Vitrine yeni yüzler

Seçimin ne zaman yapılacağından bağımsız olarak, partilerde hummalı bir taban çalışması sürüyor. Zaten en uzak seçim randevusu bir yıl sonrasına olduğu için hazırlıklar erken sayılmaz. Şimdi iki önemli başlık var. Biri mevcut vekillerin performansları, diğeri seçmene cazip gelecek yeni yüzler bulmak.

Haberin Devamı

AK Parti yönetimi de sağdan sağdan ‘seçim hazırlıkları’ kapsamında koordinasyon toplantıları yapmaya başladı. Bu toplantılarda seçim görevlilerinin hazırlıklarının yanı sıra parti yönetimi tarafından bir anlamda her ilin milletvekillerinin ‘karnesi’ çıkartılıyor. Bu yoklamalarla ilin nabzı tutulurken, diğer yandan yeni vekil adayları ve yeni yüzler için gözlem yapılıyor.

Öğrendiğimize göre, teşkilatlarla ve vatandaşlarla yapılan toplantılarda milletvekilleriyle ilgili olumlu-olumsuz veriler not ediliyor. Bir nevi ‘memnuniyetsizlik’ ölçülüyor. Hangi alanlarda milletvekillerinin eksikliği var, vatandaşla ilişkileri, yaptıkları çalışmalar, partinin diğer vekilleriyle uyumu, ortak çalışmaya yatkınlık gibi notlar çıkartılıyor. Yani genel seçimlere yönelik milletvekilliği listeleri için ön hazırlık yapılıyor.

Haberin Devamı

Seçmen analizi, sorunlara çözüm üretme, tabanı koruma, doğru milletvekili listesi, doğru kampanya derken yapılacak çok iş var...

SİYASİLERİN FUTBOL SEVDASI

BÜYÜK çoğunluğu AK Parti milletvekili olan Meclis futbol takımının faaliyetleri, her zaman ilgi çekmiştir. Özellikle yurtdışı turnuvalarda diğer ülkelerin parlamenterleriyle yaptıkları karşılaşmalar milli maç havasında geçer.

Vitrine yeni yüzler

Pandemi molasının ardından yeniden canlanan Meclis futbol takımı, geçtiğimiz günlerde İstanbul Riva’da Milli Takım'ın tesislerinde kampa girdi. Üzerlerindeki rehaveti atmak isteyen takım 15 yeni, 15 eski milletvekiliyle yeni maçlar için hazırlık yapıyor.

Meclis futbol takımının başrolünü üstlendiği ilginç hikâyeler yaşanmıştı geçmişte. 2008 yılında “moral olsun” diye görme engelli gençlerle maç planlanmış, milletvekilleri hırsa gelip görme engellilerin takımını yenmişti. Bu tavra kızan dönemin Aile ve Kadından Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, milletvekillerine mektup yazarak, “Bu büyük başarınızı kutluyorum. Unutmayın, galiptir bu yolda mağlup olan” diye sitem etmişti. O günlerde takımın devlet yurtlarında kalan kimsesiz çocuklarla yaptıkları maçtaki benzer tavırları yüzünden, çocukların ağlayarak sahayı terk ettiği ortaya çıkmıştı.

Haberin Devamı

Vitrine yeni yüzler

Neyse ki, çok uzun süreden beri Meclis futbol takımının böyle bir vukuatı yok. 2019’da Romanya’da düzenlenen Parlamentolar Arası Futbol Turnuvası’nda şampiyon oldular. 2021’de de İtalya’da dördüncü olmayı başardılar. Takım şimdi eski formuna kavuşmak için ter döküyor.

KARTA TAKLA ATTIRMAK

VATANDAŞLARIN ekonomik güçlüklerle baş edebilmek için özellikle kredi kartlarına yüklenmeleri, Meclis’te en çok konuşulan, soru önergelerine içerik oluşturulan başlıklardan. Vekillerin, vatandaşların icralık olmalarına kadar giden süreçle ilgili saptamaları dikkat çekici.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, icra takibi dosya sayısının 23 milyonu aştığını anımsattı. Bunların bir kısmı 29 milyon 978 bin kredi kartı sahibinin. “Vatandaş kredi kartına takla attırarak yaşamaya çalışıyor” diyen Gürer, soru önergesi hazırladı.

Haberin Devamı

“Konut, otomobil, ihtiyaç kredisi ve kredi kartı borçları” nedeniyle yapılan icra takipleri CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin’in de gündemindeydi. Tekin, Ulusal Yargı Ağı (UYAP) verilerine göre son bir yılda icra dosya sayısının yüzde 30 artarak, 23 milyonu aştığını açıkladı. Tekin, “Her gün 18 bin dosya açılıyor. İcra iflas dosyalarının patlaması, muhtarlıkların tebligatlarla dolmasına neden oldu” değerlendirmesinde bulundu. Özellikle Genel Kurul’daki yasa görüşmelerinde, konu dönüp dolaşıp ekonomik sıkıntılara geliyor. Sonuçta, UYAP’ta net şekilde görünen ve gittikçe katlanan bu sorun, dikkat çekmeyecek gibi değil.

Yazarın Tüm Yazıları