Antalya’da kültür-sanatta ‘kaygılı’ gelişmeler var

GAZETECİ Bülent Ecevit dün Ekspres gazetesinde Antalya için ‘kültürsüz ve sanatsız’ bir yazı yazmış.

Haberin Devamı

Hayli ilginç... AKP’li belediyenin bir ayını özetlemiş... Bakalım siz ne diyeceksiniz.
“Yerel seçimlerin ardından Antalya’da yaşanan ilk tartışma kültür ve sanat etkinlikleri üzerine olması bu kent için büyük şansızlık.
Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen AKP’li Menderes Türel, önce Antalya TV Ödülleri’nin iptal edildiğini duyurdu. Oysa bu yıl 9-10 Mayıs günlerinde 5’incisi yapılacaktı. Antalya Televizyon Ödülleri, Türk televizyonculuğunda yeni bir dönem başlatmıştı. Türkiye’nin ‘Emmy’ ve ‘Altın Küre’si olmaya aday ödül töreni televizyon dünyasında büyük bir eksikliği gideriyordu.
Ardından belediye 50’nci yılı geçen yıl yapılan Altın Portakal Film Festivali’ni düzenleyen Antalya Kültür ve Sanat Vakfı’na (AKSAV) sahip çıkmama kararı aldı. Ancak Başkan Türel, film festivalini en iyi şekilde yapacakları güvencesini verdi.
Bir müzik festivali şeklinde geçen, gençlerin ilgi gösterdiği Oktoberfest’in de yapılmayacağı açıklaması geldi. Menderes Türel seçim öncesi de bu konuda tavrını net olarak ortaya koymuştu. Oktoberfest’e destek olmayacakları, alkol tüketimini özendirmek istemediklerini de belirtmişti.
Oktoberfest’i düzenleyen firma, başvuracaklarını, etkinliğin adının ve biçiminin değiştirilebileceğini açıklamıştı.

Haberin Devamı

FAZIL SAY’SIZ DA YAPILIR

Dünyaca ünlü sanatçımız Fazıl Say’ın 14 yıldır sanat yönetmenliğini yaptığı Piyano Festivali’nin de gerçekleşmesi tehlikeye girdi. Başkan Türel ile Sanatçı Say’ın arasında yaşanan ‘Arkadaş gibi’ tartışması gittikçe büyüdü.
Antalya’nın kültür ve sanat etkinliklerinde geri adım atılıyor algısı yükseliyor. Türel, “Fazıl Say’sız da yapılır” derken festivalin organizatörü Kadir Dursun sosyal paylaşım sitesinden, “Fazıl Say’ın içinde olmadığı bir organizasyonun içinde yer alamayacaklarını” açıkladı. Hem Kadir Dursun’un, hem de Başkan Türel’in, Piyano Festivali’nin yapılabilmesi için bir yol bulmaya çalışacaklarını umuyoruz.

VENÜS’ÜN GÖZÜ KAPANDI

Son olarak Antalya’da çıkan Ekspres’in manşet haber olarak duyurduğu “Venüs’ün gözü kapandı” haberi sanatseverleri kaygılandırmaya başladı. Geçtiğimiz 28-29 Eylül tarihlerinde düzenlenen Nürnberg Günleri kapsamında Antalya’ya gelen ünlü Alman graffiti sanatçısı Julian Vogel’in AKM karşısındaki üstgeçidin ayaklarına yaptığı ve Altın Portakal’ın simgesi olan Venüs’ün gözlerini simgeleyençalışması bir gece yarısı operasyonu ile Büyükşehir Kültür Müdürü İlyas Çopur tarafından üstü boyanmak suretiyle kapatılmıştı. Bu haber Alman gazetelerinde de yer buldu. Uygulamanın Antalya’ya en fazla turist gönderen bir ülkenin sanatçısına yapılan bir saygısızlık olarak algılanacağı unutulmamalı.”
Menderel Türel’i Antalyalılar yakından tanıyor, ismiyle kaygılarını bir ölçüde frenlemek istiyorlar.
Eğer bu tür gelişmeler oluyorsa, üzerinde bizim henüz hissetmediğimiz ‘baskı’lar varsa, onu bilemeyiz.
Sonuçta Türel, Antalya’ya kıyamaz, kıymamalı!

Haberin Devamı

Günün sözü

“DÖRT eski bakanın söylediklerine AKP milletvekilleri bile inanmadı. Karalama kampanyası, iftira, paralel devlet, yasadışı dinleme dediler, fakat hiçbiri yolsuzluk yoktur diyemedi. Evet, baskı ve şiddetle yolsuzluk aklanmaz. AKP’nin Meclis çoğunluğuna güvenip soruşturma komisyonunda aklanacaklarını zannetmesinler. Çünkü onlar toplum vicdanında mahkûm olmuşlardır.”
Hasan ÖREN


Adalet Bakanı’na soru:

Kasetler nerede
CHP Erzincan Milletvekili Dr. Muharrem Işık, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a soruyor: “Recep Tayyip Erdoğan her gittiği yerde, Cumhurbaşkanı, AYM Başkanı ve Genelkurmay Başkanı’nın kasetleri olduğunu söylemektedir. Yürütmenin başı olarak eğer suç ve suçlu varsa bunları yakalatıp yargıya teslim etmesi gerekirken meydan meydan gezip halka duyurmasını doğru bulmuyorum. Buna istinaden; Erdoğan’ın sözünü ettiği kasetler konusunda bir inceleme başlatıldı mı? Başlatılmadıysa nedeni nedir? Hükümetin elinde bulunduğu anlaşılan kasetler adli makamlara teslim edildi mi? Edilmediyse neden edilmemiştir? Erdoğan’ın söylediği kasetleri muhafaza etmenizdeki amaç nedir? Söz konusu kaset veya görüntüleri bulundurmak suç teşkil etmez mi? Adalet Bakanı olarak gereğini neden yapmıyorsunuz? Bu kasetler nasıl ele geçirilmiştir? Ve bu kasetlerin içeriğinde neler vardır? Bu kasetler sadece iddia ettiğiniz paralel yapıdan ele geçirilenler midir? Yoksa MİT veya Emniyet’in yapmış olduğu kayıtlar da var mıdır?”

Haberin Devamı

İnsan hissettiği yaştadır

BEYNİ boş bırakırsan sonunda insanın iç aydınlığı söner. Onurla anılırken gemiciklerle, villalarla, avantalarla ve evde saklanan milyarlarla anılır. Bence insanın üç yaşı vardır: 1- Akıl yaşı, 2- Gönül yaşı, 3- Biyolojik yaşı. Namuslu ve şerefli yaşamaktır işin başı.S. ÖZERDİM

Boğaz’a çığırtkanlar yakışmıyor

GEÇEN hafta sonu Anadolu Kavağı’na şehir hatları vapurunun özel Boğaz gezi turuna katıldım ve son durak olan Anadolu Kavağı’nı ziyaret ettim. İskelenin çıkış kapısının önü Yosun Restoran tarafından kapatılıp kullanılmaz hale getirilmiş. İskelenin acil tahliye durumlarında bir facia yaşanması mümkün görünüyor. Ayrıca söz konusu işgal sebebiyle iskele kapasitesinin çok altında kullanıma maruz bırakılmaktadır. Bir kamu malının özel sektör tarafından bu şekilde işgal edilmesi hem kamu hizmetini aksatmakta olup, ayrıca tehlike oluşturmaktadır. Şehir Hatları iskelelerinde yeni faciaların yaşanmaması için şehir hatlarının iskelelerine sahip çıkması gerektiğini düşünmekteyiz. İstanbul Boğazı’nın güzide yerlerinden Anadolu Kavağı meydanında sokaklara atılan masalar ve restoran çığırtkanları tarafından önümüzün kesilmesi turistleri rahatsız etmekle kalmayıp, çarşı meydanının işgali konusunda da Beykoz Belediyesi’nin bir şeyler yapması gerektiği aşikârdır.
Kemal YILMAZ

Haberin Devamı

Samsun sahili yok ediliyor

YEREL seçimlerin hemen ardından Samsun Büyükşehir Belediyesi, Atakum-Çatalçam-Taflan-Ondokuzmayıs sahili üzerinden, ‘Bandırma Vapurunu Kuş Cenneti’ne bağlayacak yol’ olarak adlandırılan, bölünmüş bir karayolu yapımı için kumsalı ve önündeki denizi baştanbaşa taş dökerek hunharca doldurmaya başladı. Belediye yol inşaatı nedeniyle 52 kilometrelik sahil şeridinde denizi molozlarla doldurmak istiyor.
Bu yapılanın adı tek kelimeyle cinayettir.
Samsun’da %55 oy almış iktidar partisinin milletvekillerine ve özellikle de bu konularda duyarlı olduğuna inandığım İl Başkanı’na bir Samsunlu olarak yalvarıyorum..
Lütfen! Daha fazla sahil bandı ve kumsal yok edilmeden bu katliamı durdurunuz.
Aynı çağrıyla, sorumluluk taşıyan kent yönetiminde etkin olabilecek herkese sesleniyorum.
Bu alanların tüm Samsunluların sahili çok daha rahat kullanabilmesini sağlayacağı içinde olumlu karşılıyor. Ama artık yok edilen kumsal nedeniyle, sadece o sahil boyunda yazlığı olanların değil, bundan böyle hiç kimsenin denizden ve kumsaldan yararlanmasına olanak kalmayacaktır.
Subasar Ormanları (Galeriç) ve Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti büyük zarar görecek.
Dünyanın hiçbir ülkesin de, Tanrı’nın bahşettiği böyle bir kumsalın yol yapmak için kayalarla doldurularak katledilmesine izin verilmezdi. Bütün ülke karşısına dikilirdi. Kenttin imarı ve planlaması konusunda sorumluluğu olan tüm meslek kuruluşlarının karşı çıktığı ve alınan mahkeme kararlarının bir şekilde arkasından dolaşılarak inatla gerçekleştirilen önce ki yapıtlar bunların en güzel örnekleridir. Samsun ile Bafra’yı birbirine bağlayan ve geçtiğimiz yıllarda tamamlanmış olan bölünmüş çok güzel bir karayolu vardır. Amaç Kuş Cenneti’ne ulaşımı kolaylaştırmak ise, bu karayolunu Kuş Cenneti’ne bağlayan ara yol yeniden düzenlenebilir ve bu sahile kıyılmazdı.
Dünyanın hiçbir ülkesinde, halkın denize girebildiği doğal plajların kumsalı üzerinde karayolu yoktur.
Samsun’un en büyük şansızlığı, geçmişte yeterince belediye hizmeti göremeyen Samsunluların, yapılan güzel şeylerden olduğundan fazla etkilenmiş olmasıdır.
Konuyla ilgili change.org’da imza kampanyası başlatıldı. (http://www.change.org/tr/kampanyalar/melike-%C3%B6zman-samsun-b%C3%BCy%C3%BCk%C5%9Fehir-belediyesi-samsun-sahil-yolu-projesini-durdurun?recruiter=34547166&utm_campaign=twitter_link_action_box&utm_medium=twitter&utm_source=share_petition)
Greenpeace’de Akdeniz Facebook sayfasında imza kampanyasını paylaştı.
CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi Twitter hesabında konuyla ilgili; "Samsun’daki doğa katliamını TBMM gündemine getireceğiz. Doğa tükenmez değil tükenebilir bir varlıktır.Bir bilebilsek..." mesajını paylaştı.
ÜÇ BELEDİYEYE SAHİL DAVASI
Mimarlar Odası; Büyükşehir Belediyesi’ne sahil yolu katliamı için, Atakum Belediyesi ve 19 Mayıs Belediyesi’ne ise ‘katliama göz yumdukları için’ dava açtı.
Mimarlar Odası Samsun Şubesi, Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından Kuş Cennetine kadar yapılan sahil yolunun yasalara uygun olmadığı gerekçesiyle yürütmenin durdurulması için suç duyurusunda bulundu. Oda, aynı zamanda Atakum Belediyesi ve 19 Mayıs Belediyesi’ni de Çevre Bakanlığı onayı olmayan projeye ‘göz yumdukları için’ suç duyurusuna dahil etti.
Ecz. Sadi SUBAŞI

Yazarın Tüm Yazıları