Zerdeçal ve karabiber neden güçlü bir kombinasyondur?

Altın baharat olarak da bilinen zerdeçal, Asya ve Orta Amerika da yetişen uzun bir bitkidir. Geleneksel Hint tıbbında binlerce yıldır tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Yapılan araştırmalar zerdeçalın kullanımını desteklemekte ve sağlığa fayda sağlayabileceğini göstermektedir. Ancak zerdeçalın tek başına değil de karabiberle birlikte kullanımı halinde etkisi artmaktadır. Hem zerdeçal hem de karabiber, anti-enflamatuar, antioksidan ve hastalıklarla mücadele özelliklerine katkıda bulunan önemli aktif bileşenlere sahiptir.

Haberin Devamı

ZERDEÇALIN İÇİNDEKİ KURKUMİN

Zerdeçalda bulunan bileşiklere curcuminoidler denir. Kurkumin de en aktif ve en önemli bileşendir Bu polifenol, güçlü bir antioksidandır. Antienflamatuar, antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahiptir . Ancak kurkuminin en büyük sorunlarından biri vücutta iyi emilememesidir.

KARABİBER İÇİNDEKİ PİPERİN

Karabiber ve kırmızı biber, aktif bileşen olan kapsaisin gibi bir alkaloid benzeri biyoaktif bileşik olan piperini içermektedir. Piperin mide bulantısı, baş ağrıları ve sindirim sorunlarını hafifletmeye yardımcıdır ve ayrıca antienflamatuar özelliklere sahiptir. En önemli yararı, kurkuminin emilimini arttırması ve vücut tarafından kullanıma hazır hale gelmesini sağlamasıdır.

PİPERİN, KURKUMİN EMİLİMİNİ ARTTIRIR!

Araştırmalar, zerdeçal içindeki kurkumin ile karabiber içerisindeki piperinin birlikte kullanımının kurkumin emilimini % 2.000'e kadar arttırdığını desteklemektedir.

Çalışmalarda zerdeçal ve karabiberin birlikte kullanımının antienflamatuar, antioksidan özellikleri nedeniyle hastalıklarla mücadelede sağlığı iyileştirdiği gösterilmiştir.

Örneğin yapılan bir çalışmada, 2 gram kurkumine 20 mg piperin eklenmesinin emilimini önemli ölçüde arttırdığını görülmüştür.
Bu mekanizmanın nasıl çalıştığı hakkında şu an 2 teori bulunmaktadır:

1. Piperin, kurkuminin bağırsak duvarından, kan dolaşımına geçmesini kolaylaştırır .
2. Kurkuminin karaciğer tarafından parçalanmasını yavaşlatıp kandaki seviyelerini yükseltir.
Sonuç olarak, kurkuminin piperin ile birleştirilmesi potansiyel sağlık yararlarını arttırmaktadır. Kurkumin ve piperin her birinin kendine özgü sağlık yararları olsa da, birlikte çok daha faydalıdırlar..

SAĞLIĞA FAYDALARI NELERDİR?

Enflamasyonla mücadele ediyor ve ağrıyı azaltıyor

Zerdeçaldaki kurkumin güçlü anti-enflamatuar özelliklere sahiptir. Ağrıyı azaltıcı etki gösterir.

Çalışmalar ayrıca zerdeçalın eklem iltihabı ve ağrısı ile karakterize bir hastalık olan artritin önlenmesinde ve tedavisinde bir rol oynayabileceğini göstermektedir.

Piperin, anti-enflamatuar ve anti-artritik özelliklere de sahiptir. Vücudumuzdaki bir ağrı reseptörünün hassaslaşmamasına yardımcı olur, bu da rahatsızlık hissini azaltabilir .

Kurkumin ve piperin birleştiğinde, güçlü bir iltihapla mücadele ikilisi olmakta, rahatsızlığın ve ağrının azalmasına yardımcı olmaktadır.

Kanseri önlemeye yardımcı olabilir

Kurkuminin, kanserin önlenmesinde ve tedavisinde etkili bir bileşen olduğu söylenmektedir. Test tüpü çalışmalarda kurkuminin kanserli hücrelerin büyümesini ve gelişimini azalttığı, kanserli hücrelerin ölümüne de katkıda bulunduğu görülmüştür.
Piperin bazı kanser hücrelerinin ölümünde rol oynayarak tümör oluşum riskini azaltabilirmektedir. Araştırmalar kanser hücrelerinin büyümesini engelleyebileceğini de göstermektedir .

Yapılan bir çalışmada, kurkumin ve piperinin, ayrı ayrı ve kombinasyon halinde, meme kök hücrelerinin kendi kendini yenileme sürecini kesintiye uğrattığını göstermiştir. Bu da meme kanserinin ortaya çıktığı yer olduğu için önemlidir .
Diğer çalışmalarda da kurkumin ve piperinin prostat, pankreas, kolorektal ve diğer kanser türlerine karşı koruyucu etkileri olduğunu gösterilmiştir.

Sindirimi destekler

Hint tıbbı, binlerce yıldır zerdeçalın sindirime yardımcı olduğunu desteklemektedir. Modern çalışmalar da, zerdeçalın bağırsak spazmlarını ve şişkinliğini azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Piperinin, bağırsaktaki sindirim enzimlerinin aktivitesini arttırdığı ve besinlerin daha hızlı ve kolay sindirilmesine yardımcı olduğu bilinmektedir .

Ayrıca, hem kurkuminin hem de piperinin anti-enflamatuar özellikleri sayesinde, bağırsak iltihabını azaltarak sindirime yardımcı olduğu görülmüştür.

Güvenlik ve dozaj

Bazı insanlar, yüksek dozlarda kurkumin aldıktan sonra mide bulantısı, baş ağrısı ve cilt döküntüleri gibi yan etkiler yaşayabilir . Bu nedenle, takviye alınacaksa ambalaj üzerindeki dozaj tavsiyelerine uyulmalıdır.

FAO / WHO, Gıda Katkı Maddeleri Ortak Komitesi (JECFA), kurkumin için kabul edilebilir günlük diyet alımınının kilo başına 3 mg / kg olduğunu belirtmektedir. Yani 80 kg’lık bir birey için günde 2.4 gr kullanımı etkilidir.

Hint kültüründe , zerdeçal ve karabiber yaygın olarak çayda; zeytin yağı, hindistancevizi yağı, bal ve zencefil ile birlikte tüketilmektedir. Kurkumin yağda çözündüğü için yağla birlikte tüketilmesi emilimini arttırmaktadır.

BENİM ÖNERİM

Zerdeçal ve karabiberin avantajlarından tam anlamıyla faydalanmak istiyorsanız, en iyi sonucu almak için bu baharatları bir tuzlukta karıştırın. Hatta içine zencefil da ekleyerek sağlığa daha fazla katkı sağlayabilirsiniz. Sofranızda tuz terine bu tuzluğu bulundurun ve yemeklerinize, salatalarınıza, yoğurda ekleyerek tüketin.

Yazarın Tüm Yazıları