Bana kişiliğini söyle sana hastalığını söyleyeyim

Sinirli, dürtüleriyle hareket eden ya da yumuşak başlı biri misiniz? Yapılan araştırmalara göre kişiliğinizin sağlığınız üzerinde etkisi büyük. Riskleri azaltmak için ilk adım kişilik tipinizi tanımlamak. Hazırladığım testi çözerek kişilik tipinizi belirleyip, bu risklerle nasıl mücadele edebileceğinizi öğrenebilirsiniz...

Haberin Devamı

Aşağıdaki ifadeleri 1 ile 5 arasında numaralandırın:

Puan anahtarı:
1 = Kesinlikle katılmıyorum
2 = Pek katılmıyorum
3 = Çekimser
4 = Biraz katılıyorum
5 = Kesinlikle katılıyorum

Neşeli...

Kişilik tipi #2: Eğer çoğunluğa 1 cevabını verdiyseniz bu kişilik tipine kayıyorsunuz.
( ) Bir arkadaş grubuyla dışarı çıkmak yerine evde tek başıma kalmayı tercih ederim.
( ) Faturalarımı gelir gelmez öderim.
( ) Tatil ve etkinlik planlamayı ve organize etmeyi severim.
Rahat, geçimli ve sakin olan bu kişilik tipi hayatın her gününü ayrı yaşar. Özünde Kişilik Tipi #1’in ya da A Tipinin tam zıttıdır; stres hissetseler de çoğunlukla bundan etkilenmezler. Sakin ve sabırlıdırlar. Stresi hissetmediklerinden işleri son dakikaya bırakmaya eğilimlidirler. Nadiren bir şeyler planlayıp organize etmelerine rağmen her zaman sosyal etkinliklere katılırlar!
Sağlık işaretleri: Sakin insanlar hiçbir şey hakkında endişe etmeme eğilimi gösterirler. Sağlıkla alakalı olduğunda bu bir problem olabilir. Bu kişilik tipi sağlık risklerini hafife alır ya da gerekli önlemleri göz ardı eder. Sosyal bir tip olarak bu insanlar risklerini düşünmeden sigara ve içki içmek gibi davranışlarda bulunurlar.
İyi haberler: Diğer yandan bu kişilik tipi kendinden emindir ve güçlü bağışıklık sistemi ve düşük enfeksiyon riskiyle bağdaştırılan güçlü sosyal destek sistemlerine sahiptir.

Haberin Devamı

Utangaç...

Kişilik tipi #3: Eğer aşağıdaki önermelerin çoğunluğuna 5 ile cevap verdiyseniz bu kişilik tipi özelliklerini sergiliyorsunuz.
( ) Birisi beni rahatsız ediyorsa onunla yüzleşemem.
( ) İnsanlar planlarını iptal ettiğinde bazen rahatlarım.
( ) Genellikle diğer insanları kendimden öne koyarım.
‘Memnun ediciler’ olarak bilinen bu kişilik tipi pasif ve yardımseverdir. Genelde diğer insanları kendilerinden önde tutarlar, yüzleşmekten kaçınırlar ve dışa dönük olarak duygusal ya da sosyal değillerdir. Akşamlarını dışarıda bir grupla geçirmektense evde tek başına geçirerek rahat etmeye yatkındırlar ve duygu ve düşüncelerini paylaşmaya eğilimli değillerdir. Genellikle kendi ihtiyaçlarının farkında olmazlar.
Sağlık işaretleri: Bu kişilik tipi, çalışmaların zayıf bir bağışıklık sistemi ve viral enfeksiyonlara karşı yüksek savunmasızlıkla eşleştirdiği utangaçlık özelliği taşırlar. Duygularını bastırırlar. Bu, kaygıya yol açar ve yemek ya da alkol gibi şeylerde tatmin aramaya daha açık hale getirir. Bunun sonucu olarak bu kişilik tipinin bağımlılık yatkınlığı bulunur.
İyi haberler: Bu karakter tipi memnun etmeye düşkün olduğundan doktorlarının tıbbi tavsiyelerini takip etmekte daha duyarlıdır.

Haberin Devamı

Bilgin...

Kişilik tipi #1: Eğer cevaplarınızın çoğunluğu 4 ve 5 ise bu sınıfa giriyorsunuz
( ) Genelde yemekleri çok hızlı yerim.
( ) Mutfağım ya da masam oldukça düzenlidir.
( ) Trafikte oldukça sabırsız ve kimi zaman sinirli olurum.
Bu kişilik tipi, sabırsız, rekabetçi ve girişkendir. İşkoliktirler. İçgüdüsel, anlık kararlar verirler.
Sağlık işaretleri: Sağlık riskleri içgüdüsellikleriyle bağlantılıdır. Yaşadıkları stres,  yüksek asit üretimine sebep olarak gastrik ülser riskini arttırır. Ani karar-vericilik aynı zamanda kötü yemek seçimleriyle de bağlantılı. Evhamlılıkları, stresle baş etmelerine engel olur. Bağışıklık sistemleri zayıflar. Bu sebeple, astım ve baş ağrısı eğilimi vardır.
İyi haberler: Uzun bir ömürle ilişkilendirilen işine bağlılık özelliğinin yararlarını görürler. Vücutlarında olan bitene dikkat etme olasılıkları daha yüksektir.

Haberin Devamı

Öfkeli...

Kişilik tipi #4: Çoğunlukla 1 veya 2 cevaplarını verdiyseniz bu gruba giriyorsunuz.
( ) Süpermarkette bir tanıdığımı görürsem ilk selam veren kişi ben olurum.
( ) Tatiller ve düğünler gibi aile etkinliklerini genellikle iple çekerim.
( ) Stresli hissediyorsam yakın arkadaşlarımla paylaşırım.
( ) Zamanımın çoğunluğunu mutlu olmaya harcarım.
( ) Genellikle sorunlarımın bir şekilde kendiliğinden çözüleceğini düşünürüm.
Sıkıntı yaşamaya meyillidirler fakat bu duygularını sosyal ortamda paylaşmazlar. Kararsızlık, çabuk öfkelenme ve kötü ruh hali ile tanımlanırlar. Sosyal etkileşimden kaçınırlar ve büyük ölçüde kaygı, stres ve yalnızlık duymalarına rağmen bunu ifade etmezler.
Sağlık işaretleri: Kardiyovasküler riskleri fazlasıyla yüksektir. Hatta kalp rahatsızlıklarından etkilenme eğilimleri diğer kişilik tiplerinden üç kat daha fazladır. Tip #1, #2 ve #3 insanlar endişelerden etkilenirken vücutları bu stresi işler ve kovar. Ancak Tip #4’te duygular, kötü ruh halleri ve endişeler asla boşaltılmaz. Duyguların kronik bastırımı ve sosyal etkileşimlerden kaçınma vücudun strese verdiği karşılığı aşırı yüklemeye sürer ve tutuşturur. Bu da yüksek tansiyondan kalp rahatsızlıklarına ve krizlerine kadar her şeye katkıda bulunur.

Haberin Devamı

Kişiliğinize format atın

Kişilik tipinize has sağlık risklerine rağmen iyi haberlerimiz de var: Kişilik özelliklerinizi değiştirebilirsiniz. En sağlıklı tutum, iyimser olmak. Bir araştırma, iyimser insanların kötümserlere oranla ortalama 7 buçuk yıl daha uzun yaşadığını, Alzheimer ve Parkinson gibi nörolojik bozukluklar geliştirmede daha düşük risk taşıdığını gösteriyor.

‘The Dr. Oz Show’ hafta içi her gün Digitürk Home TV’de saat 13.30 ve 19.00’da yayımlanıyor

Yazarın Tüm Yazıları