Yoğurtlu, mercimekli kuru acur ve patlıcan dolması

Bu haftaki etsiz dolmanın yoğurduna, hızlı ısıtılınca parçalanıp giden hassas bir porselen gibi davranın ve tencereye doğrudan eklemeyin.

Haberin Devamı

Yapılışı

Bulgur ve mercimeği ayrı ayrı yıkayın. Bulguru, şişmesi için yarım saat kadar bol suda bekletin. Mercimeği üstünü birkaç parmak geçecek kadar suyla kaynatıp altını kısın. 10 dakika kadar pişirdiğiniz mercimekleri süzüp kara suyunu atın. Bu arada acur ve patlıcan kurularını küçük bir tencerede, bol suyla beş dakika kadar kaynatın. İyice yumuşayınca süzün ve kenara alın. Patlıcanın (varsa) sert sap kısımlarını kesip atın.
Süzülmüş bulgur, az pişmiş mercimek, soğan, sarmısak, yarım çorba kaşığı domates salçası, biber salçası, kimyon, yenibahar, pul biber, nar ekşisi, erimiş tereyağı, zeytinyağı, karabiber ve tuzu orta boy bir kâsede karıştırın.
Acur ve patlıcan kurularını bu malzemeyle, ağızlarında bir parmak kalınlığında boşluk bırakacak şekilde güzelce doldurun, patlıcan ve acurların kenarlarını kapak gibi kıvırıp, o boşluğu kapatın. Dolmaları küçük boy bir tencereye, ağızları üste gelecek şekilde sıralayın. Domates salçasının kalanını 1.5 su bardağı suyla inceltip, tuzunu ekleyin ve dolmaların üstünde gezdirin. Üste ters çevrilmiş küçük bir tabak yerleştirin, tencerenin kapağını kapatıp 45 dakika pişirin. Dolmalar iyice yumuşayınca ocağı kapatın. Yoğurt, yumurta, sumak, bir bardak içme suyu ve biraz tuzu büyük bir kâsede çırpın. İçine azar azar, pişmiş dolmanızın suyundan ilave edin. Parmağınızı yakacak kadar ısındığında bu yoğurtlu suyu dolmaların üstüne dökün. Aralarını kaşıkla hafifçe aralayıp sosun her tarafa nüfuz etmesini sağlayın. İki dakika kısık ateşte tuttuktan sonra dolmaları tabaklara pay edin.

Haberin Devamı

4 Kişilik Malzeme

Kuru aAcur 15 adet
Kuru patlıcan 15 adet
Bulgur 150 gram
Yeşil mercimek 150 gram
Acı biber salçası yarım çorba kaşığı
Domates salçası 1 çorba kaşığı
Tereyağı 1 çorba kaşığı, tepeleme
Zeytinyağı 1 çorba kaşığı
Nar ekşisi 1 çorba kaşığı
Kuru soğan 1 adet, orta
Sarımsak 3 diş
Kimyon tozu 1 çay kaşığı
Yenibahar tozu 1/2 çay kaşığı
Kırmızı biber 1 tatlı kaşığı
Karabiber 1 fiske
Süzme yoğurt 150 gr.
Yumurta 1 adet
Sumak 1/2 çay kaşığı
Tuz
Kuru nane

Yazarın Tüm Yazıları