü karşılıyor Şile Belediyesi’ne ait Şile Barınağı Hayvan Kısırlaştırma ve Müşahade Merkezi’nde bir veteriner ve bir görevli var. Bölgede yaşayan bir gönüllü de düzenli olarak barınağa uğruyor. Barınakta kedi yok ve yaşam alanı oldukça sınırlı olduğu için kurtarılan köpekler tedavileri yapılıp kısırlaştırıldıktan sonra küpelenerek sokağa geri bırakılıyor.

Mama masraflarından köpeklerin yakalanmasına, ameliyat masraflarına kadar her şey az sayıdaki gönüllü tarafından karşılandığı için Şile Barınağı’nın maddi manevi desteğe ihtiyacı çok. Barınağın kapısına bırakılan yavruların ihtiyaçlarını karşılamak gönüllüleri zorlarken, en çok da küpeli ve aşılı olmasına rağmen belediyeye şikayet edilen köpeklere üzülüyorlar. Adres: Şile yolu üzerinde Ağva girişinden 50 metre sonra. Tel: 0216 711 22 74

Anne ve yavrulara özel kaloriferli bölmeler var Beykoz Belediyesi’ne ait Beykoz Barınağı’nın 15 gönüllüsü ve 10 görevlisi var. Beykoz Barınağı bugünden itibaren yeni bölümleri ile evsiz hayvanların hizmetinde olacak. Barınağa Beykoz Belediye Başkanı Muharrem Ergül ve sponsorlar tarafından yeni bir ameliyathane, yavrulu anneler için özel kaloriferli bölmeler eklendi. Barınakta sokaktan toplanan köpekler tedavi edilip kısırlaştırıldıktan sonra sokağa bırakılırken sakat, hasta ve evden atılmış köpekler ise temelli kalıyor. Ayrıca sahiplendirme çalışmaları ve koruyucu aile sistemi de var.

1000’e yakın köpeğin olduğu barınakta ilaç, mama, deterjan, enjektör, anjiyokat, serum ve ameliyat malzemelerinde büyük eksikler var. Adres: Beykoz Hayvan Barınağı Mahmut Şevket Paşa Koyu/Beykoz.

n Sahiplerinin terk ettiği köpekler yaşam mücadelesi veriyor Tuzla Hayvan Rehabilitasyon Merkezi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait. Tam olarak bir barınak gibi çalışmayan merkezde barınağı olmayan ilçelerdeki köpekler toplanıyor. Köpekler kısırlaştırılıp aşılandıktan sonra küpelenerek sokağa bırakılıyor. Üç gönüllüsü olan merkezde bir veteriner, bir veteriner teknisyeni, sekiz de işçi var. 350 köpek kapasiteli merkeze terk edilen sahipli köpekler de var. En büyük sıkıntı yavru köpeklerin dışarıda hayatta kalamayacakları için burada tutulmaları. Barınak düzeni olmadığı için yavru ve kaza geçirmiş köpekler burada büyük zorluk çekiyor. Sahiplendirme oranının düşüklüğü, gönüllü sayısının az olması da Tuzla’daki bir avuç gönüllüyü zorluyor.

İlaca ve kuru mama yardımına ihtiyaç duyan Tuzla gönüllüleri en çok, köpekleri sevip onların sosyalleşmesine yardımcı olacak ziyaretçilerin artmasını istiyor.

Sağlıklı gelen hayvanlar ölü çıkıyor İzmir Örnekköy Barınağı gönüllü Celal Üner tarafından işletiliyor. Celal Bey’in yanı sıra barınağa gidip yardım eden iki kişi daha var. Gönüllü desteğine en çok ihtiyaç duyan barınaklardan biri Örnekköy. Barınakta 200 kedi ve 150 köpek var. Hayvanlar için mama, yemek, veteriner desteği gerekiyor. Örnekköy’ün en büyük sıkıntısı, barınağın tam anlamıyla tamamlanmış olmaması ve kısırlaştırma yapılamaması. Burada hayvanları tedavi edebilecek yer ve ekipman olmadığı için barınağa sağlıklı gelen hayvanlar da bir süre sonra hastalanıyor. Barınağın kapalı alanı da yok, hayvanlar yazın sıcaktan, kışın soğuktan ölüyor. Örnekköy Barınağı gönüllüleri barınağa artık hayvan bırakılmamasını istiyorlar. Bırakılan hayvanların hastalanarak kısa sürede kaybedildiği barınak gerçekten çok zor durumda. Adres: Örnekköy, Karşıyaka, İzmir. ozgun@weblebi.com’a mail atabilirsiniz.

Burada ayı ve at bile var Bugünkü adıyla Cemil Erkök Rehabilitasyon Merkezi, Türkiye’de kurulmuş ilk barınak. Beş yüz civarında gönüllüsü olan barınak Hayvanları Koruma Derneği’ne ait. 450 hayvan bulunan barınakta köpek ve kedi dışında bir ayı ve bir de at var. Barınak hiçbir belediye ve devlet kaynağından yararlanmadığı için tamamen gönüllülerin bağışlarıyla yürüyor.

Barınağın en büyük sıkıntısı sürekli yıpranan malzemelerin yenilenmesi, bunun için sürekli maddi desteğe ihtiyaç var. Kedi ve köpek maması, ekmek, yemek kapları, makarna ve aşı genel ihtiyaçlar arasında. Adres: 35. Sokak No: 10 Bahçelievler Ankara. Tel: 0312 215 15 55

ONLARA CEP TELEFONUNDAN ULAŞABİLİRSİNİZ

Bazı barınak gönüllü ve yetkilileri her an barınaklarda olamadıklarından, acil iletişim için cep telefonlarını kullanıyorlar.

Adana Barınağı (DOHAYKO Genel Sekreteri Nesrin Çıtırık): 0532 223 15 55

Tuzla Rehabilitasyon Merkezi ( Gönüllü İnci Özcebeci): 0535 226 23 16

Şile Barınağı (Gönüllü Elisabeth Özayça): 0533 666 33 20

Beykoz Barınağı (Gönüllü Berrin Olcay): 0532 786 39 24

İzmir Örnekköy Barınağı (İzmir DOHAYKO Şube Başkanı Özgün Öztürk): 0532 422 06 46

Sırma GÜLBAHAR sgulbahar@hurriyet.com.tr

Tavşan ve hamsterlarda Tyzzer’s hastalığı

Tyzzer’s Hastalığı tavşan, hamster ve kobay gibi küçük memeli hayvanlarda karaciğer ve bağırsaklarda hücresel tahribata yol açan bir hastalıktır. Çok nadir olarak diğer fare türleri, kedi, köpek ve atlarda bu hastalığa rastlanır. Bağırsaklarda yaşayan bu bakteri tavşan ve hamsterlerin dışkılarıyla çevreye yayılır. Üstelik ısıya ve birçok dezenfektana karşıda direnç gösterir ve canlı kalabilir.

Hastalığın tavşan ve hamsterlardaki en bariz belirtileri aşırı sulu ishal, anal bölgedeki tüylerde ishale bağlı koyu lekeler, depresyon, su kaybı, halsizlik ve dağınık-mat bir kürk yapısıdır. Özellikle çok genç tavşan ve hamsterlarda, stres altında ve pis, aşırı nemli, kötü ortamlarda yaşayan ve yetersiz beslenme uygulanan küçük memelilerde bu belirtileri takiben 48 saat içinde ani ölümler görülebilir.

Hastalığı doğrudan iyileştiren özel bir tedavi yöntemi yok ancak özellikle tetrasiklin grubu antibiyotikler hastalığın tedavisinde sık olarak kullanılıyor. İshale bağlı olarak sıvı kaybının düzeltilmesi, iyi bir beslenme uygulanması, çevresel koşulların düzeltilmesi ve iyi bir bakım uygulanması da iyileşmeye yardımcı olur. Ancak çok genç ve stres altındaki hamster ve tavşanların bu hastalık sırasında uygulanan tedavilere olumlu yanıt vermesi maalesef oldukça ender görülür.

Genç ve sütten yeni kesilmekte olan yavruların özellikle stresten, kötü bakım ve çevre koşullarından korunması gerekir. Bu hastalığa karşı bir aşı bulunmadığından hastalık belirtileri gösteren şüpheli hayvanların sağlıklı olanlardan ayrılması hastalığın bulaşmasını önlemek için oldukça önemlidir.

gulbay@turkvet.com

Yardım için podyumdalar

Ankara Ümitköy Arcadium Avm’de sahipsiz hayvanlara katkı amacıyla kedi ve köpek güzellik yarışması düzenliyor. Bugün ve yarın yapılacak olan etkinlikte en güzel kedi ve en güzel, en yetenekli köpek seçilecek. Katılımcıların vereceği 10 YTL ile evsiz hayvanların hayatı kurtarılacak. Ayrıntılı bilgi ve iletişim için: 0312 240 00 90

PAKO PANO

Kulakları kesilmiş halde bulduğum Marlon, hasta taklidi yapıp beni kandırdı ve ona sahip aramama sebep oldu. Sağlıklı, 2-3 yaşlarındaki erkek köpek Marlon’a İstanbul’da yuva arıyorum. (0535) 418 76 76.

3 aylık simsiyah erkek kedi Gölge’ye yuva arıyoruz. (0532) 447 35 55.

Göztepe Parkı’na terk edilen tek gözü kör kediye yuvanızı açmak ister misiniz? (0216) 567 44 25.

Aylar önce Halkalı’da çıkan yangından kurtardığımız anne köpek ve yavrusu tamamen iyileştiler ve kendilerini sahiplenecek hayvanseverlerden haber bekliyorlar. (0535) 418 76 76.

Mırıl, sokakta çocuklar kuyruğuna bağladıkları bir ip ile çekiştirilirken bulundu. 1.5 aylık bu dişi kediyi sahiplenmek ister misiniz? (0535) 829 48 37.

Bebek Parkı’nda Poodle cinsi bir köpek bulduk. 10 yaşlarında, iki gözü kör bu köpeği sahiplenmek isteyenler (0212) 257 02 81; (0535) 796 37 54 numaralı telefonları arayabilir.

Sevimli yavru kediye yuva arıyoruz. (0535) 781 10 95.

Sarı-beyaz renkli 6 aylık dişi kedi, sıcak bir yuvanın hayalini kuruyor. (0546) 775 50 46.
Yazarın Tüm Yazıları