Gastronomide İtalya bize o kadar benzer ki

GASTRONOMİDE öne çıkan ülkeler var. Bunlardan biri de İtalya... Lezzet yolculuğuna meraklı biri olarak gastronomideki gelişmeleri yakından takip ediyorum.

Haberin Devamı



Tabii İtalyanları da...
Fırsat bulup yazamadım.
İtalyanlar dünyanın her yerinde ve önemli bulduğu yerlerde İtalyan Mutfağı Haftaları düzenliyor.
Bilinen, tanınan, sevilen bir mutfak, ama tanıtmaya, anlatmaya, tattırmaya devam ediyorlar.
Bence Türkiye’nin örnek alması gereken bir iletişim stratejisi izliyorlar.
Çünkü istikrarlı bir şekilde bu etkinlikleri yapmaya devam ediyorlar.
İtalyan mutfağını yerel ürünleriyle, malzemeleriyle, pişirme teknikleriyle, yemekleriyle ve kültürüyle nesilden nesile aktarılan bir kültürel hazine olarak yorumluyorlar. “Sadece mutfak ile sınırlı kalmayan, mutfağı aşarak yemek ile ilişkilenen her ana, her okazyona yansıyan bir kültürel birikim” diye de ilave ediyorlar.
İtalyan Mutfağı Haftaları 6 yıldır, İtalya Dışişleri ve Uluslararası İş Birliği Bakanlığı tarafından dünyanın 124 ülkesinde eş zamanlı olarak gerçekleştiriliyor. 2021’in teması ise “İtalyan mutfağı geleneği ve perspektifi; gıda sürdürülebilirliği bilinci ve desteklenmesi” idi.
Dünyada yemek isimleriyle en çok özdeşleşen ülkelerin başında gelen, unutulmaz bir lezzet deneyimi sunan İtalya; gastronomik bir vaha... İtalya’nın her bölgesi farklı bir lezzete, farklı bir tada kapılarını açar. Emilia-Romagna’da makarna, balzamik sirke, parmesan peyniri, şarküteri ürünleri; Campania’da pizza, kahve, mozzarella peyniri; Ligurya’da focaccia ekmeği, fesleğen; Toskana’da trüf mantarı...
Aslında Türkiye’nin de böyle bir zenginliği var.
Örnek olması açısından lezzet sörfü yapılan bu haftadan biraz bahsetmek istedim.

Haberin Devamı

Gastronomide İtalya bize o kadar benzer ki


Sürdürülebilirlik
artık her yerde

GASTRONOMİK zenginlik; yemeğin tarihiyle, kültürel miras içerisindeki yeriyle, doğanın hediyesi özel teruarıyla ortaya çıkıyor. Son yıllarda buna gıda sürdürülebilirliğini de eklemek gerekir.
Bu arada İtalyan şefler, akademisyen, yerel üretici, tarım ve sürdürülebilirlik profesyonelleri Türkiye’de eğitimler de yaptılar.
Türkiye’de yaşayan İtalyan şefler Giancarlo Gottardo ve Claudio Chinali de bu haftaya zenginlik katanlar arasındaydı. Eğitimlere katılanları şanslı görüyorum.
Örneğin Yeditepe Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatı Bölümü eğitmen şefi Simone Romiti “Buğdayın doğru işlenmesiyle sağlıklı beslenme” dersi verdi. 2010 yılından beri Akdeniz diyetinin antropolojik kökenleri ve tarihi üzerine çalışmalar yürüten Antropolog ve Lezzet Elçisi Prof. Elisabetta Moro “Ekoloji ve biyoçeşitlilik açısından Akdeniz diyeti” başlıklı web semineri düzenledi. İtalyanların lezzetini ve orijinalliğini korumak için adına dernek kurduğu Napoliten Pizza konusunda Türkiye’nin “Gerçek Napoliten Pizza” sertifikasına sahip tek pizza ustası, Nappo Pizza’dan Özgür Kılınçlar gerçek pizzanın püf noktalarını anlattı.
Bodrum’daki La Palme restoranın sahibi, sommelier Daniele Montano “Yöresel içkilerin tatlılarla eşleştirilmesi”ni gösterdi.
Le Cordon Bleu şefi Luca De Astis malzeme seçimi ve kullanım tekniklerini; Artizan İtalyan peynirleri üzerine uzmanlaşan Napoli Antica kurucusu Mastro Casaro Cosimo Rotolo “Taze peynir Burrata ve olgunlaşmış Pecorino peynirleri”ni anlattı.
Düşük ısıda yemek pişirme ustası Marco Pirotta, şef Eleonora Andriolo, diyetisyen Gizem Şeber de eğitimlere katıldı.
Dikkatinizi çekmiştir.
Yerellik, doğallık, sürdürülebilirlik artık daha da önem kazanmış durumda.

 

Haberin Devamı

Gastronomide İtalya bize o kadar benzer ki

Aynı zamanda kültür
aynı zamanda hayat

İTALYAN mutfağı tarihi ve sanatı ile şekillenen bir mutfak... Türkiye’de yaşayan İtalyan şefler Eataly Executive Chef’i Claudio Chinali, Divan Executive Chef’i Giancarlo Gottardo, Scalini Restaurant şefi Luigi Mariconda İtalya’nın farklı bölgelerinden lezzetler sundu.
Giancarlo Gottardo “Gastronomi kültürel değerlerin bir bütünüdür. İnsanların yemek etrafında nasıl bir araya geldiği, birlikte yemek yerken nasıl keyif aldığı bir ülkenin ve bölgenin kültürünü tanımlıyor. İtalya’nın nasıl yemek yediği, yemeklerini nasıl hazırladığı, hangi okazyonlarda yemek yediği gastronomisi kadar kültürünü de temsil ediyor” diyor.
Çok haklı...
Çünkü hayat siyasetten ibaret değil. Ve hatta siyaset değil.
Gastronominin öne çıktığı yerlerde zaten hayat başka türlü akıyor.

Haberin Devamı

Gastronomide İtalya bize o kadar benzer ki


İzmir de İtalyanlar için önemli

İSTANBUL dışında İzmir’de İtalyan Mutfağı Haftası yapıldı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle tanıtımı yapılan Terra Madre (Toprak Ana) Anadolu 2022 programında Slow Food Aşçılar Birliği’nden Şef Paolo Betti vardı.
Eataly Executive Chef’i Claudio Chinali de şöyle diyor;
“Gastronomi kültürün en önemli, en elzem parçası. Bir resmi kimin, ne zaman çizdiğini bilmeden analiz edebilir misiniz? Belki evet, ama tam olarak asla değil.”
Akdeniz tipi beslenme giderek önem kazanıyor. O yüzden İtalya, Türkiye gibi ülkelerin gastronomide konuşacağı çok şey olduğunu düşünüyorum.

Yazarın Tüm Yazıları