Anne ve babasını öldürene aylık bağlanacak mı

BAŞLIĞI okuyunca, "Bu da nereden çıktı?" diye soracağınızı ve tüylerinizin diken diken olacağını tahmin ediyorum.

Haklısınız, hem de yerden göğe kadar.

Anne ve baba kutsaldır. "Bu da nereden çıktı?" diye soranlar için açıklayalım.

Bu yorumu yaptıran bir yasa maddesi var.

ÇARPIK MADDE

Bir süre önce, sosyal güvenlik konusunda önde gelen bilim adamları Prof.Dr. Ali Rıza Okur ve Prof.Dr. Müjdat Şakar ile konunun uzmanlarından Sosyal Güvenlik Kurumu müfettişleri Resul Kurt ve Ali Tezel’in katıldığı bir panel vardı.

Prof.Dr. Ali Rıza Okur’un dile getirdiği çarpıklık çok ilginçti. 1 Haziran 2008 tarihinde yürürlüğe girmesi öngörülen yeni sosyal güvenlik yasasında (5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda) hatalı bir düzenleme vardı. Prof. Okur ile Sosyal Güvenlik Kurumu’nun iki müfettişinin yorumuna göre, Yasa’nın 56. maddesi uyarınca; bir kişi, sigortalı olan anne ya da babasını;

- Kesinleşmiş mahkeme kararı üzerine öldürürse, o kişiye aylık bağlanmayacak.

- Kesinleşmiş mahkeme kararı olmadan öldürürse, o kişiye aylık bağlanacak.

Yasada yer alan maddeye göre; kesinleşmiş yargı kararı üzerine, kendisinden aylık bağlanacak sigortalıyı (örneğin anne ya da babayı) veya gelir ya da aylık bağlanmış olan sigortalıyı, kasten öldürene veya malul duruma getirene, gelir ya da aylık bağlanamıyor.

İlgili madde, lafzi olarak (kelime anlamıyla) yorumlandığında, kesinleşmiş yargı kararına istinaden anne ya da baba öldürülmüşse veya malul duruma getirilmişse, aylık bağlanamıyor. Ancak mahkeme "anne ya da babanı öldür" veya "malul duruma getir" diye karar vermeyeceğine göre, anne veya babasını mahkeme kararı olmadan öldüren ya da malul duruma getirene, aylık bağlanabileceği anlamı ortaya çıkıyor. Eskilerin deyimiyle "mevhumun muhalifinden" ortaya çıkan sonuç bu!..

ACİLEN DÜZELTİLMELİ

Sosyal güvenlik alanındaki bilim adamları ve uzmanların yorumuna göre, Yasa’nın 56. maddesinde bir "hukuk faciası" olarak yer alan bu "hatalı ifade" acilen düzeltilmeli. Lafı dolandırmadan, çok net olarak; "anne veya babasını öldürene, malul duruma getirene hatta yaralayana bile anne ya da babadan aylık bağlanamaz" diye kısa ve öz bir hüküm yazılmalı.

Anne ve babalar kutsaldır.

Ne demek "kesinleşmiş mahkeme kararı üzerine anne ve babayı öldürmek ya da malul duruma getirmek". Böyle yasa maddesi mi olur?

Türk toplumunun gelenek ve göreneklerini de düşünerek, bu tür maddelerin yazımında hassas davranılmalı. Hatalı madde, yanlış anlama veya yoruma neden olmayacak şekilde, acilen düzeltilmeli.

Kuşkusuz, tüm anne ve babalardan da özür dilenmeli
Yazarın Tüm Yazıları