Mutfaklar yemyeşil!

Olgunlaşmamış yeşil incirler ve mevsimi kısacık olan madımak otu nihayet pazar tezgâhlarına çıktı. Bu hafta sizlere incir reçelini ve çok sevdiğim etli, bulgurlu madımak yemeğini nasıl yaptığımı anlatacağım.

Haberin Devamı

YEŞİL İNCİR REÇELİ
(6 kişilik)

Mutfaklar yemyeşil

NE LAZIM?

1 kg reçellik yeşil incir (soyulmuş)

1 kg toz şeker 

5 su bardağı su

1/2 limonun suyu

2 adet limon tuzu (nohut büyüklüğünde olmalı)

NASIL YAPARIM?

İncirleri iyice yıkayın. Geniş bir çelik tencereye 20 su bardağı su koyup orta ısılı ateşte kaynatın. Incirleri kaynayan suya aktarıp hafifçe yumuşayıncaya kadar, 20-25 dakika haşlayın. Haşlanan incirleri bir süzgeç yardımıyla süzün.

Toz şeker ve 5 su bardağı suyu tencerede orta ısılı ateşte, arada sırada karıştırarak kaynatın.

Şerbet kaynamaya başlayınca 10 dakika daha kaynatarak şurubu koyulaştırın ve iyice süzülmüş olan incirleri tencereye aktarıp yüksek ısılı ateşte 5 dakika kadar kaynatın. 

Ocağın altını kısıp reçeli 30 dakika kısık ateşte pişirin. Kaynarken çok fazla karıştırmamaya ve kaşığı tencerenin kenarındaki şekerlenen kısma değdirmemeye dikkat edin.

Haberin Devamı

Reçelin kıvamını anlamak için 1 çay kaşığı kadar alıp porselen bir tabağa damlatın. Akıcılığını kaybetmişse pişmiş demektir, hâlâ akıcı kıvamdaysa kaynatmaya devam edin. Kıvama gelen reçeli ocaktan almadan önce limon suyunu ve limon tuzunu ekleyip yaklaşık 5 dakika daha kaynatın.

Ocaktan alarak ılık hale gelmesini bekleyin. Ilık hale gelen reçelin üzerindeki köpükleri bir kaşık yardımıyla alın.

Reçel soğuduktan sonra temiz bir kavanoza doldurun. Kavanozun kapağını sıkıca kapatıp serin bir yerde muhafaza edin.

ETLİ MADIMAK
(4 kişilik)

Mutfaklar yemyeşil

NE LAZIM?

1 kg madımak

2 orta boy soğan

250 gr et (sucuk veya pastırma da kullanabilirsiniz)

25-30 gr tereyağı

2 su bardağı süt

3 yemek kaşığı pilavlık bulgur

2 çay kaşığı kırmızı biber

Tuz

NASIL YAPARIM?

Madımakların saplarını kesip temizleyin. Ilık suda 5 dakika kadar bekletip süzün, iyice yıkayın.  Eti küpler halinde doğrayın.

Haberin Devamı

Yağı ve yemeklik doğranmış soğanı orta boy bir tencereye koyun. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 3-4 dakika kadar kavurun.

Eti ilave edip 3-4 dakika daha karıştırın.

Suyu süzülen madımakları da katın, madımaklar suyunu çekince tuz, biber, bulgur ve sütü ilave edip yumuşayıncaya kadar pişirin. Dilerseniz üzerine sarmısaklı yoğurt gezdirebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları