Neden kararsızlık yaşıyoruz?

Psikolog Serap Duygulu, karasızlık problemiyle ilgili önemli bilgiler verdi.

Haberin Devamı

Hepimiz hayatımızın hemen hemen her anında farkında olsak da olmasak da hep kararlar alıyoruz. En basitinden mutfağa gidip su içmek istediğimizde bile bardaklar arasında tercih yaparız. Ama bazen karar vermek bu kadar kolay olmuyor. Psikolog Serap Duygulu, kararsızlık problemi hakkında önemli bilgiler verdi.

Karar vermek her zaman yaptığımız bir seçim olsa da her zaman kolay bir eylem değildir. Karar vermek demek; seçeneklerden birini seçtiğinizde, diğerlerini yok saymak, seçmemek, o seçenekleri kaybetmeyi göze almak demektir. Özellikle alacağımız kararlar hayatımızın yönünü değiştirecek, kendimizin ve başkalarının hayatını etkileyecek kadar önemliyse karar almak hep daha zordur.

Kararsızlık problemi yaşayıp yaşamadığınızı nasıl anlarsınız?

Kimi zaman yetiştiriliş biçimimizden, kimi zaman kişilik yapımızdan, kimi zaman da alacağımız kararın kapsamından kaynaklanan endişe ve gerginlik yaşarız. Bu da kararsızlık dediğimiz ne yapacağını bilememe durumuna yol açar.

Kararsızlık hepimizin yaşadığı bir durum aslında, ancak ne sıklıkta ve hangi durumlarda yaşadığımız önemli. Zira bu durum sürekli bir sorun haline gelmişse, karar vermek giderek zorlaşıyorsa ve kararlar verip sonra sık sık değiştiriyorsanız, verdiğiniz kararlardan emin olamıyorsanız, sürekli olarak başkalarının fikrini sormak ve kararınızı onaylatmak ihtiyacı duyuyorsanız, muhtemelen siz de kararsızlık problemi yaşayan onlarca insandan birisiniz.

Neden kararsızlık yaşarız?

Karar vermekteki güçlüklerin birçok nedeni var; öz güven eksikliği, alınan kararın sorumluluğundan çekinme, başkalarının eleştirilerinden korkma, alınan kararın sonuçlarından kaçınmaya çalışma gibi pek çok sebep sayabiliriz. Sorun karar vermekten daha çok verilen kararın doğruluğundan emin olamama, sık karar değiştirme, alınan kararın sonuçlarından çekinme şeklinde de ortaya çıkabilir. Kaynağı ne olursa olsun, hayat boyu sürekli olarak kararlar almak ve uygulamak zorunda olduğumuz bir gerçek. Öyleyse bir an önce kararsızlığı aşmak, bazen yanlış sonuçları olsa da kararlar almak zorundayız. Kaldı ki “en kötü karar, kararsızlıktan iyidir” derler. Önemli olan bulunduğumuz koşullar içinde olabilecek en iyi kararı almaya çalışmaktır. Hiçbir kararın ne tam olarak doğru, ne tam olarak yanlış olduğundan emin olamayız. Sadece kararlar alır ve sonuçlarını görürüz.

Hayatın size ait bir ömür olduğunu ve bazen yanlış kararların sizi doğruya ulaştıracak yegane yol olduğunu bilerek karar almaya çalışın. Başkalarına bilinçli olarak zarar vermediğiniz sürece her kararın size öğretecekleri vardır. Genellikle karar aldığınız için değil, almadığınız kararlar için pişmanlık duyarsınız.

Karar almaktan korkarak ve kararlar almaktan kaçınarak bir adım dahi ilerlememiz mümkün olamaz. Ne olursa olsun aldığınız kararlar size ait seçimlerdir ve seçimleriniz nedeniyle kimseye hesap vermek zorunda değilsiniz.

Hepimizin hataları, yanlış kararları olacaktır. Yanlış kararlar doğru şeyler öğretiyorsa o kararların bile yanlış olduğundan bahsedemeyiz. Kararımız yanlış olsa da sonuçta bizi doğruya yönlendirerek doğru sonuçlar almamıza yardımcı olmuş demektir. Önemli olan alınan kararın sonuçlarından gereken dersleri çıkarabilmektir.  

Yazarın Tüm Yazıları