Aydınlatmada tasarruf renk ve şiddeti ayarlanan LED’le yaygınlaşıyor

YILLIK pazar hacmi 112 milyon Euro’ya ulaşan ampulde artık, boyutları küçülüp, fiyatları cazip hale gelen, verimliliği artan yeni nesil enerji tasarruflu ürünler ön plana çıkmaya başladı. Bunda da ışığın rengi ve şiddeti isteğe göre ayarlanabilen farklı işlevlere sahip ürünlerde, tasarruf oranının yüzde 94’leri bulması etkili oluyor.

Haberin Devamı

YILLIK pazar hacmi, 112 milyon Euro’ya ulaşan ampul pazarında, enerjiden tasarruf sağlayan ürünlerde patlama yaşanıyor. Teknolojide yaşanan gelişmelere paralel olarak boyutları küçülüp, fiyatları cazip hale gelen, verimliliği artan enerji tasarruflu ampullerin toplam pazardan aldığı pay da hızla artıyor. Bunda da yıllık satışların 50 milyon Euro’ya ulaştığı tasarruflu ampullerde, tasarruf oranının yüzde 94’leri bulması, elektrik faturalarında önemli düşüşlere yol açması ve kaliteli aydınlatma sağlaması etkili oluyor.

Teknolojik gelişme eyaradı

Evlerde kulllanılan akkor flamanlı geleneksel enkandesan ampullerin yanısıra, enerji tasarruflu halojen ve LED gibi farklı işlevlere sahip ürünlerin de yer aldığı pazarda, son dönemlerde piyasaya sürülen ve isteğe göre ışığın rengi ve şiddeti ayarlanabilen yeni nesil LED ampullerin ağırlığı hissedilmeye başlandı. Kısa süre öncesine kadar fiyatlarının yüksek olması nedeniyle ağırlıklı olarak orta ve üst gelir grubuna hitap eden enerji tasarruflu ampullerde, teknolojideki gelişmelerle birlikte hem çeşit sayısı arttı, hem de fiyatlarda önemli oranda gerileme yaşandı. Bu da, alt gelir grupları arasında da kullanımının yaygınlaşmasını sağladı.

Haberin Devamı

63 TL’lik fatura

Özellikle aydınlatmada LED (ışık yayan diyot) teknolojisinde yaşanan hızlı gelişme, tasarruflu LED ampullerin bir anda dekoratif amaçlı kullanımda ön plana çıkmasına yol açtı. Bunda da 50 watt’lık halojen ampulün sağladığı aydınlatmanın 3 watt’lık LED ampulle elde edilmesi etkili oldu. Halojenlere oranla yüzde 94’e varan verim artışlarının yakalandığı yeni nesil tasarruflu LED ampullerin (3 watt’lık) günde 10 saat kullanımı sonucunda oluşan elektrik faturası yıllık sadece 3 TL oluyor. Oysa aynı aydınlatmayı sağlayan 50 Watt’lık halojen ampulün günde 10 saat kullanımının yıllık faturası ise 63 TL’yi buluyor.

Renk değiştirmek mümkün

Türkiye’de harcanan toplam elektrik enerjisinin yüzde 10’u sadece konutların aydınlatılmasında kullanılıyor. Evlerde kullanılan elektrik enerjisi, toplam harcanan enerjinin yüzde 40’ına ulaşıyor. Bu nedenle aydınlatma ekipmanlarının ve elektrikli ev aletlerinin doğru seçimi enerjiden yüzde 50’ye varan oranlarda tasarrufu da beraberinde getirebiliyor. Yeni yapılan konutlarda, doğrudan olmayan aydınlatmalarda klasik ampul, floresan ve spot lambaların kullanmak yerine, enerji tasarruflu ürünler tercih ediliyor. Işık renginin ve ışık şiddetinin ayarlanabildiği LED aydınlatma elemanlarına kayış ise hızla artıyor. Yeni nesil LED aydınlatma elemanları sadece tasarruf imkanı sağlamıyor, aynı zamanda odanın ışık renginin de yeşil, sarı, kırmızı olarak ayarlanabilmesine de imkan tanıyor. İstenirse ışık rengi değiştirilebiliyor ve ışığın şiddeti de  istenildiği şekilde ayarlanabiliyor.

 

 

Haberin Devamı


Doğru ampul ve cihazlarla evlerde yüzde 30 tasarruf

 


BU yıl kasım ayında Antalya’nın Belek ilçesinde gerçekleştirilecek olan Birinci Uluslararası Aile ve Tüketici Bilimleri Kongresi’nin ev sahipliğini üstlenen Hacettepe Üniversitesi’nin Aile ve Tüketici Bilimleri Bölümü’nün yaptığı araştırmaya göre, evlerde gerçekleştirilen enerji kullanımının yüzde 40’ını kişisel ihtiyaçlar, yüzde 60’ını ise konutun özellikleriyle ilgili bağlantılar oluşturuyor. Hacettepe Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Aile ve Tüketici Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muberra Babaoğlu, 120 metrekarelik bir evde yaşayan dört kişilik bir ailenin ısıtma, soğutma, yemeklerin pişirilmesi ve saklanması, bulaşık ve çamaşırların yıkanması, televizyon gibi eğlence araçlarının kullanılması ve aydınlatma için harcadığı elektrik enerjisinin yılda 2 bin Kwh’ı bulduğunu söyleyedi. Babaoğlu, “Ancak alınacak bazı önlemlerle en az yüzde 30 oranında enerji tasarrufu sağlanabilir. Alınacak önlemlerin başında da tasarruflu ampul kullanımı ve cihaz satın alırken en az enerji tüketenlerin tercih edilmesi geliyor” dedi.

 

Haberin Devamı

Avizede ışığın kalitesi
yerine estetik aranıyor

EVLERİN aydınlatmasında kullanılan ürünlerin tercihinde kaliteli aydınlatma yerine görsellik ön plana çıkıyor. Oysa aydınlatma kaynağından göze doğrudan gelen ışıklar, rahatsız edicidir. Ancak, bu gözardı ediliyor. Ayrıca yaşam alanlarını aydınlatırken, yüksek watt’lı tek bir lamba yerine çoklu aydınlatma cihazlarının seçilmesi gerekiyor. Biri ya da bir kaçı yakılarak ihtiyaca göre ışık miktarı ayarlanmalı. Ortamdaki renkleri daha iyi algılayabilmek için renk geri verimi yüksek ürünler tercih edilmeli. Ampul güçleri aydınlatılacak ortamın boyutuna göre ayarlanmalı, gereksiz yere yüksek güçlü ampuller kullanılmamalı.

Haberin Devamı


Tek tuşla kontrol
AMPUL sektöründe yaşanan gelişmeler, armatür pazarını da etkiliyor. Bunda da dekorasyon alanında yaşanan  yeni trendler aydınlatma sektörünü de etkilemesinden kaynaklanıyor. Yeni trendlerde de öncülüğü akıllı binalarda kullanılan ve tek bir tuşla tüm evin aydınlatmasının kontrol edilebildiği aydınlatma sistemleri oluşturuyor. Artık aydınlatmada, elektronik cihazlar ve lambalar beraber kullanılıyor. Çevre ve güvenlik aydınlatması ön plana çıkıyor.

Yazarın Tüm Yazıları