Almanya'daki gerçeklerimiz

Oktay EKŞİ
Haberin Devamı

(Essen/Almanya)

Essen Eyaleti'nde yapılan parlamento seçiminde Yeşiller Partisi'nin oyları yüzde 4 azalır, Hıristiyan Demokratlar'ın oyları yüzde 4 artarsa, bundan tüm Almanya'daki Türkler'in etkilenebileceğini aklınıza getirir miydiniz?

Geçen eylül sonundaki seçimlerin tüm Almanya'da iktidara getirdiği Sosyal Demokrat Parti-Yeşiller Koalisyonu, Essen Eyaleti'nde de iktidarda imiş.

Ama 7 Şubat günü yapılan Eyalet Parlamentosu seçimi sonuçları bir çuval inciri mahvetmiş. Çünkü Hıristiyan Demokratlar ‘‘Sosyal Demokratlar'la Yeşiller, Türkler'e bir de Alman vatandaşı olma hakkını verirlerse başımıza ne gelir biliyor musunuz?’’lu propagandayı öylesine etkili bir şekilde yapmışlar ki, sonuçta seçimi kazanınca, Yeşiller paniklemiş, Sosyal Demokratlar da hemen frene basmışlar.

Şimdi çifte vatandaşlık yasasının çıkması ertelenebilir deniyor.

Nitekim Essen'deki, Türkiye Araştırmalar Merkezi'nin yeni binasının bugünkü (size göre dünkü) açılışını yapması gereken Eyalet Başbakanı (Sosyal Demokrat) Wolfgang Clement, partinin ‘‘seçim sonuçlarını değerlendirmek’’ amacıyla düzenlediği acil bir toplantıya katılmak zorunda kaldı. Yerine törene, eyalet bakanlarından biri katıldı.

Türkiye Araştırmalar Merkezi'ni 14 yıldır, iğneyle kuyu kazarcasına emek vererek bugüne getiren Prof. Dr. Faruk Şen'in başarısına, Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti'nin ve Essen'in ileri gelenleriyle Almanya'daki Türk işadamları, Şen'in Türkiye'den gelen ve burada bulunan dostlarıyla gazeteciler tanıklık ettiler.

Türkiye Araştırmalar Merkezi, aslında Essen Üniversitesi'ne bağlı bir enstitü olarak kurulmuş. Önce her şey Dr. Şen ile iki yardımcısından ibaretmiş. Bugün bu kuruluş sadece Almanya'da değil, tüm Avrupa Birliği ülkelerinde bulunan yabancılar konusunda araştırmalarıyla güvenilir bir bilgi merkezi veya öteki ve daha fiyakalı adıyla söyleyelim think-tank konumuna gelmiş.

Bugün merkezin, bir kısmı araştırmacı niteliğinde 36 elemanı ve Brüksel'de, Bonn'da, Duisburg'da temsilcilikleri var.

Merkez bugüne kadar, ekonomik konular, göç sorunları ve diğer sosyal konularla ilgili 110 adet araştırma yapmış. Pek çoğumuzun bildiği rakamları örneğin sadece Almanya'da 47 bin Türk'ün kendi işyerine sahip olduğunu, üniversitelerde bulunan Türk öğrencilerin 23 bini bulduğunu bu merkez ortaya çıkarmış.

Merkezin ilginç tespitleri var:

Almanya'da yaşayan Alman vatandaşlığını almış Türkler'in yüzde 89'unun burada sol partilere (Sosyal Demokratlar'a yüzde 70, Yeşiller'e yüzde 17 ve Demokratik Sosyalist Parti'ye yüzde 2), ancak yüzde 8'inin muhafazakârlara oy verdiğini ama aynı insanların Türkiye'deki partilerle ilgili tercihleri sorulunca sol partilere ancak toplam yüzde 33 oranında destek verdiklerini hiç düşünür müydünüz? Fazilet Partisi eğilimliler de yüzde 15'ten ibaretmiş. Kalanı belli ki ötekiler bölüşüyor.

Buradaki gerçekleri de tam olarak öğrenmek istiyorsanız, adresi artık biliyorsunuz.



Yazarın Tüm Yazıları