Balkabaklı Fransız tartı

Verdiğim malzemelerle iki ayrı tart hazırlayabilirsiniz. Listedeki malzeme miktarıyla hazırladığınız mayalı hamur, dinlenirken kabarır ve olduğunun iki misli hacme ulaşır.

Haberin Devamı

En iyisi fazlalıkları komşulara dağıtmak. Çünkü hamurun fazlası buzdolabında bile en fazla birkaç gün saklanabilir.
Hamuru hazırlamak için unu ve tuzu derin bir kaba aktardıktan sonra elinizle iyice karıştırın.
Piyasada kabartma tozu gibi paketlerde satılan “instant” kuru mayayı unun üzerine aktarıp tekrar karıştırın. Toz şekeri serpip karıştırmaya devam edin.
Sütü azar azar ilave edip hamuru yoğurmaya başlayın. Yaklaşık 4-5 dakika sıkıca yoğurduğunuz hamurun üzerine oda sıcaklığında iyice yumuşamış olan margarini ekleyin.
Malzemeler birbirine iyice karışıncaya ve elinize hafif yapışacak bir kıvama gelinceye kadar yoğurmaya devam edin. Hamurun üzerini nemli bir mutfak peçetesiyle örtüp oda sıcaklığında 40-50 dakika kadar
dinlendirin.
Dinlenen ve iyice kabaran hamuru iki eşit parçaya bölün. Yaklaşık 25-30 ya da 35 santim çapındaki iki ayrı kalıbı yumuşak margarinle yağlayın. Kalıplara birer tatlı kaşığı kadar un serpin.
Hamurları merdane yardımıyla tart kalıbı büyüklüğünde açıp kalıplara kenarlarını 2 parmak kadar yükselterek yayın.
Hamurları çatal yardımıyla birkaç yerinden delin.
Kremayı hazırlamak için süt ve toz şekeri küçük bir tencereye aktarıp üzerine vanilyayı ekledikten sonra yumurtaları kırın. Bir tel çırpacak ya da mikser yardımıyla malzemeleri iyice çırpın. Nişastayı ekleyip tekrar çırparak malzemeleri birbirine iyice karıştırın.
Kısık ateşin üzerinde, sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Krema kaynamaya başlayınca ocaktan alıp soğumasını bekleyin.
Balkabaklarının kabuk kısmını derin bir şekilde soyun. Yeşil kısımlarını da attıktan sonra küçük bir kaşık yardımıyla kiraz büyüklüğünde yuvarlak parçalar çıkarın.
Soğuyan kremayı tart hamurunun üzerine aktarıp kiraz büyüklüğündeki balkabağı parçalarını düzgün bir şekilde üzerine yerleştirin.
Üzerlerine fındık büyüklüğünde tereyağı koyup toz şekeri serpiştirin.
Tartı, 5 dakika önceden 200 dereceye ayarladığınız fırında 30-35 dakika kadar pişirip çıkarın. Buzdolabında soğuttuktan sonra dilimleyerek servis yapın.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

Haberin Devamı

Hamur için;
- 4,5 su bardağı un
- 2 çay kaşığı tuz
- 1 paket toz instant maya -11 gramlık paketlerde satılan çok pratik bir maya-
(1 paket 42 gramlık yaş maya da kullanabilirsiniz.)
- 2 yemek kaşığı
toz şeker
- 1 su bardağı süt
- 100 gr margarin (Oda sıcaklığında yumuşamış olmalı.)
Kreması için;
- 3 su bardağı süt
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 paket vanilya
- 2 adet yumurta
- 2 yemek kaşığı dolusu mısır nişastası
- 2 dilim balkabağı (Kavun dilimi büyüklüğünde olmalı.)
- 6 yemek kaşığı dolusu toz şeker
- 6 çay kaşığı dolusu tereyağı

Yazarın Tüm Yazıları