Alınan memeye yağ aşısı

Her fırsatta kurtulmak için can attığımız yağlar kanser ameliyatları sonrası meme onarımda da kullanılmaya başlandı .

Haberin Devamı

Kim derdi ki ‘istenmeyen yağlar’ gün gelecek de onarım, güzelleşme, gençleştirmede kullanılacak? Ama oldu işte. Her şey yağ dokusunun kök hücreden zengin olduğunun anlaşılmasıyla başladı.
Yağa ilginin nedenlerinden biri embriyolojik kök hücre çalışmalarındaki duraksama. Bilim adamları ister istemez başka kök hücre kaynaklarına yöneldi. Görüldü ki yağ dokusu, kök hücre açısından kemik iliğinden bile 200 kat daha zengin. Bu kadar zengin bir kaynağın aşıya dönüşmesi çok zaman almadı.
Plastik ve estetik cerrahi uzmanı Prof. Dr. Akın Yücel, “Yağ enjeksiyonlarının iyileştirici-onarıcı etkisi aslında içerdiği çok sayıdaki kök hücreden kaynaklanıyor” diyor. ‘Yapısal yağ grefti’ de denen yağ aşılarına iyileşmeyen yara, deri kalitesini bozan bazı durumlar, yara izleri, radyoterapi hasarları, doku kayıpları gibi sorunların tedavisinde de başvuruluyor. Yüz ve el gençleştirme, meme büyütme ve popo estetiğinde de uygulanıyor.

Haberin Devamı

KÖK HÜCRE YOLUNU ŞAŞIRIR MI?

Aslına bakarsanız meme kanseri sonrası memenin yeniden inşasında yağ enjeksiyonu yapılması gündeme tartışmalı girdi. Yücel, “Buradaki çekincelerden ilki, yaşamayan yağ parçalarının kireçlenerek radyolojik incelemelerde kanser görüntüsünü taklit etmesi ve radyoloğu yanıltması. İkincisiyse verilen kök hücrelerin yeni kanser gelişimini tetiklemesi” diyor. Ancak bu riskleri en aza indirecek yöntemler de gelişti.  Yücel “İşlemin öncesinde mutlaka bir radyoloğun ve meme cerrahının görüşü alınmalı, hasta bu konuda yeterince bilgilendirilmeli. Yağ enjeksiyonlarıyla verilen kök hücreler embriyolojik olmadığından kanseri tetiklemesini beklemiyoruz. Yağ ile meme onarımlarının kanser gelişimini arttırmadığı artık kesin olarak kanıtlandı” diyor.
Meme onarımında kullanılacak yağ dokusu, liposuction ile alınıyor ve işlemden geçiriliyor. Özel kanül ve teknikler yardımıyla dokuların içerisine veriliyor. Akın Yücel yağ enjeksiyonlarının sonuçlarından çok memnun olduğunu söylüyor: “Pratik sebeplerle en çok karın ve bel bölgesinden alıyorum. Meme derisini genişletme işlemi bittikten sonra deri altını yağ dokusuyla dolduruyorum. Küçük memelerde tek başına yağ enjeksiyonları bile yeterli olabiliyor. Aynı yöntemi protezlerle (silikon) kombine ediyoruz. Protezin üst ve iç taraflarını yağla dolduruyoruz. Böylece hasta için eziyetli olan kas altı protez uygulamalarını oldukça azalttım. Protezin kenarlarının yağ greftleriyle doldurulması çok daha doğal bir görüntü sağlıyor.”

Yazarın Tüm Yazıları