Robotik diz protezi

Diz vücudun en önemli ve en büyük eklemidir.

Haberin Devamı

Robotik diz protezi

Vücudun bütün yükünü taşıyan çok önemli bir organ olan dizdeki sorunlar, aşırı yük ile birlikte sporla da bazı problemlerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Dize yük binmesi ile kıkırdak problemleri de oluşur. Kıkırdak, eklem uçlarında iki kemiğin birleştiği yerde kemik uçlarını kaplayan kaygan ve parlak yapıdır. Alttaki kemikten ve eklem sıvısından beslenir. Kıkırdak sorunlarının ortaya çıkması durumunda, hareket ve aktivasyonda problemler ortaya çıkar. Dizdeki problemler için öncelikle ilaç tedavisi uygulanır, düzelmezse değişik ameliyat yöntemleri gerçekleştirilir, yine düzelmezse son çözüm diz protezi ameliyatıdır.
Yeni bir yöntem olan ‘robotik diz protezi’ ameliyatı ise protez ameliyatlarının son yeniliğidir. Konu hakkında Ortopedi Uzmanı Op. Dr. Cenk Altun’dan bilgi aldık.

Robotik diz protezi

İMPLANTLAR YERLEŞTİRİLİR

Diz protezi, eklemi oluşturan kemiklerin dejenere olmuş eklem yüzlerindeki kıkırdakların yerine ameliyatta yapılan kemik kesileri ve hastanın kemik boyutlarına göre belirlenen implantların yerleştirilmesidir. Günümüzde tıptaki teknolojik gelişmelere bağlı olarak birçok cerrahi dalda olduğu gibi ortopedi ameliyatlarının bir kısmında bilgisayar yardımlı sistemler kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle diz protezi ameliyatlarında birçok deneyimli merkezde artık robotik ameliyatlar yapılmaya başlanmıştır.

Robotik diz protezi

HATA MİNİMUMA İNDİRİLİR

Bu ameliyatlarda alt ekstremitedeki kemiklere yerleştirilen kablosuz sensörler ve noktasal işaretleyiciler yardımı ile ekstremitenin üç boyutlu dizilimi bilgisayara yüklenir. Kemikte hangi açıda ve ne kadar kesi yapılması belirlenerek yerleştirilecek protezin tibial ile femoral parçalarının ve eklem aralığına konulacak polietilen insertin büyüklüğü bilgisayarda belirlenir. Ameliyat sırasında cerrah işlemi yapmadan bilgisayar ekranında görerek yapılabilecek olası hata minimuma indirilmiş olur.

HASTA DAHA HIZLI İYİLEŞİR

Robotik diz protezinde, protezin yerleşimi daha doğru olur, güvenliği daha çoktur. Daha az kemik kaybı ve hastanede yatış süresi gerçekleşir. Hasta daha hızlı iyileşir ve eğilen bacağın şekli daha çok düzelir. Protezin beklenen ömrü daha çoktur. Bütün bunlarla birlikte ameliyat süresinin biraz daha uzadığı görülmüştür. Ancak ameliyatı yapan cerrahların deneyimlerinin gittikçe artması ve teknolojide ilerlemeler ameliyat süresini kısaltmaktadır. Kemiğe yerleştirilen sensörler nedeniyle kemik erimesi olan hastalarda kırık riskinde artma ve daha fazla maliyet artışı robotik diz protezinin olumsuz yönleridir.

Yazarın Tüm Yazıları