Altınla dünyaya açıldım, inşaat havacılık ve enerjiyle büyürüm

SON yıllarda altın fiyatlarının yükselmesi ile birlikte kárlılığın yok olduğunu söyleyen Atasay Kuyumculuk Genel Müdürü Cihan Kamer, "Dünyada inşaat, enerji gibi çok uzun süreçli işlerde de ön sıralarda yer almayı düşünüyoruz. Yakında havacılık işine de gireceğiz" diyerek, farklı alanlarda da ’sürpriz’ yeni yatırımlar yapacağı mesajını verdi.

DUBAİLİ gayrimenkul yatırım şirketi Emaar Properties ile ortaklığı ve Dubai’de inşa edilen kulelerde aldığı katlarla gündeme gelen Atasay Kuyumculuk Genel Müdürü Cihan Kamer, "Son iki yıldır altın fiyatlarının çok yükselmesiyle sektörümüzde kárlılık adeta yok oldu, mecburen başka yatırımlara yönelmemiz gerekti" diyor. Emaar’ın Avrupa’daki yüzü olacaklarını söyleyen Cihan Kamer, Dubaili firmayı Türkiye’de yatırıma ikna etmek için 7-8 yıldır sürekli görüştüğünün altını çiziyor. "Dünyada inşaat, enerji gibi çok uzun süreçli işlerde de ön sıralarda yer almayı düşünüyoruz. Yakında havacılık işine de gireceğiz" diyerek, farklı alanlarda da ’sürpriz’ yeni yatırımlar yapacağı mesajını veriyor. Kuruluşunun 70’inci yılını kutlayan Atasay’ın CEO’su Cihan Kamer ile kuyumculuk sektörünü, altın takı ve pırlantadaki hedeflerini ve yeni yatırımlarını konuştuk.

Türkiye’deki altın takı pazarının büyüklüğü nedir?

- Altında direkt ihracat 1 milyar dolar. Turistik ve bavul ticareti olarak baktığımızda toplam 2 milyar dolar. 1 milyar dolar da iç büyüklükten bahsedebiliyoruz, yani Türkiye’deki altın takı pazarı 3 milyar dolar.

Atasay’ın kuyumculuk sektöründe geldiği nokta neresi?

- Atasay adıyla geçmişte mağazamız yoktu. Üretimi olmayan, toptancı hüviyeti olan bir şirketti. Asgold’un hem üretimi, hem de yaygın bir pazarlama örgütü vardı. Biz 1992’den sonra Atasay’da aktif pazarlama faaliyetlerine başladık. Marka yatırımlarını yaptık. Dünyada 8 ofis açtık. Bugün yurtdışındaki 5 milyon kadının takısını biz veriyoruz.

Yıllar sonra neden pırlanta üretimine başladınız?

- 2005’den pırlanta mücevher üretimine başladık. Hedefimiz dünya markası olmak. Bunun için de üretiminizde pırlanta ve mücevherin olması gerekiyor. Rakiplerimize baktığımızda mücevher barındırmayan, sadece altın takıyla marka olan şirket yok dünyada. Mücevhere girişteki maksadımız da buydu.

EMAAR İLE ÇOK İŞ YAPACAĞIZ

Dubaili Emaar Properties ile ortak olarak inşaat sektörüne girdiniz. Neler yapacaksınız?

-
Büyükçekmece’de 570 villa projemiz var. Yüzde 70’i halka açık olan Emaar, dünyanın en büyük gayrimenkul yatırım şirketi. Dünyada 100 milyar dolarlık proje yürütüyor. Bizimki 500-600 milyon dolarlık bir iş. Bizimle bu pazara ilk kez girdiler. Yüzde 40 bizim, yüzde 60 hisse onların. Bundan sonra daha güzel projeler üreteceğiz. Emaar, dünyada ve Türkiye’de yeni yatırımlar yapabilmek istiyor. Biz onların dünyaya açılan Avrupa’daki yüzüyüz. Çünkü projelerinin çoğu Ortadoğu’da.

Neden inşaat sektörü?

- Sektör olarak dünyada daha güçlü görüyorum. Sadece Türkiye olarak değil tüm dünyada bakmak lazım. Özellikle son iki yıldır altın fiyatlarının çok yükselmesiyle bizim sektörümüzde kárlılık adeta yok oldu. Yüzde 80 ihracata yönelik bir şirketseniz o zaman alternatifiniz de yok. Başka yatırımlara mecburen yönelmemiz gerekti. Sadece altın takı bizi taşımıyor.

Dubaili Emaar, Türkiye’de ortak olarak neden sizi seçti?

- 1980’den beri Dubai’ye gider gelirim. Oradaki gelişmede en büyük pay sahibi şirketlerden biri de Emaar. Şirketi sürekli izliyordum. 7-8 yıldır her gittiğimde görüşüp, Türkiye’de yatırım yapalım diye zorluyordum. Ancak birkaç yıl önce ikna edebildim. Bu süreçte Türkiye’nin gelişimi de çok önemli tabii.

Yakında girmeyi planladığınız yeni sektörler var mı?

- Dünyada inşaat, enerji gibi çok uzun süreçli işlerde de ön sıralarda yer almayı düşünüyoruz. Türkiye’de 12 hidroelektrik santralı proje müracaatımız vardı, kendi ürettiğimiz projelerdi. Bunları satmayı planlıyorum. Enerjide daha büyük boyutta, daha konsantre bir plan içinde olabiliriz. Önümüzdeki birkaç yıl da öyle işlere başlayacağız ki şaşıracaksınız. Görüşme aşamasında olduğumuz bir yeni işimiz daha var. Havacılık işine de gireceğiz.

Pırlanta sektörünü büyüttük, tektaş satışı 1’e 20 arttı

Kredi kartına taksitle mücevher satışı fikri nereden çıktı?

- 70’inci yılımızda amacımız düşük gelir grubuna sahip kişilerin de mücevher tutkusuna aracılık etmekti. Bütün pazarda tektaş satışları 1’e 20 arttı geçen yıla göre. Daha düşük gelir düzeyindeki insanların da pırlanta almasına vesile olduk. 36 aya varan vade imkanı sunuyoruz, ama genelde 12 ay tercih edildi.

Sevgililer Günü haftasında 20 bin tektaş yüzük sattık

Sevgililer Günü’nde kaç tane tektaş sattınız?

- Bir yılda 50 bin tektaş satmayı hedeflerken, bunun yüzde 40’ını bir haftada gerçekleştirdik. Bir haftada 20 bin adet sattık. Yıllık satış hedefimizi 70 bine çıkardık. 50 bin adetin satışından 40 milyon YTL planlıyorduk, 70 bin tektaş satışından 55-60 milyon YTL hedefliyoruz. Geçen yılki satışımız toplam 7 milyon YTL’ydi. 500 ile 1500 YTL arasındaki tektaşlara inanılmaz talep oldu.

5 moda şehrine mağaza açacağız

Atasay için önümüzdeki yıllara ilişkin planlarınız neler?

- 2008 sonuna kadar New York, Şanghay, Milano, Moskova ve Paris’te 5 mücevher mağazası açacağız. 2010 sonuna kadar kendimize ait 50 mağazamız olacak. Dünyadaki 8 ofisimizden en büyük toptancı ve perakende zincirlerine mal satıyoruz. Dünyadaki 5 milyon kadına mal satmaktan da vazgeçmeyeceğiz.

2006 yılı ciromuz 150 milyon dolar

2006’yı nasıl geçirdiniz, 2007 hedefleriniz neler?

- Üretimin yüzde 80’inin ihraç ediyoruz. Türkiye’nin toplam altın takı ihracatının yüzde 12-13’ünü gerçekleştiriyoruz. Bu da 120 milyon dolar. 2006 ciromuz yaklaşık 150 milyon dolar.

Kamer Ailesi’nde üçüncü kuşak

Kamer Ailesi’nin üçüncü kuşak yöneticisi Cihan Kamer, bugün 70’inci yılını kutlayan Atasay şirketlerinin başında. Cihan Kamer dedesi Sarraf Hacı Mustafa Kamer’in tablosu önünde babası (sağ başta) Atasay Kamer ve amcası (sol başta) Osman Kamer ile birlikte.

CİHAN KAMER

Atasay Kuyumculuk’un Genel Müdürü Cihan Kamer, 1965 Denizli doğumlu. İlköğrenimini İstanbul’da Bakırköy Pilot Cengiz Topel İlköğretim Okulu’nda, orta öğrenimini Bakırköy Merkez Lisesi’nde tamamladı. 1984-1987 arasında, İstanbul Kapalıçarşı’da döviz ve altın alım-satımı ticari yaptı. 1987’de Randıman Döviz’i, 1989’da Deha Menkul Kıymetler’i kurdu. 1987’den itibaren Asgold Kuyumculuk Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği’ni, 1989’dan beri de Atasay Kuyumculuk’un Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği’ni üstlendi. 1995’den beri de Atagold Kuyumculuk ve Atataş Kuyumculuk, 1996’dan bu yana da Ataay İnşaat Turizm Ziraat’ın Yönetim Kurulu Başkan Vekili. 2003-2004 yılları arasında İstanbul Değerli Maden ve Mücevher İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanlığı, 2003-2006 arasında da Türkiye İhracatçılar Meclisi İcra Komitesi’nde Yönetim Kurulu Muhasip Üyeliği görevlerini yürüttü.
Yazarın Tüm Yazıları