Aynı şeyleri dinlemekten sıkılmadınız mı

Aslında iyi bir Akın Eldes takipçisiyim. Özellikle Bulutsuzluk Özlemi’nde gitaristlik yaptığı 1986-2000 yılları arasındaki dönemi çok iyi bilirim.

Bulutsuzluk Özlemi’nin de en üretken olduğu, en önemli hitlerini ürettiği yıllardır. Akın Eldes gerçekten hem teknik hem de üslup anlamında çok çok iyi bir gitarist. Barış Manço, Mehmet Güreli, Bülent Ortaçgil gibi önemli isimlerin albüm kayıtlarında bulundu ama kendi çizgisinde işler yapmaya başlaması ilk albümü Kafi’ye denk gelir. 2002’de çıkan Kafi’den 2 yıl sonra ikinci albümü Türlü’yü ve son olarak da 2 yıl önce “Cango”yu çıkartmıştı.
Tabii o arada yapılmış bir Pinhani işi var. Evet bildiğiniz Pinhani. Kavak Yelleri dizisinin müziği olana kadar kendi yağında kavrulan, dizinin başarısıyla birlikte kitlelerce tanınıp konserler veren Pinhani. Kendilerine has sound’larıyla çok iyi şarkılar yazan Pinhani.
Akın Eldes, mütevazılığından olsa gerek Pinhani’ye bir müzisyen ağabey olarak yaptığı katkılardan çok söz etmiyor. Ama hem albüm kayıtları aşamasında hem de kimi performanslardaki varlığıyla Pinhani sound’u üzerindeki etkisi çok büyük. Grup elemanlarına sorsanız, onların da tereddütsüz aynı yanıtı vereceklerine eminim.
Akın Eldes’in caz, funk ve bizden ezgileri ustalıkla harmanlayan şarkılarını beğeneceğinize, özellikle kulaklığınızı takarak birkaç kez dinlediğinizde aldığınız hazzın kat be kat artacağına yürekten inanıyorum.
Bir aya yakın bir süredir severek dinlediğim Ara Taksim’i sizinle paylaşmak istememin temel nedeni ise şu. Birincisi çok iyi bir müzisyenin 11 şarkılık, 70 dakikalık öyküsünü dinlemeniz için. İkincisi, biraz daha açık söylemek gerekirse; aynı şeyleri dinlemekten sıkılmadınız mı artık?
Şimdi yazı kaçırmamak uğruna herkeslerin eller havaya coşkusunda işler çıkartacağı, uyduruk remikslerin havalarda uçuşacağı günlere girmek üzereyiz. Ara Taksim, sizi kendinize getirecektir diye umuyorum. Bu arada albüm yakın geçmişte kaybettiğimiz Tanju Duru anısına?

ARŞİVLİK BİR ÇALIŞMA

Geçtiğimiz ayın dikkat çekici işlerinden biri de Mucize Nağmeler’di. Bir süredir televizyon ekranlarında izlediğimiz ve yaratıcı bir iş olduğunu düşündüğümüz Mucize Nağmeler’in kayıtları hem DVD hem de CD formatında yayınlandı. Biliyorsunuz programın özelliği Türk sanat müziği ekseninde oluşu. Hem eski klasik eserlerin hem de kimi yeni eserlerin seslendirildiği projenin bir diğer önemli özelliği de, asıl işi müzik olsun olmasın birçok önemli ismi musiki etrafında bir araya getiriyor olması. Kimlermiş onlar derseniz: İnci Çayırlı&Ercan Saatçi, Nurhan Damcıoğlu&Erol Büyükburç, Işın Karaca&Emre Kınay, Gülşen&Cem Davran, Nurseli İdiz&Levent Kırca, Zuhal Olcay&Fatih Erkoç, Aşkın Nur Yengi&Haluk Bilginer, Metin Şentürk, Niran Ünsal, Yavuz Bingöl, Ayşegül Aldinç, Linet, Coşkun Sabah, İzel, Hüseyin Bitmez, Kamuran Yarkın, Ferda Anıl Yarkın ve Metin Özülkü. Arşivlik bir çalışma.

Karşı kıyı bu albümde

Bir yerlerde duyduğunuzda “Aaa bu şu Türkçe değil miydi?” dediğiniz yabancı parçalar vardır. Özellikle de Türk ezgileriyle süslü Yunanca parçalar. İşte o parçaların hepsi şimdi Müzakka isimli bir albümde toplandı. Despina Vandi, Elli Kokkinou, Giannis Bardis, Victoria Halkiti, Giorgos Mazonakis gibi Yunanistan’ın ünlü şarkıcıları Türkiye’nin popüler şarkılarını söyledi. Universal Müzik Taksim Edisyon etiketiyle çıkan albümün tanıtım partisi 29 Mayıs Cuma gecesi The HALL’de gerçekleşecek.

Beş Grammy adayından yeni albüm

1987 doğumlu Jazmine Sullivan, genç yaşına rağmen beş Grammy adaylığıyla dikkatleri çekmişti. Şimdi de yeni albümü Fearless ile dinleyicileriyle buluşuyor. Küçüklüğünde kilise korosunda da şarkı söylemiş olan Sullivan, geleceğin iddialı R&B yıldızlarından biri olarak gösteriliyor. Albümde Missy Elliott, Stargate, Wyclef Jean, Salaam Remi ve Carvin & Ivan gibi ünlü isimlerin desteğini almış.

TRT müzik kanalı açıyor

TRT’nin, “klip değil müzik kanalı” iddiasıyla açılacak yeni kanalı TRT Müzik, haziran ayında yayın hayatına başlayacak. Prime time’da Türk halk ve Türk sanat müziği çalınacak. Bu kararda, TRT 4’ün çocuklara tahsis edilmesiyle kanallarını yitiren Türk halk ve sanat müziği müdavimlerinin, yoğun baskı yapmasının etkili olduğu söyleniyor. Yine de pop, rock, hip hop, tasavvuf ile yabancı müziklerin de yayınlanacağı kanal, eski radyo günleri tadında yeni programlar, canlı yayınlar, konuklar, klip kuşakları, sinema programları, müzik haberleri ve müzik belgeselleri sunacak. Uydu ve kablodan yayın yapacak. TRT Çocuk da saat 21.00’dan sonra bu kanala bağlanacak.
Yazarın Tüm Yazıları