Bana harcama pastanı söyle sana kim olduğunu söyleyeyim

İki gün önce kredi kartı ekstresi geldi, ödenmesi gereken rakamı en tepede görüp mutad şokumu yaşadıktan sonra yine mutad “kesin bir yanlışlık var” hezeyanına kapılarak harcamaları kontrol etmeye başladım. Yine anlaşıldı ki, bir yanlışlık filan yok.

Haberin Devamı

Yasın 5 aşaması vardır malum; inkar, öfke, pazarlık, depresyon ve kabullenme. Ben bu ruh halini her ay yaşadığımdan, artık aşamalar arası geçiş daha hızlı oluyor. Dolayısıyla 5 dakika sonra kabullenme fazına geçmiştim ve elimdeki kağıdı incelemeye başladım.
Gözüm yine en sondaki harcamalar pastasına takıldı. Tüm ekstrelerde bu var mı bilmiyorum ama benim bakmayı alışkanlık haline getirdiğim bir şema. O ay en çok hangi sektörlere para harcamışsınız onu gösteriyor. Gıda, kültür, sanat, eğlence, sağlık, giyim gibi. Harcamalar toplam borç üzerinden yüzde ile ifade ediliyor.
Önceki ay gıda harcamaları yüzde 50’nin üzerinde gelmişti de, depresyona girmiştim domestik biri haline mi geldim diye. Çünkü dışarıda yediğiniz yemek, eğlence kategorisinde ele alınıyor. Demek ki hep buzdolabı için alışveriş yapmışım. Eğitim, eğlence/sanat kategorilerinin yüzdesi yüksek gelirse sorun yok, havalı duruyor.
Tuhaf, bir ayın sağlamasını harcadığınız para üzerinden yapıyor, kendinize bankanın gözünden rakamsal veri olarak bakıyorsunuz.
İş yerinde yaptığım her zamanki gibi gayri bilimsel araştırmaya göre, genellikle 30 yaşa kadar eğlence/sanat, 35-50 arası gıda, giyim ve eğitim, 50 yaş üstünde sağlık/bakım harcamaları en büyük dilimi oluşturuyor.
Yalnız bu kategorileri biraz daha detaylandırmaları lazım bence. Örneğin eğlence ile sanat neden birarada ele alınıyor? Sağlık ile bakım aynı şekilde. Şimdi ben nereden bileceğim kartın sahibinde zatürre başlangıcı mı var, yoksa mevsimi geldi bütün parayı selülit kremlerine mi yatırdı?

Haberin Devamı

ORADA NELER OLUYOR
Tuvalet kağıdı tartışması

Fastcodesign.com, Amerikan dergisi Fast Company’nin tasarımla igili fikirlere, makalelere yer veren internet sitesinin adresi. Her gün bir de grafik yayınlarlar. Kafayı taktıkları bir meseleyi grafik üzerinden incelerler. Geçen pazartesi tuvalet kağıdına kafayı takmışlardı. Daha doğrusu, nasıl takarsanız daha az kağıt harcayacağınıza. Mühendisler işi gücü bırakmış, yapraklar dıştan mı içten mi dönerse daha verimli sonuç alınır araştırmışlar. Her iki yöntemin de ayrı ayrı avantajları olduğu ortaya çıkmış. Söylediklerine göre 5 kişiden biri, eğer kağıt alıştığı yönde takılmamışsa sinir oluyormuş. İşte her iki yöntemin karşılaştırması:
Dıştan: Ruloyu döndürmek, istediğiniz kadar kağıt koparmak daha kolay. Kağıdı tutmayı da kolaylaştırıyor. Ayrıca duvara değme ihtimali düşük olduğundan, mikroplarla temas etme ihtimali de azalıyor. İnsanların yüzde 70’i ve Jay Leno, tuvalet kağıdını böyle takıyormuş.
İçten: Evdeki kedi ya da köpeğin size çaktırmadan ruloyu döndürüp kağıdı ziyan etme ihtimali daha düşük. Daha düzenli bir görünüm sağlıyor. İnsanların yüzde 30’u kağıdı böyle takıyor.

Haberin Devamı

VİTRİNDE GÖRDÜM

Islanmayan bikini... Son dönemin en popüler kelimelerinden oksimoron’u tarif etmek için şahane bir fırsat, fakat gerçek. Islanmayan bikini de yapıldı sevgili okuyucular. Çabuk kuruyan mayo-bikini duymuştuk da, ıslanmayanı nedir, neden gerekir anlayamadık. İnsan ıslanmak istemese suya niye girsin değil mi efendim.
Marifet Kyo My Friend markasına ait. Kumaşın üzerine yapılan çok özel bir apre sayesinde bikiniler kısa vadeli kullanımda su tutmuyor, uzun süreli suda kalmalarda ise suyu üzerinden kurutarak değil kaydırarak tahliye ediyormuş. Fiyatında bir fark yok, diğerleriyle aynı.
Böylece kadınların mayo değiştirme derdinin kalmayacağını söylüyorlar. Evet, bu aşamada biraz mantıklı geldi ama çabuk kuruyanlar da işimizi görüyordu.

Haberin Devamı

Plaj voleybolu heyecanı

İstanbul Kurtköy’deki Viaport’taki otopark kumsala dönüştürüldü. Amerika, Brezilya, Ukrayna, Bulgaristan ve Norveç’ten gelen dünyaca ünlü 12 voleybolcu 2-3 Temmuz’da gösteri maçına çıkacak. 17.00-20.00 saatleri arasında ücretsiz izleyebilirsiniz.

AVM’LERDE NELER OLUYOR

Kemal Sunal anılıyor

Türk sinemasının duayenlerinden Kemal Sunal, ölümünün 11. yılında anılıyor. Sanatçının unutulmayan film afişlerinden oluşan sergi, 3-10 Temmuz arasında İstanbul Kozyatağı’ndaki Kozzy Alışveriş ve Kültür Merkezi’nde ziyaret edilebilir.


Karnesini getirene kitap hediye

Çorlu’daki Orion AVM, karnesini getiren tüm çocuklara, yaşlarına uygun bir tatil kitabı hediye ediyor. Kitap almak isteyen çocukların tek yapması gereken, karneleriyle Orion alt katta bulunan Apsis Kitabevi standına gitmek.

Haberin Devamı


Güneşli’de Hadise var

Hadise yarın, 212 İstanbul Power Outlet’te saat 15.00’de, engelli çocuklar yararına hayranlarıyla buluşacak. Hem sohbet etme imkanı bulacak hem de resim çektirip imza alabileceksiniz. İmza gününe katılan tüm engellilere, Hadise imzalı CD’sini hediye edecek.

Yazarın Tüm Yazıları