Haydi annecim ödeve!

Bir an önce çocuk üzerinde disiplin kurması gerektiğine inanan ebeveynler, acemi bir heyecanla iyi niyetli hatalar yapabiliyor.

Haberin Devamı

Pek çok ebeveyn özellikle de ilkokul birinci sınıfa başlayan çocukları olanlar, ödev yapmaları için çocuklarına nasıl bir yaklaşım sergilemeleri gerektiğini merak ediyor.

Yaz temposundan ve oyun çağından çıkmamış yavruya okuldan yorgun geldikten sonra ödev yaptırmak sanıldığı kadar kolay da olmuyor.

Haydi annecim ödeve

Okuldan gelen minikler, o gün yapmaları gereken her şeyi fazlasıyla yerine getirmiş olduklarını düşünerek isyankar bir tutuma girebiliyor.

Okuldan gelip dinlenmek, oyun oynamak, teknolojik oyuncak ya da televizyonla vakit geçirmek istiyorlar.

Bir an önce disiplin kurması gerektiğine inanan ebeveynler, acemi bir heyecanla iyi niyetli hatalar yapabiliyor.

Haberin Devamı

Çocuğunu okul dönüşü karşılayan ebeveynler programı çocuklarına iletiyor:

“Şimdi ellerimizi yıkayalım, tost ve meyve suyumuzu bitirelim sonra hemen ödevlerimize başlayalım…”

Çocuğun öncelikli fiziksel ihtiyaçlarını karşılamak harika bir başlangıç ancak bu tür ifadelerde atlanan şu:

Ödev kimin ödevi tam belli değil. Çocuğun da olabilir ebeveynin de.

İlk olarak dikkat etmemiz gereken şey, bu ödevin çocuğa ait olduğu ve onun sorumluluğunda olduğu mesajını vermek.

Çocuğunuzla minik bir toplantı yapıp, ilkokul eğitiminin ve verilen ödevlerin ne işe yaradığını konuşabilir, eve geliş saatinden uyku saatine kadar günü programlayabilirsiniz.

Masa başına henüz okumayı sökmemiş olan çocuğunuzla oturup yönergeleri ona okuyabilirsiniz. Ancak sürekli müdahalelerden kaçınmalı ve başında gergin ve sinirli bir bekleyişe girmemelisiniz.

Elinizdeki silgiyi sertçe sayfada gezdirip diğer elinizle kâğıttaki silgi kalıntılarını uzaklaştırdığınız an, sizin ödev yaptırma stilinizi ortaya koymaktadır.

Eğer sertçe ve tahammülsüz bir şekilde yapıyorsanız, çocuğunuz hatalarından nefret ettiğinizi düşünüp kaygılanacaktır.

Miniklerin önünde en az on iki yıllık eğitim hayatı olduğunu ve yaşlarının kotaracağından çok daha fazla ders ve ödev yükünün altında olduklarını hatırlayarak sabırlı, eğlenceli ve tutarlı bir rehber olmayı, öğretmenliği öğretmenine bırakmayı tercih etmeniz, çocuğunuzla uyum ve güveninizi korumaya alacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları