Amerikalı bir bitki

Hani Amerikan filmlerinde yemek sahneleri vardır. Çekirdek aile masanın başına toplanmıştır, yemekler sırayla sofraya getirilir. İşte o tabaklardan birinde sapsarı rengiyle mısır durmaktadır...

Haberin Devamı

Evet biz mısırı, salatalar hariç masamıza pek koymayız. Ama Amerikalılar için durum farklıdır. Onlar için akşam yemeğinde sofrada mısır görmek alışıldık bir durumdur. Bunun nedeni belki de mısırın anavatanının Amerika kıtası olmasıdır, ne dersiniz?
Yaklaşık 5 bin yıl önce Meksika’da başladığı öne sürülüyor mısır tarımının. Ancak mısırın yüzyıllar içinde pek çok değişikliğe uğradığı da söyleniyor. Bu değişiklik hem boyut, hem de renk bakımından gerçekleşmiş. Örneğin ilk mısır bitkisinin bugünkünden çok daha küçük ve koyu renk olduğu da varsayımlar arasında.
Mısırın Amerika kıtası dışına yaptığı yolculuğa gelince; bu konuda iki farklı görüş var. Pek çok bilim insanı mısırın Amerika kıtasının keşfiyle, yani bir anlamda Kristof Kolomb sayesinde kıta dışına çıktığında hemfikir. Ancak bir başka teoriye göre de mısır kıtanın keşfinden çok daha önce Asya’ya ve Ortadoğu’ya, oradan da Avrupa’ya geçiyor.
Evet çok uzun bir zamandır bilinen ve tarımı yapılan bir bitki mısır. İnkaların takvimlerini hasat ve ekim zamanına göre düzenledikleri bu bitki çok yönlü niteliğiyle de dikkat çekici. Çok yönlü derken neyi mi kastediyoruz? Tanelerinden yağına, koçanından püskülüne kadar hemen her şeyinden faydalanabildiğimizi tabii ki. Ayrıca özellikle Karadeniz insanının vazgeçilmez besin maddesi olan mısırın unu ve nişastası da yapılıyor. Her şey bittikten sonra geriye kalan koçanı ise hayvan yemi olarak kullanılıyor.
Kısacası mısır geçmişten bugüne insanoğlunun vazgeçemediği bitkilerden biri.

Haberin Devamı

Süslü püslü kek

Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları derin bir kaba kırıp tozşekeri koyun. Mikserin yüksek devriyle 3-4 dakika çırpın. Ilık süt ve sıvıyağı ekleyip 1-2 dakika daha çırpın.
Bir paket pudingi de un gibi ilave edip bir dakika daha çırpın. Son olarak birlikte elenmiş un ve kabartma tozunu katıp çırpmaya devam edin.
Orta boy bir borcamı ya da kek kalıbını yağlayın. Hazırladığınız hamuru kalıba aktarın. Keki önceden ısıtıp 170 dereceye ayarladığınız fırında 40-45 dakika kadar pişirip çıkarın.
Soğuyunca taze meyve, krema ya da çikolata parçalarıyla süsleyerek servise sunun.
Not: Keke vanilyalı puding yerine çilekli puding katarsanız hafif pembe, kakaolu puding katarsanız kakaolu kek tadında ve renginde olacaktır.Â

Haberin Devamı

Malzeme listesi

Kek için;
- 3 adet yumurta
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı sıvıyağ
- 1 su bardağı tozşeker
- 1 paket vanilyalı toz puding
(çilekli ya da kakaolu puding de kullanabilirsiniz)
- 1 paket kabartma tozu
- 2 su bardağı un
Ayrıca;
- Çırpılmış krema (kremşanti de kullanabilirsiniz)
- Çikolatalı şekerleme

Yazarın Tüm Yazıları