Kanser tedavisinde aspirin araştırması

Dünyada en yaygın olarak kullanılan tıbbi ilaçlardan ‘asetilsalisilik asit’ yani bilinen adıyla Aspirin, ağrı kesici, ateş düşürücü, kan sulandırıcı ve inflamasyonu azaltıcı etkisi olan bir ilaçtır.

Haberin Devamı

Kanser tedavisinde aspirin araştırması

Cardiff Üniversitesi’nden bilim insanları tarafından yürütülen bir araştırmada, Aspirin’in kanser hastalarında diğer tedavilerin yanında kullanılmasının önemli sonuçlar doğurabileceği ifade edildi. 50 yıldan uzun süredir bu ilacın etkilerini araştıran Cardiff Üniversitesi onursal profesörü ve baş araştırmacı Peter Elwood, “Kanser teşhisi konulduktan sonraki herhangi bir zamanda Aspirin kullanan hastaların, kullanmayanlara göre yüzde 20 oranla daha fazla hayatta kaldığını gördük” ifadelerini kullandı.

TAVSİYELER HENÜZ NET DEĞİL

Öte yandan Aspirin’in bazı kanserleri de azalttığı öne sürülmektedir. Kanser görülme sıklığı ve kanserden ölüm üzerine olumlu etkilerinin olduğunun gösterilmesiyle primer korunmada bu ilacın rolü değişebilir. Beş yıldan daha uzun süre düşük doz Aspirin kullanılmasıyla kalın bağırsak kanseri, kadın rahim kanserleri, lenfoma ve sarkom oluşumunun azaltılabileceği ileri sürülmüştür. Aspirin ile 8-10 yıllık zaman süresinde kanser sıklığında görece yüzde 12 azalma elde edilebilmiştir. Ancak, kanserden koruyucu olarak bu ilacın kullanılması hususunda tavsiyeler henüz net değildir.

118 ÇALIŞMA GÖZDEN GEÇİRİLDİ

Kanser hastalarında Aspirin kullanılması fikri birçok bilim insanı tarafından savunulmaktaydı. Cardiff Üniversitesi’nden bilim insanları tarafından yürütülen araştırmada, ağrı kesici olarak bilinen bu ilacın kanser hastalarında diğer tedavilerin yanında kullanılmasının önemli sonuçlar doğurabileceği ifade edildi. Bu araştırma kapsamında, daha önce yayınlanan, 18 farklı kanser türüne sahip 250 bin kişinin incelendiği 118 çalışmayı gözden geçirdi. Sonuç olarak bilim insanları, tedavisinde diğer ilaçlarla birlikte Aspirin de kullanılan kanser hastalarında ölüm riskinin yüzde 20’ye kadar azalabileceğini öne sürdüler.

ESAS FAYDALARI ŞUNLARDIR

Ağrı kesici, ateş düşürücü, kan sulandırıcı ve inflamasyonu azaltıcı etkileri olun bu ilacın etkileri, her birinin kullanıldığı doza bağlı olarak gösterir. Esas itibariyle sağlığa olan faydaları şöyledir:
- Kanı sulandırarak kan dolaşımını hızlandırmaktadır.
- Grip, nezle gibi soğuk algınlığı hastalıklarına iyi gelir.
- Yüksek ateşin düşürülmesine yardımcı olur.
- Hafif ve orta şiddetli ağrıların tedavisinde etkilidir.

HEKİM KONTROLÜNDE OLMALIDIR

Farklı dozlarının farklı amaçlarla tıbbi tedavide yer bulması, bu ilacın kullanımının gelişigüzel yapılacağı anlamına da gelmemektedir. Hastalar, kesinlikle kendi kendilerine veya bir hekime danışmadan ilaç kullanımına yönelmemelidirler. Bilinçsiz ilaç kullanımı tehlikeli ve istenmeyen sonuçlara yol açabilmektedir. Mutlaka hekim kontrolünde ve isabetli doz rejimi ile tedavi düzenlenmelidir.

Yazarın Tüm Yazıları