Altındağ Belediye Başkanı’na öneri

GAZETELERDEN okuduğumuza göre, yeni açılan Ankara’daki Ulucanlar Cezaevi Müzesine rağbet varmış. Hayret etmedim.

O müze, bizim çirkin yüzümüz. Çirkin yüzümüzle kendimizi tanıtmak dahi ilgi çekiyor. Cezaevinin bir bölümünün müze yapılmasına itirazım yok. Ama bu gidişle Ulucanlar-Sinop örnek alınarak Türkiye’nin ünlü gazeteci, devlet adamı ve bilim insanlarının hapis yattığı birçok cezaevi müzemiz olacak.
Unutmayalım, Türkiye’nin hiç olmayan müzeleri var. Tarih, edebiyat, çalgı, kostüm, oya, sepet vb. Dünyada tarih, edebiyat müzesi olmayan tek ülke Türkiye. İstanbul’daki Askerî Müze ile tek tük şair yazar müzeevini, “Tarih-Edebiyat Müzemiz var” diye kimseye yutturamayız. Kasteddiğim müzelerin örnekleri dünyanın her yerinde var.
Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri yurt dışına gittiklerinde hiç mi müze gezmezler? Azerbaycan, en yakın örnek alınacak ülke. Her şehrin tarih müzesi var. Nizamî Edebiyat Müzesi mimarisiyle içinin donanımıyla hayranlık uyandırıyor. Müzeyi gezenler, Azerbaycan Edebiyatının önemli şair ve yazarlarını iki saat içinde öğrenebiliyorlar. Diğer Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinde de durum aynı.
Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, Altındağ’ın geleceğini değiştiren, çalışkan, yaratıcı bir başkan. Ulucanlar Cezaevinin diğer mekânlarında; Edebiyat, Çalgı, Kostüm, Ankara Tarihi Müzelerini açarsa inanın beş yıl içinde bir fabrikadan daha güçlü gelir kaynağına sahip olur. Hele Müzede Ankara Seymen, mutfak, sof dokumacılığı kültürüyle ilgili yaşayan müze bölümleri de olursa değmeyin gitsin. Görevlilerin bilet kesmekten kollarına kramp girer. Altındağ’da sosyal, ticari, kültürel hayat daha çok canlanır. Bırakın biraz da güzel yönlerimizin müzeleri kurulsun. Sayın Tiryaki, bu konuda da öncü olsun.
Nail TAN

Biliyor musunuz


TÜRKİYE Öğretmenler Sendikası (TÖS), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Türkiye Komünist Partisi (Tarihi TKP) ve Türkiye Birleşik Komünist Partisi üyesi Nevzat Deringöl‘ün öldüğünü, ‘vasiyeti’ üstüne, bedeni, dini uyğulama yapılmadan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Anatomi Ana bilim Dalı’na kadavra olarak teslim edildiğini....

Sine-i millet

BALBAY ve Haberal’ın tahliye istemlerinin reddinden sonra gözler CHP’de...
Seçmen, üst mahkemenin kararından sonra partisinin kararına bakacak. İlk açıklamalar CHP ye oy verenler açısından tatmin edici değil. Tutukluluğun sürmesi halinde, ‘BDP’nin sine i millet’e döneriz’ çıkışını CHP’den de beklemek milletin hakkı..
Ana muhalefetin, hiç olmazsa BDP gibi kararlı bir tavır takınması gerekiyor artık...
Çetin TOROS

GÜNÜN SÖZÜ


“Bazen, fazla yormadan, daha çok bıktırmadan, ardına bakmadan gitmek gerekir.”
Yazarın Tüm Yazıları