Ayhan Çetin’den Lego-Kent sergisi

Bulgaristan Kırcali doğumlu Ayhan Çetin, kent gözlemleriyle öne çıkan bir sanatçı. Çetin’in eserlerine baktığınızda kentlerin hızlı yaşamını görebilirsiniz. Çetin’in Galeri Soyut’ta açılan ve 19 Mayıs’a kadar sürecek olan “Legokent” isimli sergisini gezdiğinizde, hızlı yaşamın tuvallere yansıdığını hissediyorsunuz. Çetin’in bu tarzı, serginin manifestosunda şöyle anlatılıyor:

Haberin Devamı

Ayhan Çetin’den Lego-Kent sergisi

“Ayhan Çetin adeta bir toplu taşım aracı içerisine kendisini gizlemiş bir gözlemci olarak karşımıza çıkar. Bir aracın cam kenarına oturmuşcasına, pencere kenarından yaşam kadrajının sol yanından sağ yanına doğru akıp gidişi izlediğinizi hissedersiniz. Kentle ilgili uzun metrajlı bir video kaydının hızlandırılıp izlenmesi de, tren ya da otobüs camının kadrajındaki deneyim gibidir. Sabit duran binaların ışıklarının yanıp sönmesi, önünden kuşların gelip geçmesi, boğazda gemilerin sağa sola olan geçişleri, arabalar, rüzgârın savurduğu ağaçlar, kalabalık insan topluluklarının sağlı sollu hareketleri, kısacası onun tuvallerinde hayata dair her şey hareket halindeyken yatan, yıkılan ve tekrar dikilen binalar yaşayan bir yapıyı temsil etmektedir. Geniş bir zaman dilimine ait kent görüntülerini adeta ‘bir an’a hapsederek imgeleri üst üste bindiren ve bunun sonucunda izleğimizde kimi zaman flu kimi zaman titrek bir görüntü yaratan Ayhan Çetin’in Lego-Kent isimli sergisinde resimsel yüzeyde akıp giden zamanın yoğun bir çizgi örüntüsüyle ele alındığını görürüz. Sanatçı yapboz tahtasına dönen kentin dokusunu dokumaktan ziyade kent ruhunun dokusuna fırça darbeleri ve renkler aracılığıyla dokunarak, zamansal bir süreci nasıl dönüştürdüğünün öyküsünü bize anlatmaktadır.”

Ayhan Çetin’den Lego-Kent sergisi

YAPRAK KURTOĞLU

Haberin Devamı

Eserlerini Valör Sanat’ta görebileceğiniz Yaprak Kurtoğlu, çoğunlukla soyut yüzleriyle bilinen bir sanatçı. Kurtoğlu çalışmalarında “Ruhunu görebildiğimde, gözlerini de çizeceğim” diyen İtalyan ressam Amedeo Modigliani’nin yaklaşımından etkilendiğini söylüyor. Modigliani’nin yaklaştığı duygu ile tanıştığında resim yapma yolunun daha da aydınlandığını belirten Kurtoğlu, “Ruh insanı tamamlıyor ve tanımlıyor. Resimlerimde bu bütünlüğe sahici olmanın giziyle, kadının ve erkeğin ruhuna ait gizemden açıklığa, muğlaklıktan yalınlığın kıyısına vararak insan ruhuna dokunmaya çalışıyorum. Sanat yolculuğum denemeler, yanılmalar ve çokça çalışmaların olduğu, çoğunlukla karanlıkta aydınlığı aradığım bir yol. Bu yolda sanatın en güzel dillerinden biri olan resim yapmak insana kendini son derece şanlı hissettiren bir durum. Elbette benim bu süreçte karanlığımı aydınlatan bir çok büyük ressamın yardımı oldu” diyor.

Haberin Devamı

KENTTE NE VAR?

Alev Ebüzziya-Mübin Orhon-2 Mayıs’a kadar (Galeri Nev/Kırlangıç Sok/GOP), Fırat Engin ve Ev Yapımı El Yıkımı isimli karma sergi(Esin Aykanat Avcı-Funda Susamoğlu-Umut Kambak)-17 Mayıs’a kadar (Galeri Siyah Beyaz/Şili Meydanı), Muharrem Çelik-29 Nisan’a kadar (BRHD/Hollanda Caddesi), Hande Şekerciler-Arda Yalkın-18 Mayıs’a kadar (CerModern/Sıhhiye), Pelin Aytekin-yarın açılacak (ÇSM/Çankaya), Abdurrahim Güney-30 Nisan’a kadar (Galeri M/Armada AVM), Yasemin Kalyoncu-7 Mayıs’a kadar (İsmail Altınok Sanat Merkezi/Kolej), Olçun İlter (seramik)-Farklı yeni (Karma cam ve seramik heykel sergisi)-19 Mayıs’a kadar (Galeri Soyut/Yıldız), Mustafa Sönmez-30 Nisan’a kadar (Arkadaş Kitapevi/One Tower AVM), Kumbaramdaki Oyuncaklar Oyun Bahçemde-21 Mayıs’a kadar (Zülfü Livaneli Kültür Merkezi/Yıldız), Kağıt üzerine (Karma sergi)-15 Mayıs’a kadar (Valör Sanat/Yıldız), Kabuk (karma sergi)-Yarın açılacak (Grup Sanat/Hollanda Caddesi.)

Yazarın Tüm Yazıları