Ankara neden kokuyor!

SAYIN Av. Atilla Fırat’ın köşenizde çıkan yazısını okuyunca hem kendisini hem de Ankaralı hemşehrilerimi aydınlatmak ve sorumluları uyarmak umuduyla bu yazıyı yazıyorum.

Yıllardır Yenimahalle Varlık Mahallesinde ikamet ediyorum. Mahallemizin yanından akan Ankara Çayı’ndan artık su değil inanın lağım akmakta. Açıktan geçtiği yerlerde çevresine ağır bir lağım kokusu, mikrop ve sivrisinek yaymakta, insan sağlığını tehdit etmektedir. Rüzgarlı günlerde bu koku tüm Varlık Mahallesi, Ankamall alışveriş merkezi, Crown Plaza oteli, E5 karayolu boyunca ve çevre iskan alanlarından da hissediliyor. Her yıl olduğu gibi bu yaz boyunca da bu duruma katlanmak zorunda kaldık ancak bu günlerde yağmurların başlayıp suyun çoğalmasıyla çayın rengi değişti, kokusu azaldı. İnşallah seneye yaza kokusuz, mikropsuz, sineksiz hatta balıkların yaşamaya başlayacağı bir Ankara çayı görürüz yada üstü kapatılır hiçbir şey görmeyiz.

Bu çaya pardon açık kanalizasyona yıllardır geçtiği güzargahlardan gecekondu kanalları, sanayi atıkları, aklınıza gelebilecek her türlü atıklar atılmış ve atılmaya devam edilmektedir. Halen Akköprü yanında bulunan Büyükşehir belediye otobüslerinin park ve tamirinin yapıldığı, Altındağ Belediyesi’nce garaj, tamirhane ve çöp kamyonlarının temizlenme yeri olarak kullanılan yerlerin kanalizasyonu ve her türlü atığı Ankara Çayı’na pervasızca atılmaktadır.

HANİ BALIK TUTULACAKTI

Sayın Gökçek, Belediye Başkanlığının 2. dönem seçim çalışmaları için mahallemize geldiğinde konuyu kendisine ilettik. Gerekli kanalizasyon yatırımlarının yapılacağını, artık çaya kanal akıtılmayacağını ve 2. döneminin sonunda çok eski yıllarda olduğu gibi çaydan yine balık tutacağımızı söylemişti. Kendilerinin 3. döneminin sona ereceği ve 4. döneminin aday adayı olduğu bu günlerde 2008 Ankara’sının ayıbı olarak geçen 15 yılda bu çayda birkaç defa kepçe ile katı atıklar temizlenmiş en kısa sürede yine atıkla dolmuş ve her geçen yıl daha kötüye giderek bu güne gelmiştir. Ankara çayının son durumunu görmek isteyen hemşehrilerimizi yazılı ve görsel medya ve Belediye yetkililerini tarihi Akköprü üzerine davet ediyorum.

Sayın Gökçek uçuk-kaçık projelerle uğraşana kadar Ankara’nın göbeğinden geçen Ankara Çayı’na baksın.

Yusuf AHISKALI

Ankara’nın altyapısı çok ihmal edildi

BATIKENT’te oturuyorum. Ödediğimiz yüklü su faturalarının yanında hazır suya para yetiştiremiyoruz. Çeşmeyi açtığınızda suyun renginden tutun da dişinizi fırçalamak için ağzınıza aldığınız suyun kokusuna kadar her şey değişmiş...

Eskiden çeşmeden akan suyu içebiliyorduk fakat artık temizlik bile yapmak istemiyoruz. İnanın çeşmeden akan su kuruduğunda temizlediğinizi zannettiğiniz lavaboları, fayansları ve evyeleri kirletiyor. Acaba sorun kendi borularımızda mı diye bu durumu çevremizdeki insanlara da sorarak teyid ettim, onlar da aynı konudan şikayetçi. Yıllardır Ankara’nın altyapısına bakım yapılmıyor. Merak ediyorum, bizim evin önünden akan yağmur veya kar suları altyapı bulamazsa nasıl baraja gidecek. Bu yönetim beceriksizliğini küresel ısınmaya bağlayamayız.

Ö.Faruk DOĞAN
Yazarın Tüm Yazıları