Bağdan kadehe

Evlerimize şişelerde gelen kırmızı ve beyaz şarapların ana maddesinin üzüm olduğunu artık hepimiz biliyoruz.

Ana madde olması nedeniyle üzümün kalitesi, şarabın kalitesini birebir etkiler. Üzümün toplanma zamanı bile şarabın tadını, kokusunu ve rengini etkileyen faktörler arasındadır. Erken toplanan üzümün can verdiği şarap daha açık renk, az şekerli ve çok asitli olur. Geç toplanan üzümle yapılan şarapta tane ve alkol miktarı daha fazladır. Toplanan üzümlerin suyu sıkılır. Sıkma işlemi de şarap açısından çok önemlidir çünkü, sıkma işlemi ne kadar yumuşak yapılırsa, şarap da o kadar kaliteli olur.

Daha sonraki aşama fermantasyon aşamasıdır ki, bu aşamanın kaç santigrat derecede gerçekleşeceği ve ne kadar süreceği üzüm çeşidine ve elde edilmek istenen şarabın türüne bağlıdır. Yine üzümün cinsine bağlı olarak fermantasyon işleminin başında üzüme ve suyuna şeker ilave edilebilir. Yeterince beklendikten sonra kabuk ve saplar da çıkarılır ve şarap, genellikle meşeden yapılmış olan, fıçılara doldurulur. Altı- yirmi dört ay arasında değişen zaman dilimi için beklemeye alınır. Bazen kabuk ve saplar tekrar sıkılarak çok sert bir posa şarabına dönüştürülür ama bu şarabın diğer şarapla karıştırılmadan içilmesi pek mümkün değildir.

Elmalı Fransız tartı

10 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

á 4.5 su bardağı un

á 2 çay kaşığı tuz

á 1 paket toz kuru maya

(11 gramlık paketlerde satılan pratik maya)

ya da 1 paket 42 gr yaş maya)

á 2 yemek kaşığı tozşeker

á 1 su bardağı süt

á 100 gr margarin (Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.)

Üzeri için;

á
3 adet orta boy tatlı elma

á 3 yemek kaşığı dolusu tozşeker

á 6 tepeleme çay kaşığı tereyağı

Verdiğimiz malzeme ölçüleriyle iki ayrı tart hazırlayabilirsiniz. Çünkü bu miktardaki malzemelerle hazırlanan mayalı hamur, dinlenirken kabarır. En iyisi fazla hamuru komşularınızla paylaşmaktır. Çünkü tart hamuru buzdolabında bile en fazla birkaç gün saklanabilir. Hamurun hazırlanması için; un derin bir kaba aktarılıp üzerine tuz atıldıktan sonra, iyice karıştırılır. Kabartma tozu gibi paketlerde satılan instant kuru maya unun üzerine eklenip tekrar karıştırılır. Üzerine tozşeker serpilip karıştırmaya devam edilir. Oda sıcaklığında bekleyen yumurta kırılıp süt de azar azar ilave edildikten sonra, hamur yoğrulmaya başlanır. Yaklaşık 4-5 dakika yoğrulan hamura oda sıcaklığında iyice yumuşamış olan margarin ilave edilir. Malzemeler iyice karışıncaya ve ele yapışmayan bir hamur elde edilinceye kadar yoğrulur.

Üzeri nemli bir mutfak peçetesiyle örtülüp hamur oda sıcaklığında 20 dakika kadar dinlendirilir. Dinlenip iyice kabaran hamur iki eşit parçaya ayrılır. Yaklaşık 25-30 ya da 35 santim çapındaki iki kalıp yumuşak margarinle yağlanır. Kalıpların dibine 1 tatlı kaşığı kadar un serpilir. Hamurlar merdane yardımıyla tart kalıbı büyüklüğünde açılıp kalıplara, kenarları 2 santim kadar yükseltilerek yayılır. Hamur birkaç yerinden çatalla delinir. Elmaların kabuğu soyulup yarım ay şeklinde ve yarım santim kalınlığında dilimlenir. Elma dilimleri hamurun dış kısmından başlanıp ortasına doğru döndürülerek yerleştirilir. Tereyağı elma dilimlerinin üzerine fındık büyüklüğünde parçalar halinde yerleştirilir. Üzerine tozşeker serpiştirilir. Tart, 5 dakika önceden 200 dereceye ayarlanmış fırında 25-30 dakika kadar pişirilip çıkarılır. Soğuması beklenip, çırpılmış süt kreması veya dondurmayla birlikte servis yapılır.
Yazarın Tüm Yazıları