Astım ve alerjik rinit seyahate engel değil

Astım, hava yollarının mikrobik olmayan iltihabi bir hastalığı. Alerjik veya alerjik olmayan yollarla (mesleki, çevresel, ilaç) meydana gelen hastalıkta hava yollarında aşırı duyarlılık vardır.

Astımlılar, duyarlı oldukları madde-alerjenlerle (ev tozu akarı, polenler, küf, mantar, hamamböceği, soğuk hava, sigara dumanı, kirli hava, ilaç kullanımı veya grip-soğuk algınlığı gibi solunum yolu enfeksiyonları) karşılaştıklarında bronşları daralıyor. Kuru öksürük, hırıltı, göğüste sıkışıklık hissi ve nefes darlığı ortaya çıkıyor. Alerjik rinitde de benzer mekanizmalar etkili. Burun akıntısı-tıkanıklığı, hapşırık, damak ve genizde kaşıntı, gözlerde sulanma yapıyor. Her 100 kişiden 5-6’sı astım, 10-25’i ise alerjik rinitden mustarip.

SEYAHAT EDECEĞİNİZ BÖLGEYİ TİTİZLİKLE SEÇİN

İşte bu sorunları bulunanların seyahat için alabilecekleri önlemler:
? Seyahat öncesinde mutlaka kontrol amaçlı muayene yapılmalı.
? Doktora seyahat edecek yer hakkında bilgi verilmeli. Doktor da seyahat esnasında hastalığın nüksetmesi durumunda ne yapılacağına ilişkin yazılı bir eylem planı hazırlamalı.
? Seyahat edilecek bölgenin seçiminde doktora danışılmalı.
? Ağır gıda alerjisi olanlar, mümkünse yiyeceklerini kendilerinin hazırlayabilecekleri bir yerde kalmayı tercih etmeli.
? Yalnızca mevsimsel özellikler bakımından değil, yerel polenler açısından da Türkiye’den farklı olan güney yarımküredeki bölgeler seçilmeli.
? Polenler açısından en uygun bölgeler, deniz kenarındaki yerler olup kıyı bölgelerinde polen miktarı genellikle daha düşük.
? Seyahat edilecek bölgeler seçilirken dağ yürüyüşü gibi 1500 metrenin üzerindeki irtifalarda havadaki oksijen miktarının giderek azaldığı, kayak gibi kış sporlarında soğuk havanın astım atağını tetikleyebileceği, tüple dalmanın astım ve alerjik hastalar için uygun bir spor olmadığı göz önünde bulundurulmalı.
? Kullanım süresi geçmemiş ilaçlar unutulmamalı. Hatta bagajların kaybolma veya gecikmesi tehlikesine karşı el çantasında bulundurulmalı. Yurtdışı seyahatlerinde gümrüklerde sorun yaşamamak için, ilaçların sürekli kullanılması gerektiğine dair bir belge ile ilaçların içeriğine ait bilgiler doktordan alınmalı.
? İhtiyaç duyulduğu takdirde, iletişim kurabilmek için doktorun telefon numarası kaydedilmeli.
? Astımı, takip etme ve hastalığın şiddetinin belirlenmesinde en belirleyici yöntem olan PEF metre (zirve akım hızı ölçer) alınmalı.
? Seyahate otomobille çıkılacak ise aracın polen filtresi, yola çıkılmadan önce yenilenmeli. Son yıllarda geliştirilen hava filtreleri polen, bakteri, kurum, moloz ve endüstriyel toz gibi tüm kir parçacıklarını yüzde 100 filtre edebiliyor.
? Tren ve otobüs gibi toplu taşıma araçlarında gerekli önlemleri almak zor. Bu nedenle zorunlu kalmadıkça bu araçlar tercih edilmemeli.
? Uygun koşullar sağlandığı takdirde uçak ile yolculuk yapılmasında bir sakınca yok.
? Tatilde otelde kalınacak ise rezervasyon öncesi otelin alerjenden arındırılmış katı veya odası olup olmadığı kontrol edilmeli ve bu şartların sağlanacağı seyahat acentesinden istenmeli. Böyle bir olanak yoksa, antialerjik materyalden yapılmış kişisel yatak çarşafı ve yastık kılıfı otele götürülmeli. Bir diğer önlem ise odanın kullanılmadan önce akarisidler ile temizlenmesini sağlamaktır.
? Gidilecek yere ulaşılınca, en yakın doktor, ambulans servisi ve hastane acil servisinin telefon numaraları edinilmeli.
? Ani bir atak geçirilmesi halinde yapılması gerekenler yanlarındakilere anlatılmalı.
Yazarın Tüm Yazıları