Anne sütünün faydaları

Hamileliğin başlamasıyla birlikte, kadın bedeni büyük bir değişim sürecine girer.

Hem ruhsal hem de bedensel değişimler, hamilelik ilerledikçe hız kazanır. Bu sürecin en önemli parçalarından biri ise "anne sütü" olur. Anne sütü ,doğumla birlikte aktif hale gelir ve bebek ihtiyacını karşılayana kadar da devam eder.

Hamileliğin, 6 ve 7’nci aylarında vücut anne sütünü üretmeye başlıyor. Bebek doğana kadar anne adayının vücudunda salgılanan süt miktarı az oluyor, ama doğum sonrası, yenidoğanı doyurmak için vücutta süt yapımı kendiliğinden artıyor. Pediatri Alerji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Reha Cengizliler, "Anne sütü, yenidoğan için en uygun bileşimlerden oluşuyor" diyor. Ayrıca anne sütünün içeriğinin, bebeğin ihtiyaçlarına göre değişiklik gösterdiğini; temel olarak protein, yağ, karbonhidrat ve su barındırdığını sözlerine ekliyor.

Anne sütünün içeriğinde; vitaminler, kalsiyum gibi elementler, çeşitli enzimler ve bebeği hastalıklardan koruyacak olan proteinlerin yanı sıra yenidoğanın büyümesi ve gelişmesini sağlayan hormonlar da mevcut oluyor.

Sütün protein oranı

Bebek ilk emmeye başladığında anne sütündeki protein oranı litrede 15 gram civarındayken, olgun sütte 89 gram civarında bulunuyor. Anne sütündeki protein miktarı, inek sütünden daha düşük; ancak yararları daha yüksek oluyor ve bebeğin ihtiyacını tamamen karşılıyor. Böylece bebeğin böbreklerine de gereksiz protein yükü bindirilmiyor.

Anne sütündeki karbonhidrat, esas olarak laktozdan (süt şekeri) oluşuyor. Annenin beslenme şekli ve aldığı vitaminler, sütün kalitesini etkiliyor. Genel olarak sağlıklı bir annenin sütü, bebeğin doymasına ve gerekli besinleri almasına yeterli oluyor, çünkü K ve D vitamini dışındaki tüm vitaminleri barındırıyor.

Anne sütünün faydaları

n Anne sütü, bebeğinizin tüm ihtiyaçlarına cevap verir niteliktedir. Özellikle bebeğinizin ilk 4-6 ayında, başka hiçbir gıda almaksızın her türlü ihtiyacını karşılar.

n Anne sütünün yüzde 80’inden fazlasını su oluşturur, bu nedenle bebeğinize dışardan su takviyesi yapmanıza gerek kalmaz.

n Bebeğinizin büyümesi ve gelişmesi için anne sütü gerekli tüm proteinleri karşılar.

n Anne sütündeki yağlar, bebeğin enerjisini karşılamanın yanı sıra gözün retina tabakası ve beyin gelişimi için de faydalıdır.

n Anne sütünde hazır mamalarda bulunması mümkün olmayan ve bebeğinizi çeşitli mikroorganizmalardan koruyan biyoaktif maddeler, bağışıklık sistemini düzenleyen faktörler, büyümesini ve gelişmesini etkileyen hormonlar bulunur.

n Anne sütündeki enzimlerden biri olan laktoferrin, demiri bağlayarak mikropların üremesini engeller.

n Kazein ve diğer bazı enzimler de mikropların bebeğinizin bağırsağına tutunmasını engeller.

İlk 6 ay bebeğinizi anne sütüyle besleyin

Anne sütü, ilk 6 ayda bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşılıyor. Bu süre zarfında, bebeğe sadece anne sütü ve D vitamini verilmesi yeterli oluyor. Bundan sonra ise bazı eksikliklerin oluşmaması için ek gıdalara başlanabiliyor. Anne sütüne ilave olarak ek gıdalara 4 aydan önce başlanmaması gerekiyor. Bebeğe, ek besinlerle birlikte anne sütünün 1 yaşına kadar verilmesi öneriliyor.

Tercihen 2 yaşına kadar da devam edilebiliyor, ancak bebek alması gereken ek gıdaları almayıp sadece anne sütüne devam ederse, 1 yaşından sonraki dönemde bazı eksiklikler ortaya çıkabiliyor. Bu durumda anne sütünün verilmemesi de söz konusu olabiliyor. Katı besinlere ne kadar erken başlanırsa, anne sütü alımı o kadar kısıtlanıyor. Bu da bebeğin büyümesini olumsuz etkiliyor ve besin alerjisi riskini artırıyor. Ayrıca 4’üncü aydan önce verilen ek gıdalar; ishal, kabızlık, gaz gibi mide, bağırsak sistemi sorunlarına yol açabiliyor.

1000 yaşına kadar yaşamak

Hiç 1000 yaşına kadar yaşamak nasıl olur, düşündünüz mü? Ben hiç düşünmemiştim; yani bu haftaya kadar... Ama biri benim için bu dileği tuttu. Öyle saf ve temiz diledi ki, artık eminim, 1000 yaşına kadar yaşayacağım!

Çocukların bol olduğu bir sitede yaşamak, komşu olma halleri, şahane bir duygu... Son günlerde bizim mahalleyi böyle gördükçe, unuttuğum çocukluğuma dönüyorum.

Elinde yemekleri ile geldi geçen akşam oğlumun arkadaşı Bora... Bizde yemek istemiş, hem kendisi hem arkadaşı almış tabağı eline, yürüyor bıdık bıdık başka bir eve... Törenle karşıladık. Oturdular yemek yiyorlar. Bunlar yerken ben mutfakta başka şeylerle uğraşıyorum. Çaktırmadan da dinliyorum. Okulda ayıklayıp saydıkları bezelyeyi konuştular. Sonra "Anne" dedi benimki, "Bitti benim bezelyem"...

Dedim ki "O bezelye değil annecim"... Cevap verdi: "Hayır bezelye!"

Öğreteceğim ya, "Benden iyi mi bileceksin? Ben senin annenim ve bu yemeği ben yaptım. Bu zeytinyağlı fasulye aşkım" dedim.

Konu bir anda değişti. Bora "Aaa ben senin anne olduğunu unutmuşum, sen abla gibisin" dedi. Gülümsedim, çünkü gerçekten Emre Berent’in ablası sanıyor beni arkadaşları. Zaman zaman Emo bozuluyor, "O ablam değil, annem" diyor hatta...

Bora’ya "Gerçekten mi hayatım, ben abla gibi miyim?" dedim. Düşünmeden cevap verdi: "Evet..."

Ben "Çok teşekkür ederim, ama ablalar küçük olur. Ben 35 yaşına giriyorum yakında" deyince de Emre Berent atladı "Hayır, sen 20 yaşındasın, yanlış biliyorsun" diye...

Tam ne diyeceğim derken Bora kafasını yana eğdi, inanılmaz güzel bakarak, sevgi dolu sözcüklerle aynen şöyle dedi: "İnşallah sen 1000 yaşına kadar yaşarsın! Çünkü çok tatlısın, çok kibarsın..."

Gözlerim doldu, ellerim titredi. Çocukların mantıkları, o safça dilekleri, hayalleri, dünyada bir insanın başına gelebilecek en güzel şey işte...

Berent ile arkadaşı Bora bu hafta çocukların aslında istediklerinde nasıl da birer yetişkin olabildiklerini gösterdiler. Birbirlerine "Bu konuyu konuşalım" diyerek odaya çekiliyorlar, olayları tartışıyorlar. "Niye heyecanlanıyorsunuz oğlum?" dediğimde, "Anne bu konuyu Bora ile konuştuk, biz birbirimizi görünce çok seviniyoruz, ondan acayip hareketler yapıyoruz" diye davranışlarının nedenlerini açıklıyorlar.

Çok şey öğreniyorum ben oğlumdan; ilişkilerin tıpkı birer ayna gibi olduğunu örneğin... Çünkü her davranışınıza hemen o anda yanıt alıyorsunuz.

"Çocuğunuzla konuşmak, aynı zamanda o konuşurken gözlerinin içine bakarak dinlemek zorundasınız."

Çevresindekiler ile nasıl iletişim kuracağını kitaplardan, kurslardan öğrenen herkese tavsiyem şu: Bu konuyu çocuklarla çalışın. Eğer bir çocukla iletişim kurabilmeyi başarıyorsanız, yapamayacağınız hiçbir şey yoktur!

Bol sevgi dolu bir hafta sonu diliyorum...

Ben Pınar Anne

1000 yaşına kadar yaşayacak olan

Emre Berent’in annesi

Bora Menase’nin Pınar ablası

Yaz okullarında hayaller sınır tanımıyor

Çocuklarınızın eğlenirken yaratıcılıklarını da doruğa çıkarmalarını ve kendilerini keşfetmelerini istiyorsanız, Ekol Drama Sanat Evi’nin yaz okulu sizin için biçilmiş kaftan... Eğitimlerinde "Yaratıcı Drama" metodunu kullanan Ekol Drama Sanat Evi, çocuğunuzun bedenini doğru kullanmasını, takım çalışmasının keyfine varmasını, konsantrasyon duygusunu geliştirmesini, yaratıcılığını ortaya çıkarmasını, unutamayacağı bir yaz tatili geçirmesini sağlamayı amaçlıyor. Ayrıntılı bilgi için: (212) 234 09 93

Doğal ortama yolculuk

Boğaziçi Darıca Hayvanat Bahçesi’nde 350 çeşit kuş türünün yanı sıra 500 çeşit bitki bulunuyor. Parkta; memeli hayvanlar, sürüngenler ve balıkları da kapsayan pek çok canlı türü, kendi doğal ortamlarında yaşıyor. Çocuğunuzla, dünyanın dört bir yanından gelen birçok hayvanı hem izleyebilir hem de onlar hakkında bilgi edinebilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için: (262) 653 66 66

Haydi havuza

İstanbul’un en büyük su parkı olan Aqua Club Dolphin’de 3 büyük havuz, çocuk ve aile havuzu, 2 büyük bar, yamaç kaydırağı, kafe ve restoranların yanı sıra geniş kadrolu bir animasyon ekibi yer alıyor. İstanbul’dan ayrılmadan tatil köyü keyfi yapmak isteyenler için gerçekten cazip bir adres...

Ayrıntılı bilgi için: (212) 672 61 61

Dikkat Bebek Var!

Domino Yayınları’ndan çıkan "Dikkat Bebek Var!-Bebeğinizin İlk Günlüğü", bebeğinizin size müjdelendiği ilk andan itibaren, 1 yaşına kadar kullanabileceğiniz bir günlük özelliğinde... Böylece bebeğiniz büyüdüğünde, onunla beraber tüm gelişimini adım adım izleyebilir, sağlık ve sosyal gelişimi hakkında notlarınızı okuyabilirsiniz. Ayrıca yanında verilen interaktif CD-ROM ile tüm günceyi bilgisayar ortamına da taşıyabiliyorsunuz.
Yazarın Tüm Yazıları