Baba olmanın önemi

Çocuk gelişiminde anneler kadar babanın da tartışılmaz bir önemi vardır. Babanın rolü, annenin tek başına sahiplenebileceği bir şey değildir.

Haberin Devamı

Çocuk gelişiminde anneler kadar babanın da tartışılmaz bir önemi vardır. Babanın rolü, annenin tek başına sahiplenebileceği bir şey değildir.

Babalar çocuk büyütmede neden geri planda oluyor?

Toplumsal anlamda bebeği büyütme görevi anneye yüklenirken baba ailenin direği, para kazanan ve aileyi geçindiren bir rol olarak görülüyor. Kız çocukları daha küçük yaşta ideal anne ve eş olarak yetiştiriliyor. Gebelikten itibaren babaya düşen görevler ele alınmıyor. Çocuk büyütürken babanın “kesesi” annenin “nefesi” durumu esas alınıyor.

Çocuğuyla oynamayan, parka gitmeyen, onu öpüp koklamayan bir baba; anne kadar yargılanmıyor, eleştirilmiyor. “Ne de olsa baba, bunlar annenin görevi” bilinçaltı kodları nesiller boyu sürüyor.

Babalar kendilerini para kazanıp eve vaktinde geldiklerinde “yeterli” hissediyorlar.

Haberin Devamı

Anneler babaya rol vermiyor

Doğumdan sonra pek çok anne bebeğini kendine ait olarak görür, fazlasıyla sahiplenir, babanın kucağına bile vermekte güçlük çeker.

Bu iletişim tarzı zaten yoğun çalışan ve bebek bakımını tek başına üstlenmede hevesli olmayan babayı giderek uzaklaştırabilir. Bir süre sonra babaların şunları söylediğine şahit olabiliyoruz:

“Bebeği kucaklamama bile izin verilmedi. Markette bile tek başıma bırakmadı, düşürürsün, kaybedersin dedi…”

Eğer baba daha önceden defalarca çocuğu kaybetme vakası yaşamışsa o ayrı ele alınmalı ama ben genelde annelerin baştan güvenmeyen tavrından bahsediyorum. Babalık öz güvenini kıran bu tarz yaklaşımlara annelerin çok dikkat etmesi gerekiyor.

Babaların gelişimdeki rolü

Annelik denince akla gelen koruma, bakım verme, şefkat, sevgi ve ilgi iken babaya atfedilenler disiplin, kurallar, maddi bakım oluyor. Oysa babanın karşılaması gereken duygusal ihtiyaçlar psiko-sosyal gelişiminde önemli bir yer tutuyor.

Öz güven, benlik algısı, toplumsal ve cinsiyet rolleri, sorumluluk kazanma süreçlerinde baba figürü tartışılmaz bir öneme sahiptir. Anne kadar sık görülmeyen ve vakit geçirilemeyen bu figürle geçirilen her saniye, ondan alınan her övgü çok büyük öneme sahiptir.

Haberin Devamı

Babalara öneriler:

- Kız-erkek fark etmeksizin çocuğunuzla birebir vakit geçirin.

- Onunla halının üzerinde oynayın, boyamalar yapın, güreşin. Tüm bunları yaparken sadece ona odaklanın.

- Uyku öncesi zaman geçirin, masal okumak, sohbet etmek, saçını okşamak harika bir zaman dili olacaktır.

- Bazı hafta sonları anneyi evde ya da kendi programıyla baş başa bırakıp, çocuğunuzla tek başınıza dışarı çıkın. Size özel bu zamanlarda amaç her istediği oyuncağı almak vs değil, doğal ortamlarda birbirinizi derinden tanıyacak vakitler yaratmaktır.

- Onunla doğa keşifleri yapın. Sadece yarım saatinizi oyun parkının bahçesinde geçirin, çiçekleri, karıncaları izleyin. Onun hayallerini, korkularını konuşun. Onu keşfedin.

Haberin Devamı

- İyi davranışlarında kuru bir “Aferin” yerine “Seninle gurur duydum” vb onurlandırıcı ifadeler kullanın.

- Arkadaşlarını ve öğretmenini tanıyın. Yılda birkaç kez mümkünse her ay okulunu ziyaret edin. Sizin okula gelişiniz onun için kahramanının gelişi demek olacaktır.

- Sabırlı olun, vakit geçirirken sizi zorlarsa da pes etmeyin. Bir süre sonra ilişkiniz rayına girecek ve sizin için günün en keyifli anı onunla geçireceğiniz dakikalar olacak, bundan emin olun.

- Bir anne baba için dünyanın en güzel ödülü çocuğunun kendisine bakıp “Bugün için çok teşekkür ederim, seni seviyorum” demesidir. Onun hafızasına güzel anlar bırakın.

Buna değecektir…

Yazarın Tüm Yazıları