GSS prim borcu sorgulama işlemi

2dk okuma

GSS (Genel Sağlık Sigortası) prim borcunuzu online olarak sorgulayabilirsiniz. İnternet üzerinden GSS prim borcunuzu takip edebilirsiniz GSS prim borcu sorgulama nasıl yapılır? GSS nedir? GSS kimleri kapsar?

Haberin Devamı

GSS PRİM BORCU SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Genel Sağlık Sigortası, bir takım özel durumu olan T.C vatandaşları dışında tüm vatandaşların yararlanabildiği bir sistemdir. Genel sağlık sigortası borç sorgulaması artık online daha rahat bir şekilde sorgulanarak öğrenilebilmektedir.www.turkiye.gov.tr adresinden girerek isteyen herkes e-devlet şifresi ile bilgilerine ulaşabilir ve borç sorgulaması yapabilir. PTT Şubelerinden e-devlet şifrenizi alarak sizlerde siteyi kullanmaya başlayabilirsiniz.

Buna göre, GSS kapsamında yer alan vatandaşlar şu şekilde belirlenmiştir;

- Hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar,
- Kamu idarelerinde çalışanlar,
- Köy ve mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar,
- İsteğe bağlı sigortalı olan kişiler,
- Hizmet akdine tabi olanların ya da kamu idarelerinde çalışanların ya da köy ve mahalle muhtarları ile kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanların dışında kalan ve sigortalı sayılmayanlar.


GSS sistemi kapsamında yer alan vatandaşların, bu sistem için kapsam altında bulunmaları, GSS hizmetlerinden faydalanmaları için yeterli olmamaktadır. Bu nedenle, GSS kapsamında bulunan vatandaşların, her ay belli bir miktar prim ödemeleri gerekmektedir. Ödenen GSS primlerinin miktarı ise, vatandaşların gelir miktarlarına bağlı olarak farklılıklar göstermektedir. GSS primleri, asgari ücret ile aylık gelirin miktarları temel alınarak hesaplanmaktadır.

Haberin Devamı

Bu durumda GSS borç sorgulama işlemlerinin esas faaliyet alanı da, direkt olarak prim ödemeleri ile alakalı olmaktadır. Yani, GSS borç sorgulaması yapılmasının amacı, az önce bahsedilen GSS primlerini kontrol etmek ve eğer var ise, GSS prim borçlarının miktarını tespit etmek şeklindedir. Üstelik GSS borç sorgulamasını internet aracılığı ile e-devlet sistemi üzerinden yapabilmek de mümkündür. e-devlet sistemine giriş yaparak, burada e-devlet şifreniz ile, GSS borç sorgulama işlemlerinizi şu şekilde yapabilirsiniz;

1. Burada internet aracılığı ile GSS borç sorgulama işlemlerinizi yapabilmek için, ilk önce, www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapınız.

Haberin Devamı

2. Üst tarafında yer alan başlıklardan, E-Hizmetler yazan başlığa tıklayınız.

3. Karşınıza çıkacak olan yeni sayfanın, en üst kısmında E-Hizmetler bölümüne tıklayınız.

5. Yönlendirmiş olduğunuz sayfada bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu bölümüne tıklayınız.

6. Bundan sonra gelidiğiniz yerden, "Diğer Hizmetler" bölümünden "Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama" kısmına tıklayınız.

7. Bu alanda girdikten sonra son olarak T.C. kimlik numaranızı kullanarak ve yine bu sayfada yer alan güvenlik kodu karakterlerini ilgili alana doldurarak, GSS prim borç sorgulaması işlemlerinizi sonlandırıp, borç durumunuzu öğrenebilirsiniz.


GSS NEDİR?
GSS borç sorgulama ile genel sağlık Sigortası kapsamına alınmış olan vatandaşların sağlık hizmetlerinden yararlanmak için ödenen yada ödenmeyen prim borçlarının kontrolü anlamına gelmektedir.

Haberin Devamı

Sağlık hizmetlerinden tam anlamıyla faydalanmak için GSS prim borcu tutarlarını ödemek durumundadırlar. Gelirleri asgari ücretin 3/1 oranından daha düşük olan kişilerin GSS primlerini devlet ödemektedir. Genel Sağlık Sigortası primleri kişilerin kendi gelir beyanlarını yaptıkları gelir testi sonuçlarına göre belirlenmektedir. Bu test sonucunda hastanelerden ve sağlık kuruluşlarından yararlanmak için aylık ne kadar prim ödemeleri gerektiği ortaya çıkmaktadır.

Haberin Devamı

GSS KİMLERİ KAPSAR?
GSS, ülkede 18 yaşını geçmiş ve sigortası olmayan herkesi kapsıyor. Bu bağlamda belirli bir prim ödemeniz gerekmektedir. Ne kadar prim ödeyeceğinizi öğrenmek için GSS borç sorgulama işlemini yapmanız gerekecektir. GSS borç sorgulama işlemini 2 farklı şekilde yapabilmektesiniz. SGK'nın resmi sitesi

Haberin Devamı

E-SGM üzerinden yapabildiğiniz gibi online tahsilat üzerinden de sorgulama yapabilirsiniz. Bu iki siteden de yapacağınız işlemleri şifresiz olarak yapabilirsiniz. (GSS)

Haberle ilgili daha fazlası: