Arı kuşu dedi sabır çağrıştı

Uzun yıllar birlikte çalıştığımız Aykut Fırat, İzmir’de fotoğraf denilince ilk akla gelen isimlerdendir.

Haberin Devamı

Aykut, geçenlerde bir cumartesi günü Kuş Cenneti’ne gitti. Neden mi? Arı kuşu fotoğrafı çekmek için. Arkadaşı Tamer Zeybek’le arabalarını kamuflaj örtüsüyle kapatıp beklemişler. Kuşları ürkütmemek için hareketsiz ve klima çalıştırmadan beklemişler. Tabii ki kan ter içinde. Beş saat içinde de arı kuşunu görüntülemiş Aykut. “Bekledik ama değdi. Ağzında avıyla avcıyı çektik. Diğeri de gagasını açarak sıcağı belli ediyor. Hayvanları susuz bırakmayalım” diyor.

* * *

Öncelikle Aykut’u, güzel fotoğrafları için, kutluyorum. Bu fotoğrafın kısa öyküsü, nedense bana bir sözcük anımsattı: Sabır. Sözlük anlamları şöyle: Acı, yoksulluk, haksızlık vb. üzücü durumlar karşısında ses çıkarmadan onların geçmesini bekleme erdemi, dayanç. Olacak veya gelecek bir şeyi telaş göstermeden bekleme. Katlanma, dayanma, ses çıkarmadan bekleme, tahammül etme.

* * *

Haberin Devamı

Ve, ‘Sabır’ yazıp gezindim internet sitelerinde. İşte bu sözcükle ilgili bazı deyimler:
Sabır acıdır, meyvesi tatlıdır. Sabreden derviş muradına ermiş. Sabreyle işine, hayır gelsin başına. Sabrın sonu selamettir. Sabırla koruk helva olur. Beklemek sabrın sınavıdır. Sabır, demir kalkandır. Sabır, kurtuluşun anahtarıdır. Az sabırda, çok keramet vardır. Genişlik, sabırdan doğar. Sabır kara bir dikeni yutmak, diken içini parçalayıp geçerken de hiç ses çıkarmamaktır. Sabır, genişliğe ulaşmanın anahtarıdır.

* * *

Çok deyiş var sabırla ilgili... Sonra da düşündüm. Sabır, yaşamın her aşamasında var. Çocukluktan erişkinliğe kadar, bir çok şeye sabreder insan. Okulda, işte, özel yaşamda...Olaylara, insanlara sabır gösterilir. Herhangi bir şeyden yakınana, “Biraz sabret” diye öğüt verilir. Politikada da sabır önemlidir. Partililere, vatandaşa, “Sabır” önerilir. Vatandaş sabırla izler, bir şeyler bekler. Sabırla oy verilir. Bazı şeylerin düzelmesi, barış kardeşlik, hizmet, sabırla beklenir. Ama öyle şeyler yaşanır, öyle bir noktaya da gelinir ki, sabır tükenir. “Hadi ordan” denilir. Ve yine rastladığım bir söz: Sabırlı bir adamın öfkesinden sakının.

* * *

Haberin Devamı

Bende yorum yok. Çağrıştıranı dile getirmeye çabaladım. Sanki son günlerde böyle mi gerekiyor? Bilemiyorum. Yahu Aykut, bir fotoğraf çektin, beni nereden nerelere getirdin.

Yazarın Tüm Yazıları