Ankara’da esnaf %15 vergi versin

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 200.000 kişiye istihdam yaratacak projesi gündemde. Basına yansıyan kadarıyla proje, kayıt dışı ekonomiyi azaltacak, sigortasız işçilerin bir bölümünü sigortalı hále getirecek. Sigortasız işçi çalıştıranlara da hapis cezası getiriliyor.

Türkiye’de pek çok kanun, sosyal ve ekonomik gerçeklerle bağdaşmadığı için ya hiç uygulanmıyor ya da güçsüzlere, zavallılara uygulanıyor. Söz gelimi; sigara yasağından, kaçak elektrikten yok denecek kadar ceza kesildi. Küçük ticari kuruluşların çoğu aile işletmeleridir. Aile bireyleri, bir araya gelip aylık 400-500 YTL gibi küçük bir kazançla ticaret veya üretim yaparlar. Ankara’nın pek çok dükkanı kiralık veya satılık... Sigortasız işçi çalıştırana hapis cezası gelirse bu küçük işletmeler de kapanacak.

Benim daha gerçekçi bir önerim var.

10.000’den fazla sigortalı işçi çalıştıran işadamı ve şirketlerden 0 (sıfır) gelir ve kurumlar vergisi, 5.000-10.000 arası %5, 100-5.000 arası %10, yüzden aşağısı için de %15 gelir vergisi alınmalıdır. Yeter ki işyeri sahibi sigortalı işçi çalıştırsın. Vergisini hiç veya çok az veren iş adamı veya şirket, ürettiklerinin, çalıştırdığı insanların vergileriyle ekonomiye yeterli katkıda bulunacak, yeni yatırımlar da yapacaktır. İşadamından korkmayalım. Yeter ki, binlerce işadamımız, büyük şirketimiz olsun, zenginleşip harcama yapsınlar. Her harcamanın vergisi nasıl olsa devlete dönecektir.

Diğer yandan ülkemizin pek çok okul, hastane, kültür merkezi, üniversitesini işadamlarımız kısa sürede tamamlayıp devlete teslim ettiler. En son Mehmetçik Vakfı ile İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü’nün ihtiyaçlarını seve seve karşıladılar. Bu işler, devlet için gelir vergisi almaktan daha kárlı değil midir? Bu işleri yapmayıp devlete vergi diye verseler, o verginin %25’i bile okul, hastane, kültür merkezi ve üniversite yatırımına dönüşmez.

Gelir vergisini önerdiğim oranlara çekmek, istihdamı patlatacak, vergiden bir almayıp beş geri alma yolunu açacaktır.

Nail TAN-Y.AYRANCI

Gericiliğe izin vermeyelim

ÜNİVERSİTE Konseyleri Derneği’nin öncülüğünde pazartesi günü başlayan ’Üniversiteden Türbana Hayır’ imza kampanyası ilk gününde Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden gelen 1000 imza ile devam etmektedir.

Yapılan açıklama şöyle:

"Gerici ve liberallerin ’türbana özgürlük’ ittifakı Türkiye üniversitelerinin yüz karasıdır!

Türbanın neyi örttüğünü görmemekte ısrar eden, türbanı özgürlükler zemininde ele almakta direnenlere aydınlanmacı, kamucu ve yurtsever akademisyenler olarak sesleniyoruz: Türban bugünün Türkiyesi’nde ’bireysel özgürlük’ konusu değildir. Türban, AKP’nin gericiliğini-piyasacılığını örtüyor, türban ABD emperyalizmini, ABD’nin AKP eliyle Türkiye’yi İslam Cumhuriyetine dönüştürme sürecini örtüyor.

Üniversitede türbana izin vermeyeceğiz; biliyoruz ki türban aklın ve kadının esaretidir, gericiliğin hakim kılındığı yerde bilim yapılamaz. Biz aşağıda imzası olanlar ülkemizi ve üniversitemizi gericiliğe teslim etmeyeceğimizi ilan ediyoruz."

VE İMZALAR

GAZİ’DEN: Prof’lar: N.Abacıoğlu, Erendiz Atasü, İlbeyi Ağabeyoğlu, Turhan Baykal, Sema Burgaz, Yavuz Burgaz, Tanver Doğanay, Bensu Karahalil, Ali Esat Karakaya, Sema Kuştimur, Şenay Küsmenoğlu, Gülnur Toker, Fatma Tosun, Nalan Elbaş, Gülşen Vural, Gülderen Yentür, Şiir Yılmaz, İsmet Çok, Ömer Faruk Çolak, Aysel Öktem, Bolkan Şimşek.

Doç/Yard. Doç’ler: Sevgi Akaydın, Mustafa Ark, Erden Banoğlu, Didem Deliorman Orhan, Zelihagül Değim, Nusret Ertaş, Nilgün G. Göğer, İlkay Orhan, Yeşil Özkan, Esma İnce, Naile Bilgili, Bülent Cengiz, Aysun Hacışevki, Şeter Kitiş, Ufuk Koca, Melahat Kurtuluş Ülker, Uğur Tamer, Orhan Uludağ, Berrin Özçelik.

Ar.gör./doktor/uzman: Orkun Alp, Bilgen Başgut, Erhan Süleymanoğlu, Gonca Çakmak Demircigil, Ayten Şentürk Erenel, Murat Şüküroğlu, Emre Durmaz, Ela Kadıoğlu, Nilüfer Orhan, Esra Tufan, Fatmanur Tuğcu, Onur R. Ulutaş, Erdem Coşkun, Aysun Özdemir.

ANKARA’DAN: Prof’lar: Nuray Arı, Metin Atamer, Birgül Ayman Güler, Metin Başbuğ, Necmettin Ceylan, Benay Can Ege, A. Ersan Ersoy, M.Özcan Fıratlı, Cevat Geray, M. Oktay Gürkan, Gülin Güvendik, Asuman Karakaya, Mehmet Koyuncu, Gülgün Kılcıgil, Haluk Mutlu, Erhan Nalçacı, Serpil Nebioğlu, Gülgün Ozansoy,

Neyyire Yasemin Oğuz, Mesude Sağlam, Gülçin Saltan, Emel Sezgin, Tülin Söylemezoğlu, Nejla Tural, Meral Uysal, Halim Perçin, Ayla Çelikkol (Emekli), Tulay Çoban, Sibel A. Özkan, Mümtaz İşcan, Sevgi Şar.

Doç/Yard.Doç’ler: Zeynep Alagöz, Erdal Dinç, Afsun Ezel Esatoğlu, Birol Gürel, Canan Kuş, Bengi Uslu, Hasan Sabri Öztürk, Metin Özuğurlu, Serdal Bahçe, Ayşegül Karataş, Meltem Kayıran Dikmen, Gülsüm Killi, Burça Kızılırmak.

Ar.gör./doktor/uzman: Ebru Aylar, Bülent Doğan, Tezcan Durna, Cengiz Ekiz, Esra Ergüzeloğlu Kilim, Ali Somel, Fatih Yaşlı, Ahmet Ada, İlker Ateş, İpek Boşgelmez, Özge Cemiloğlu Ülker, Tolga Demircigil, Elçin Deniz Özdamar, Benan Eres, Tuğba Ertan, Selen Gürkan, Çiğdem Karaaslan, Ceyda Sibel Kılıç, Betül Tekiner Gülbaş, Oğuz Can Turgay, Ayşe Mine Özkan, Aylin Üstündağ, Serdar Şahinkaya.

HACETTEPE’DEN: Prof’lar: Levent Öner, Ayşe Filiz Öner.

Doç/Yard. Doç’ler: Aylin Gürbay, Levent Tezcan, Zeynel Baran, Gözde Özdikmenli Demir, Arzu Özkan Ceylan.

ODTÜ’DEN; Prof. H. Canan Sümer.

Doç.: Demet Varoğlu,

Ar.gör./doktor/uzman: Aytek Soner Alpan, Ahmet Beyaz, Cengiz S. Aşkun, Ahmet Beyaz, Çağdaş Sümer, Cihan Yıldırım, Mahir Yılmaz, Nimet Özgönül, Engin Özkan, Haydar Alıcı, Yener Baş, Ahmet Burak Büyükcivelek, Vural Can, Funda Hülagü, Gözde Kök, Durmuş Yarımpabuc, Eda Yazıcıoğlu, Ayberk Zeytin, Fürüzan Özbek, Emre Akbaş, Berk Demirbilek, Özlem Karagözoğlu, Zeynep Obalı, Ceyda Tırman,

BAŞKENT’DEN Doç: Firdevs Erdemir,

Ar.gör.doktor, uzman: Özgür Çiftçi

ATILIM’DAN: Prof. Sönmez Sinan
Yazarın Tüm Yazıları