Neriman İnanç
Neriman İnanç
Neriman İnanç

Soframızdaki Tehlike!

Yüksek E-Coli riski hayatımızı tehdit ediyor.

Haberin Devamı

Uzmanlar, iyi pişmemiş et ve sokak sütleri konusunda uyarıda bulundu. Kanamalı ağır barsak enfeksiyonuna hatta birçok ülkede ölüme neden olan E.coli bakterisi, ısıl işlemden geçmemiş süt ve süt ürünleri ile iyi pişmemiş etlerde tespit edildi.

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Prof. Dr. Neriman İnanç, son günlerde salgınına rastlanan E.Coli’nin sadece iyi yıkanmamış sebze ve meyvelerle bulaşılabileceği belirtilerek bu konuda eksik bilgi verildiğine dikkat çekti ve şu sözleri söyledi: “Et ve süt ürünleri de E.coli için riskli besinlerdir. Özellikle açıkta satılan ve denetimi olmayan çiğ sütlerin ısıl işlemden geçmediği sürece E.Koli için de potansiyel enfeksiyon riski taşıdığını unutmamak gerekir.”

Tanımlanamayan Bakteri

Avrupa ülkelerinde başlayan E.coli bakterisinin henüz tanımlanmayan bir türü olduğunu belirten İnanç, ciddi hastalıklara yol açan koliform bakterilerinin, yapılan bilimsel çalışmalarla sokakta sağlıksız koşullarda satılan sütlerde ve iyi pişmemiş etlerde kabul edilemeyecek oranda tespit edildiğini söyledi.

Haberin Devamı

Yaz Ayları Daha Tehlikeli

İnanç, yaz aylarının gelmesiyle birlikte koliform bakterilere bağlı ishal vakalarında artış olduğunu belirterek, yiyecek ve içeceklerin tüketiminde dikkatli olunması uyarısında bulundu. İshalli hastalıkların tanı ve tedavisi konusunda çok şey bilinmesine karşın her yıl yaklaşık üç milyon çocuğun ishalli hastalıklar nedeniyle öldüğünü belirten İnanç, ölümlerin yaklaşık yüzde 50'sinin ishalde olan su kaybına bağlı olarak meydana geldiğini kaydetti.

İshal tedavisinin temel ilkesinin, hastalık nedeniyle yitirilen su ve bedenin su dengesini sağlayan elektrolitlerden potasyum ve tuzun yerine konması olduğunu kaydeden İnanç, potasyumun en iyi kaynaklarından birisinin de meyve suları olduğunu, Dünya Sağlık Örgütü’nün de tedavide uygulanacak beslenme protokolünde sıvı dengesinin korunması için meyve sularının tüketimini önerdiğini söyledi.