Anne dolmasının sırrı

Annemin zeytinyağlı dolmaları ve sarmaları meşhurdur.

Haberin Devamı

Konu komşu herkes daveti olduğunda ondan zeytinyağlı sarma ya da dolma yapmasını rica eder. O da sağ olsun kimseyi kırmak istemez ve “Artık ellerim otomatik olarak yapıyor” dediği dolma ve sarmaları zevkle hazırlar.
Bol soğanı ve çam fıstığını zeytinyağında kavurarak başlar işe. Ve ona göre dolmasının sırrı bol miktarda çam fıstığı koymasıdır. “Çam fıstığını yeterince koymadın mı dolma dolma olmaz” der annem.
Evet, yemekle ilgili pek çok fikrine katıldığım annemin çam fıstığı hakkındaki görüşüne de katılıyorum. Enteresan baharatlı tadı ve ilginç şekliyle dolma ve sarmaların vazgeçilmezidir o. Hatta o kadar vazgeçilmezdir ki, onsuz yapılan dolmalar bazı yörelerde “yalancı” sıfatıyla anılır.
Çam fıstığı, fıstık çamı denilen ağaçların kozalaklarında oluşur. Kozalak pulları içinde büyüyen fıstıklar zamanı geldiğinde pullar kırılarak alınır.
Bu zahmetli işlem sonucunda bir fıstık çamından ortalama üç-beş kilo çam fıstığı çıkarılır. Çam fıstığının pahalı olmasının nedeni de çıkarılmasının bu kadar zahmetli olmasıdır...

Haberin Devamı

SEBZELİ ÇİN BÖREĞİ MİSO

Havuç ve kabakları kazıyıp yıkadıktan sonra rendenin iri delikli tarafıyla rendeleyin. Lahana yapraklarını yıkayıp süzdükten sonra uzunlamasına dörde bölün ve ince ince doğrayın.
Ayıklanmış yeşil soğan ve maydanozu incecik dilimleyin. Soya filizini de yıkayıp ortadan ikiye bölün ya da pırasayı kibrit çöpü formunda dilimleyin.
Diğer taraftan, 4 yemek kaşığı sıvıyağı geniş bir tavada ya da wok tavasında kızdırıp tüm sebzeleri tavaya aktarın. Sebzeleri yüksek ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 5-7 dakika kavurun.
Karabiberi serpiştirip soya sosunu ekleyin. 1-2 dakika daha pişirdikten sonra diri haldeki sebzeleri ocaktan alın.
Yufkaları tezgâhın üzerine üst üste serip sekiz adet eşit üçgen parçaya bölün. Böylece toplam 16 adet üçgen parça elde etmiş olacaksınız.
Yufka parçalarının uzun kenarına sebzeli harçtan 1 yemek kaşığı kadar koyup sigara böreği gibi sarın. Hazırladığınız ince uzun börekleri bir tepside biriktirin.
Sıvıyağı geniş bir tavada kızdırıp börekleri çevirerek, üzerleri altın sarısı renk alıncaya kadar kızartın. Soya sosuyla ya da herhangi bir acılı sosla birlikte sıcak sıcak servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

- 2 adet hazır yufka
İç harcı için; - 2 adet orta boy havuç - 2 adet orta boy kabak - 2 adet orta boy beyaz lahana yaprağı - 1 paket soya filizi (15 santim boyunda bir parça pırasanın beyaz kısmını da kullanabilirsiniz.) - 2 adet taze yeşil soğan - Yarım demet maydanoz - 4 yemek kaşığı sıvıyağ - 4-5 yemek kaşığı soya sosu - 1 çay kaşığı karabiber
Kızartmak için; - 1 su bardağı sıvıyağ

Yazarın Tüm Yazıları