Balonuyla meşhur Forbes ailesi, koleksiyonlarını satıyor

Malcolm Forbes ile başlayıp 30 senede toplanan bu koleksiyonlar için babaları hatıratında 'Sıkışınca bu eserleri satın ki, bizlerin biriktirirken aldığımız zevki başkaları da tadabilsin' diye yazmıştı.

Allah rahmet eylesin, New York'ta yaşayan Papamarko adında pek hoş Yunanlı bir aile dostumuz vardı. Bütün meşhur insanları tanır, sevdiği dostlarını bir araya getirerek onların birbirleriyle tanışmalarını sağlardı. Papamarko'yu tanımayan ve sevmeyen yoktu. Çok mükrimdi, hep yemeğe davet eder ve muhakkak sofrasında tanınmış birileri olurdu. Ben de, Forbes Ailesinden Kip Forbes ile bu şekilde tanıştım.

Forbes mecmuası, iş dünyasının en üst tabakasının magazini gibidir. Oldukça tanınmıştır ve içerisinde iş dünyasıyla ilgili bilgilerle dedikodular yakından takip edilir. Mecmuayı, Malcolm Forbes kurmuştu. Malcolm Forbes aynı zamanda balonla yapılan reklamları da başlatan kişiydi. Malcolm Forbes vefat etti, işler ve servet dört oğlu Steve Forbes, şirketin başkanı ve yazı işleri müdürü, Timothy Forbes şirketin C.E.O. su, Robert Forbes Global Forbes'in başkanı ve Christopher (Kip) Forbes reklamlardan ve koleksiyonlardan sorumlu olan kardeşlerle, Moira Mumma adındaki tek kız kardeşe kaldı. Şirket bir aile şirketidir ve kız kardeş sakat olan kocasıyla meşgul olduğu için hiç bir şekilde işe karışmaz.

'Senin bir yayın gurubu olan Forbes ailesiyle ne ilgin var?' diye sorabilirsiniz ama bu ailenin beni ilgilendiren en önemli tarafı sahip oldukları koleksiyonlardır. Dünya çapında Faberge emperyal yumurta koleksiyonuna sahiptirler. New York'taki meşhur beşinci caddenin 60 numaralı binasında bulunan ofislerinin alt katında Fabergé koleksiyonlarını teşhir ederler ve ben de her fırsatta bir vakit ayırıp bu koleksiyonu görürüm. Koleksiyonları sadece Fabergé eserlerden müteşekkil değildir ve korkunç bir yazılı belge arşivine de sahiptirler. Bütün meşhur kişilere ait tarihi belge olabilecek mektuplardan ve notlardan oluşan son derece zengin bir koleksiyonları vardır. Ayrıca kurşun asker koleksiyonları da herhalde dünyadaki bir numaralı koleksiyonlardan biridir. Bütün bunlar ofislerinin alt katında müze gibi teşhir edilmektedir ve gidip gezmek serbesttir.

Forbes ailesinin çok yakını olan bir arkadaşım, Steven Forbes'in Birleşik Amerika başkanlığına ilk defa aday olduğu zaman bütün ailenin onayını aldığını ve şirketten bir milyon dolar harcadığını söylemişti. Kazanamayınca bu masrafı herkes tabii ki sineye çekti. Ama ikinci defa aday olduğunda bu sefer ailenin rızası hiláfına bir milyon dolar harcadı, gene kazanamadı. Arkadaşım, bana, 'Gene şirketten gitti paralar' diye anlatmıştı.

Şimdi Birleşik Amerika'da ekonomik bir çöküntü yaşanıyor ve artık eskisi gibi bu dergiye reklam veren şirketler kalmadı. Dolayısıyla, Forbes Mecmuası da zor duruma düştü. Her ne kadar memur ve işçi çıkarttılar ve ilán fiyatlarını da neredeyse yarı yarıya indirdilerse de, aile ellerindeki koleksiyonları da satmaya karar verdi. Malcolm Forbes ile başlayıp 30 senede toplanan bu koleksiyonlar için babaları hatıratında 'Sıkışınca bu eserleri satın ki, bizlerin biriktirirken aldığımız zevki başkaları da tadabilsin' diye yazmıştı. Ofisinin duvarında Monet'nin 'Nilüfer Çiçekleri'nden biri asılı olan Kip Forbes, koleksiyonlarının satılmasına çok üzülüyor.

Amerikan ressamlarına ait resim, çizim ve heykellerden oluşan koleksiyonun satışından 4.6 milyon dolar, Amerikan tarihine ait 434 belgeden 30 milyon dolar geldi. Bu arada yumurtaların dışındaki 61 adet Fabergé parçadan da altı milyon dolar daha elde edildi. Şimdi de 19-20 Şubat günlerinde Londra'daki Christie's mezat salonunda yapılacak olan açık arttırmada Viktoria Devri tablo koleksiyonlarını satacaklarını açıkladılar. Bu satıştan da 35 milyon dolar bekliyorlar.

Forbes alesinin Viktoria devri resimlerine ait bir koleksiyonları olduğunu hiç bilmiyordum. Güya dünyadaki bu döneme ait en önemli dört koleksiyondan birisiymiş. Tam karara varılamasa da en mühimi Londra'daki Tate Gallery'de imiş, ikincisi de Victoria ve Albert Müzesi'ne aitmiş. Uzmanlar, en önemli özel koleksiyonun Forbes ailesinde mi, yoksa meşhur müzikal bestecisi Andrew Lloyd Weber'de mi olduğuna hálá karar veremiyorlar ama bildikleri bir tek şey, Andrew Lloyd Weber'in bu satıştan bir kaç tablo alıp kendi koleksiyonunu daha da zenginleştireceği...

Forbes bir aile şirketidir. Halka açık değildir. Bu satışlardan elde edilen paraları ne yapacaklarını kimse bilememektedir ama şayet paraları tekrar işe yatırırlarsa korkunç bir rekabet yaşanan yayın piyasasında müthiş bir patlama yapacaklarına da kesin gözüyle bakılıyor.
Yazarın Tüm Yazıları