Antalya’da 104 noktaya 437 kamera yerleştiriyoruz

Türkiye'nin ilk kadın il emniyet müdürü Naciye Ekmekçibaşı hedeflerini anlattı ve "Antalya'ya 104 noktaya 437 kamera yerleştiriyoruz dedi.

Amasya’nın girişinde sizi şu yazı karşılar; ‘Sultanların şehri Amasya’ya hoş geldiniz.’ Dünyanın ilk coğrafyacısı Strabon  M Ö  64’te Amasya’da doğmuş.

Fatih Sultan Mehmet döneminin ünlü cerrahı Sabuncuoğlu Şerefeddin, 1386 Amasya doğumlu. İlk kadın divan şairi Mihri Hatun 1460’ta Amasya’da dünyaya gelmiş. Hattatların piri Şeyh Hamdullah 1426 Amasya doğumlu... Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kadın il emniyet müdürü Naciye Ekmekçibaşı da, 1947, Amasya Gümüşhacıköy, Gümüş Beldesi Akçadere Köyü doğumlu. Ünlü Fransız arkeolog George Perrot, 1861’de boşuna söylememiş; ‘Amasya Anadolu’nun Oxford’udur’diye.

Antalya İl Emniyet Müdürü Naciye Ekmekçibaşı, avukat eşi Çetin Bey’le birlikte Uncalı’daki lojman villada yaşıyor. Sade mi sade, mütevazı mı mütevazı. Lojmanın bahçesindeki gülleri kendi elleriyle diktiğini gururla anlatıyor, Naciye Abla. Tencere yuvarlanmış, kapağını bulmuş derler ya, Ekmekçibaşı çifti de öyle. İkisi de güleryüzlülükte ne kadar cömertlerse, konuşmada o kadar cimriler. İki gün boyunca Antalya’yı konuştuk, Antalya’yı gezdik Naciye Abla’yla. Müdürlüğün yemekhanesinde kuru fasulye pilavları birlikte kaşıkladık, karpuz yedik, kahve içtik. Amma velakin, güzelim Antalya’nın adına terör sözcüğü yapışmasın diye, Naciye Ekmekçibaşı’nın bizzat yönettiği son El Kaide operasyonundan hiç söz etmedik. Antalya’ya hep birlikte hoş geldik, hoş bulduk.

Her okulun bir polis amcası var

- Antalya’da ilçeler dahil beş bin polis görev yapıyor, toplam araç sayımız 400 civarında. Sivil polis memurlarımız şehrin dört bir yanında, sahillerde görev yapıyor, kentin her yeri kontrolümüz altında. Antalya merkezdeki bütün okulların müdürleriyle toplantılar düzenleyerek sıkıntılarını bizlerle paylaşmalarını istedik. Hepsine Önleyici Hizmetler Şubesi’nin özel telefonlarını verdik. Okulda herhangi bir sıkıntı olduğunda kendileriyle ilgilenen memurumuzu arayıp durumu bildiriyorlar. Diyelim, bir çocuk birkaç gün okula gelmiyor, neden? Öğretmeni aracılığıyla öğreniyoruz ki, çocuk okuldan çıktığında birileri onun cebinden zorla harçlığını alıyor. Bu bize bildirildi, ekiplerimiz hemen olayı çözüp işi bitirdi. Bir de muhtarlarımızın görüşlerini alarak bir uygulamaya daha başladık. Diyelim ki, bir sokak çok karanlık ve orada çok hırsızlık oluyor. Bizim sokak sokak dolaşarak böyle yerleri tespit etmemiz çok zor. O mahallenin insanlarının bu gibi taleplerini muhtarlarına veya bize bildirmelerini istedik. Bu arada ikinci el eşya satan yerlerle ilgili de bir çalışma başlattım. Oraları zapt u rapt altına almaya kesin kararlıyım. Oraları hırsızlık mallarının en kolay satılabileceği yerler, elbette hepsi öyle değil. Bu çalışmamızda İngiltere’den bir örnek aldık. Özel bir kalem var, bununla evinizdeki, işinizdeki eşyaları işaretliyorsunuz, normal gözle görünmüyor. Bunlardan biri çalındı, satılırken gördünüz, kalemin özel ışığıyla bakıp yaptığınız işareti görüyorsunuz. Kalemleri öncelikle okullara, kamu kurumlarına vereceğiz, buralardaki en değerli mallar elbette bilgisayarlar.

Polis babanın polis kızı

- Babam Şükrü İşler başkomiserlikten emekli, amcam ve dayım da polisti. Ankara Kız Lisesi’ni bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne girdim.Babamın şiddetle karşı çıkmasına rağmen, 1969’da dayımın kızıyla birlikte polis oldum. Bu arada öğrenimimi de tamamlayıp 1972’de Hukuk diplomamı aldım.

İlk tayin yerim Ankara Anafartalar Merkez Karakolu oldu. Babamdan dolayı karakol hayatını iyi biliyordum, üstümde hálá karakol kokusu vardır. 2003’de Antalya İl Emniyet Müdürlüğüne atandım.

Alışveriş beni dinlendirir

Evlenirken bir karar aldık, ben onun işini bilmeyecektim, o da benim. Bunu sürdürüyoruz. Ben Antalya’ya tayin olunca, aile bölünmesin diye Çetin Ankara’daki avukatlık bürosuna şimdilik veda etti.

Türk müziği hayranıyız, en çok Fehmi Tokay’ın ‘Benzemez Kimse Sana Tavrına Hayran Olayım’ şarkısını severiz.

Yasemin ve Yonca adlarında iki kızımız var. Yasemin 30 yaşında, ODTÜ Kimya Bölümü mezunu, İstanbul’da bir bankada çalışıyor. Yonca ise İzmir 9 Eylül İktisat bölümü mezunu, Ankara’da çalışıyor, 28 yaşında.

Beni en çok dinlendiren nedir biliyor musunuz, alışveriş. Çarşıyı, pazarı sabahlara kadar dolaşabilirim, bir şey almam şart değil.

Ben Galatasaray taraftarıyım, Çetin ise Fenerbahçe tutkunu. Çetin’in en büyük hayali bir gün benim de Fenerbahçeli olduğumu görebilmek.

Antalyalılar bekçi düdüğü duymaya başladı

‘Polis asker kadar disiplinli, hukukçu kadar hukuk adamı, bir anne kadar şefkatli olmalıdır.’ (Atatürk, 1934)

- Antalya 24 saat yaşayan bir şehir, bu yüzden kendiniz için belli bir süre ayırma şansınız yok. Mesela, burada göreve başladığımdan bu yana denize ayağımı bile sokmadım, hiç de şikayetçi değilim. Bazı şehirler geceleri uyur, Antalya ise hiç uyumaz, hep ayaktadır. Ben ve arkadaşlarım geceli gündüzlü, mesai tanımadan çalışarak Antalya’mızı güven içinde tutmaya gayret ediyoruz. Hizmetimizi daha da ileri götürebilmek için Valimiz Alattin Yüksel’le birlikte şehri kameralarla donatacağız. Şehirde 104 nokta tespit ettik, buralarda toplam 437 kamera olacak. 24 saat boyunca giriş-çıkışlarından, çarşılarına, pazarına, plajlarına kadar Antalya’yı izleyeceğiz.

Önleyici Hizmetler Şube Müdürlüğümüz’le Türkiye’de ilk olan bazı projeleri başlattık. İnsanlar benden hep eski bekçi amcaların düdüğünü duymak istediklerini söylüyorlardı. Biz de 80 küsur sokaktan oluşan bir pilot bölge seçip uygulamaya başladık. Gece 12’den sonra bu sokaklarda bizim çocuklar düdük çalarak devriye yapıyor. Bu uygulamadan sonra o bölgedeki ufak hırsızlık olaylarında az da olsa bir düşüş oldu.

Makyaj da yaparım, tuvalet de giyerim

‘Şuna inanmak lázımdır ki, dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir. ‘ (Atatürk, 1923)

- Çalışırken çok disiplinliyimdir ama, şefkati de elden bırakamıyorum. Aslında ters biri değilim, karşımdaki ters bir davranışta bulunmuşsa onu düze çevirmeye çalışırım. Hata yapılmışsa onu affetme yetkim yok, yasa neyi düzenlediyse, milim şaşmadan onu aynen yaparım. Duygularımı içimde saklayabiliyorum, çok sinirlendiğimde gözlerimi açarım. Yeri geldiğinde makyaj da yaparım, tuvalet de giyerim elbette. Gençliğimden beri hafif makyajı, açık renkli ojeyi tercih ederim. Gençliğimde biraz yüksek topuklu ayakkabı giyerdim ama, çok uzun yıllardır gardırobumda yok. Eskiden saçlarımı açık tutardım, artık topuzu tercih ediyorum, kullanımı daha kolay.

Silahımı yanımdan hiç ayırmam, atışta derecem yoksa da, yine de fena değilimdir. Evde blucinle ve spor ayakkabıyla çok rahat ederim. Sizi hayal kırıklığına uğratacağım ama, çok da iyi yemek yaparım. Bir dahaki gelişinizde size kendi ellerimle fırında etli pilavımı yapayım da, parmaklarınızı yiyin. Polisliğin kadınlara uygun olmadığını söyleyenlere sadece gülerim. Benim Çevik Kuvvet’te, Özel Harekát’ta kadın polislerim var. Erkek meslektaşlarıyla birlikte göreve gidiyorlar, nöbet tutuyorlar.
Yazarın Tüm Yazıları