Alnımızda ne yazıyor

İşte dejenerasyonun son noktası...

21 yaşında kız, 53 yaşındaki annesini boğazını keserek öldürdü.

Kız hukuk öğrencisi, annesi profesör...

Sosyolojik yozlaşmanın sadece parası olmayanlarda olduğunu sananlara çarpıcı bir örnek!

Kevin Costner’ın kendine engel olamayan bir seri katili canlandırdığı filmde kızının da bir katil olduğunu öğrendiği ve korumaya çalıştığı sahneleri anımsatıyor bu hikaye...

Fotoğrafta, kızın arkasında babası "Sakın konuşma kızım" diyor.

Kız pür makyaj mahkeme salonunda, gözünde tek bir damla gözyaşı olmadan ifade veriyor.

Haberi okuyunca dondum resmen!

Amerika değil olay yeri.

Ankara, Beysukent’te bir villada oldu bu olay.

Geçen hafta 40 yaşında kaybettiğimiz dört çocuk annesi Mehpare Edin’e çok üzülmüştüm.

Bugün ise Prof. Dr. Olcay Tiryaki Aydıntuğ’a çok üzüldüm. Allah hepimize sağlık ve huzur versin diyoruz. Ama sanırım ondan da önce "güzel bir de alın yazısı" dilemek gerekiyor.

Bu haberleri okudukça insanın aklına "Alnımızda acaba ne yazıyor?" diye düşünmekten başka bir şey gelmiyor...

Sağlıklı beslenme bebeklikte başlar

Sağlıklı beslenme alışkanlığı bebeklikte başlayan ve yaşamın her döneminde dikkat edilmesi gereken bir olgu... Yeterli ve dengeli beslenme kurallarına göre de günlük beslenme planı içinde tüm besin gruplarından tüketilmeli.

nnenin gebelikteki yeterli ve dengeli beslenmesi, bebeğin ileriki yaşamında oluşabilecek kronik hastalıkları engellerken yaşam kalitesini de artırıyor. Bebeklerin ilk 6 ayında anne sütü almaları çok önemli. Süt çocukluğu, doğumdan 1 yaşına kadar geçen süreci kapsıyor. Bu dönemde bebeğin beslenmesi, yetişkin beslenmesinden farklı olmalı. Anne sütü ile tüm gereksinimlerin karşılanamadığı dönemde, bebeğin günlük beslenme programına eklemeler yapılmalı.

Hacettepe Üniversitesi Sağlık Teknik Yüksek Okulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülden Köksal, çocuğun yaşamının ilk 3 yılındaki beslenme tarzının, gelecekteki beslenme alışkanlığının temelini oluşturduğuna dikkat çekiyor.

Tamamlayıcı beslenme şeklinde; enerji, protein ve yağ gibi besin öğeleri yanında çinko, kalsiyum, demir, iyot, selenyum ve vitamin (vitamin A, vitamin C ve folik asit) yönünden zengin besinler seçilmeli. Ayrıca bu besinlerin, zararlı kimyasallar içermemesi, hazırlama ve saklama koşullarının uygun olması gerekiyor. Tuzlu ve şekerli besinlerin bu dönemde verilmesi sakıncalı olduğundan, bebeğin enerji alımı denetlenerek ve başlanan her besinin içinde sodyum bulunduğu dikkate alınarak tuzlu besinlerden kaçınılmalı.

Tamamlayıcı besinleri önerirken dikkat edilmesi gereken diğer bir konu da bebekte besin alerjilerinin oluşmaması... Özellikle besin alerjisi olanlarda, inek sütü, soya sütü, yumurta ve bazı bebeklerde de bal gibi besinlerin kullanılması sakıncalı olabiliyor.

Tamamlayıcı besinlere geçişte her seferinde tek bir besine azar azar başlanması ve çocuğun izlenmesi gerekiyor. Daha sonra bebek beslenmesine uygun diğer besinler seçilerek, bebeğin öğün sayısını ve iştahı, bazı besinleri reddetmesi dikkate alınarak sağlıklı bir beslenme alışkanlığı geliştirilmeli. Tamamlayıcı besinlerin çocuğun sindirim sistemine uygun olup olmadığının denetlenmesi ve her yeni besine başlandığında ishal, kusma alerjisi gibi belirtilerin dikkate alınması gerekiyor.

Toplum arasında yaygın olarak kullanılan ve besleyici öğesi olmadığı halde annelerin tercih ettikleri et suyu, yemek suyu, çaya bisküvi doğranıp verilmesi, hazır çorbalar, kolalı içecekler, yağ oranı yüksek besinler kullanılmamalı. Fazla şeker, un ve nişasta katılmış besinler ishale, şişmanlığa yol açan, diş sağlığı açısından sakıncalı besinler olup; ileriki yaşlarda önemli kronik hastalıklara neden olabilirler.

Çocuğunuza yeni bir beslenme alışkanlığı kazandırırken, bebek için besinin özel olarak hazırlanması gerekiyor. Devam mamaları 6-12 aylık bebeklerin beslenmesinde kullanılan, bu bebeklerin zaman içerisinde değişen besin gereksinimlerine göre hazırlanmış önemli besleyici özelliklere sahip süt bileşeni olarak tanımlanmakta... Bunlar demir, çinko, vitamin C, kalsiyum, fosfor, betakaroten ve elzem amino asitleri içeren zenginleştirilmiş besinler. Devam mamaları, demirle zenginleştirilmiş ve artan gereksinime paralel olarak kalsiyum, vitamin D, vitamin C ve sağlıklı hücre gelişiminin oluşması için antioksidan özellikli, vitamin A öncüsü karoten içermekte.

Devam mamaları sonrasında tüketilmesi uygun bir başka grup da devam sütleridir. Devam sütleri, demir, iyot, A, D ve C vitamini yönünden zengin, sağlıklı süt içme alışkanlığının kazanılmasında etkin besinler... Yine biyolojik değeri yüksek süt ve bitkisel proteinler içeren, şekeri düşük, kalsiyum ve demirle desteklenmiş "kaşık mamaları" ve "hazır ek besinler" var. Kaşık mamaları (hazır ek besinler) altıncı ayın sonundan itibaren ek besinlere geçiş döneminde bebeklerin günlük diyetlerine eklenmek suretiyle verilen, değişik çeşitlerde olabilen (meyveli, sebzeli, tahıllı sütlü veya karışım mamalar) besinler.

Devam mamalarının özellikleri

n Faydalı süt ve bitkisel proteinleri içerir.

n Bitkisel yağlar içerir, minerallerle zenginleştirilmiştir (kalsiyum, demir desteği)

n Vitamin ve minerallerle zenginleştirildiği için yemek hazırlama ve pişirme kapları en aza indirgenmiştir.

n Yapay renklendirici, aroma ve katkı maddeleri içermemesi çocuk sağlığı açısından önemlidir.

Bağışıklık Sistemi ve Prebiyotiklerin önemi:

n Prebiyotikler, sindirim sistemini destekleyen, ishal ve alerji riskini azaltan, zararlı bakteri üretimini engelleyip bağışıklık düzenleyici hücreleri uyararak bağışıklık sistemini düzenleyen yararlı mikroorganizmaların bağırsakta gelişimini ve yaşamını destekler.

n Besin teknolojisi bebek beslenmesinde ileriye dönük sağlık sorunlarını önlemek açısından önemlidir.

Neden Ben

Emzirme döneminde meme kanserine yakalanan bir annenin kaleminden, yaşadıkları, hissettikleri ve bu hastalıkla savaşı... Anneyiz.Biz yazarı Özlem Aysoy’un gerçek hikayesi... "Benim başıma gelmez" demeyin! Ve eğer yaşarsanız "Neden ben?" demeyin! Herkesin, yaşayabileceği bir olayın gerçek öyküsünü bu kitapta okuyun. Anneyiz.Biz Yayınları

Bil Boy Hayvanlar

Çocukların eğlenirken hayvanları tanımasını sağlayacak eğitici dijital boyama CD’si... Eğlenerek Öğrenme ve Yetenek Geliştirme Serisi ise 50 boyama sayfası içeriyor. İster bilgisayarda boya, ister çıkış alıp elle boya. Çocuklar çok eğlenecek, siz ne dersiniz anneler?

Bigsoft Ejder Avcıları

Zoe, peri masallarına inanan küçük bir kızdır. Amcası Kral Arnold’u korkunç bir ejderhadan kurtarmak için kitaplarda okuduğu türden bir kahraman bulmaya karar verir. Fakat bunun yerine Gwizdo ve Lian-Chu ile tanışır. Bu iki kafadarın hayattaki tek istekleri sessiz küçük bir çiftlik almaktır. Ve küçük kız, onların rüyalarındaki kahraman olduğunu düşünür. Ejder Avcıları, 28 Mart’ta vizyona girdi.

CCR Hotels&Spa

Kapadokya’nın zirvesi Uçhisar’da bulunan, kayadam odaları ile tarihi misafirlerine modern imkanlarla sunan CCR Hotels&Spa, Göreme, Avanos ve Ortahisar’ı kapsayan bir manzaraya sahip. Toplam 8 bin metrekare alana kurulmuş olan tesis, 85 oda olarak hizmet veriyor. Otel romantik bir hafta sonu tatili için ideal... Tel: (0384) 219 31 94 - 219 32 30

M.E.B. Danset Bale Kursu

Danset Bale Kursu’nda çocuklar için sertifikalı 8 yıllık temel bale eğitimi kurslarının yanı sıra bale öğretmenliği, popüler danslar ve ayrıca yetişkinler için Latin dansları, tango, düğün dansları dersleri veriliyor.

İstanbul’da Şişli’de yer alan okulda her dans türüne yönelik grup çalışmalarının dışında özel dersler almak da mümkün. Bilgi için Danset Bale Kursu’nu arayabilirsiniz.

Tel: (0212) 217 69 69
Yazarın Tüm Yazıları