Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Amaç, farkındalığını arttırmak…

Merhabalar sevgili okurlar. Okuyanlarınız hatırlayacaktır; 9 Aralık 2011 tarihli “Yorgan Altında Kimse Kalmasın” başlıklı yazımda, Engelsiz Sanat Derneği’nce düzenlenen “Yorgan” adlı fotoğraf sergisinden söz etmiştim sizlere.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz günlerde yeni bir davet aldım Engelsiz Sanat Derneği’nden, aynen şöyle:

"Yorgan Altında Kimse Kalmasın" sloganıyla başlattığımız kampanyanın ana faaliyeti  olan “Yorgan” adlı fotoğraf sergisinin ilk açılışı 26 Kasım 2011 tarihinde Sepetçiler Kasrı’nda,  II. Açılışı 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde Caddebostan Kültür Merkezi’nde gerçekleşmiştir. Kampanyanın üçüncü açılışı olacak "Yorgan" adlı fotoğraf sergisi 21 Ocak 2012 tarihinde sizlerle yeniden buluşuyor. Sergi, ailesi tarafından yorgan altında saklanmayan, doğduğu evde bir günah değil de gerçek bir birey olarak algılanan, sosyal ve profesyonel yaşamda başarılı gençlerin estetik fotoğraflarından oluşmaktadır. Fotoğraf sergisinde yer alan engelli bireylerin hayat hikâyeleri, izole bir yaşam süren diğer engelli bireylere ve ailelerine model oluşturacaktır. Siz de “yorgan altında saklanmayan”, sıra dışı ve toplumda rol model oluşturacak başarılı gençlerimizle tanışmak, onların hayat hikâyelerini dinlemek ve kampanya hakkında detaylı bilgi almak isterseniz sizi de aramızda görmekten büyük mutluluk duyacağız.

Haberin Devamı

21 Ocak 2012 saat: 14:00 Sancaktepe Genç Gelecek Merkezi

Bu sergiye gidebilmek için önce mekânı araştırdım. Genç Gelecek Merkezi’nin Sancaktepe Belediyesi’ne bağlı bir kültür merkezi olduğunu ve çok güzel işler yaptığını öğrendim. Benim oturduğum yere  hayli uzak olsa da, sergiyi olduğu kadar kültür merkezini de görmek için, gitmeye karar verdim. Tam nasıl gidebileceğimi araştırırken, yeni bir e-posta aldım  Engelsiz Sanat Derneği’nden. Yönetim Kurulu Başkanı Gülçin Kaya;

“Birkaç gündür yaşadığımız bir sıkıntıyı sizinle paylaşmak istiyorum. Yaklaşık 1,5 ay önce Sancaktepe Belediyesi Kent Konseyi ile kampanya kapsamında görüşmelerimiz olmuştu ve 21 Ocak 2012 tarihi için Genç Gelecek Binası bize verildi. Açılışa birkaç gün kala Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürü “yorgan” kelimesinin altında başka manâlar arayarak kampanyanın isminin değişmesini istedi. Değiştirmediğimiz takdirde açılışın olmayacağını belirtti. Biz de elbette açılışımızı iptal ettik…… Bu arada, yarın kamu spotumuz çekiliyor. Ünlü dizi oyuncularıyla reklâm tanıtımı hazırlayıp kampanyaya dikkat çekeceğiz. Bu kadar emek verdiğimiz bir işte böyle zihniyetlerle karşılaşmak çok üzücü…”

Haberin Devamı

diye yazmıştı. Bir de basın açıklaması eklenmişti e-postaya.

Ben, derneğin basın açıklamasını bu satırlara taşımak istemiyorum. Ancak, onlar iyi bir iş yapmaya çalışıyorlar. Engelli ya da engelli yakını olmayanların bunu anlamaları biraz zor olabilir belki. Engeli; “Engel, bir gözün görmemesi veya bir elin tutmaması demek değildir; engel, bireyleri yorgan altında saklayıp onların hiçbir şey ya da hiç kimse olmalarına sebep olmaktır.” diyerek tarif eden bu dernek, sadece bu tarifle bile bir farkındalığa yol açmakta. Özellikle kırsal kesimlerde engelli çocukların yıllardan beri yorganların altında saklandığı ve bunun adeta kültürümüzün parçası haline geldiği gerçeğini yıkmak, tüm engellilere hak ettikleri desteği vermek için bir simge olarak başlatılan “Yorgan Altında Kimse Kalmasın” hareketi, aslında büyük bir destek hak ediyor. Bu sebeple, araştırmalarım sonucunda çok güzel işler yaptığını gördüğüm Sancaktepe Belediyesi’nin konuyu bir şekilde yanlış anlamış olabileceğini düşünüyorum. Ve umuyorum ki, bu yanlış anlaşılma kısa bir süre içinde düzeltilebilir.

Haberin Devamı

Sevgili okurlar, 19 Aralık 2011 tarihli yazımda da sizlere “Engelsiz Fırsat Okulları Projesi”nden söz etmiştim. Engelsiz Fırsat Okulları Projesi, birkaç  ana faaliyet çerçevesinde yürütülüyor:

-Pilot okulların engelli öğrenci açısından erişilebilirliğinin araştırılması ve mimari çözüm

  önerilerinin sunulması,

-Toplumda engelli çocuklarımızın eğitim hakkına dikkat çekmek için televizyonlarda tanıtım

  filmi yayınlanması,

-Türkiye genelinde, engeli nedeniyle okula ve eğitime erişemeyen ya da eğitimini yarıda

bırakan çocuklarımızın tespit edilmesi için faaliyet gösterecek olan ‘Çağrı Merkezi’ bildirim

hattı,

-Pilot okullarda yapılan ‘Farkındalık Toplantıları’ aracılığı ile çocukların, öğretmen ve

Haberin Devamı

idarecilerin ve okullardaki Okul Aile Birliği temsilcileri aracılığı ile de ailelerin

bilgilendirilmesi ve toplumda engelli hakları konusundaki farkındalığın artırılması.

Yukarıda sözü geçen “Engelsiz Okul Çağrı Merkezi Hattı” açılmış bulunuyor.? Bu hat sadece Ocak ve Şubat ayları boyunca açık kalacak. Projenin sahiplerinden olan Kas Hastalıkları Derneği;

   “Bedensel ve ya zihinsel engeli nedeniyle okula erişim sağlayamayan, eğitimine devam

     edemeyen okul çağı çocuklarımızın durumunu aşağıdaki hattı arayarak bildirimde

     bulunalım, bildirimde bulunulmasını sağlayalım, çocuklarımızın eğitiminin önündeki

     engelleri birlikte kaldıralım.

     Bilgi özgürlüktür, çocuk dostu engelsiz okullar için bizi arayın! Engelsiz Fırsat Okulları

Haberin Devamı

     Çağrı Merkezi Bildirim Hattı*:444 28 24”

diye seslenerek duyuruyor bu çağrı hattını. Lütfen siz de kendi çocuğunuz ya da bildiğiniz, tanıdığınız engelli çocuklar için arayın bu hattı. Arayın ki, engeli nedeni ile okula gidemeyen çocuk sayısı ortaya çıksın. Ve çok yakın bir gelecekte, okuyamayan çocuk kalmasın.

Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...

Yazarın Tüm Yazıları