GeriGizem Şeber Pırasa yaşlanmayı geciktiriyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Pırasa yaşlanmayı geciktiriyor

Pırasa yaşlanmayı geciktiriyor
Abone Olgoogle-news

K vitamini yönünden zengin bu sebzenin sağlığa faydaları saymakla bitmiyor.


Soğangiller ailesinin üyesi olan pırasa, birçok sağlığa faydalı birleşik içerir. Bunların başında içerdiği flavonoidler gelir. İçerdiği kamferol ile kan damarlarındaki hasarları azaltmaya yardımcı olduğu belirlenmiştir.

Pırasa yaşlanmayı geciktiriyor


Yüksek miktarda içerdiği folat kalp sağlığını korumaya destek olur. Pırasa, içerdiği antioksidan etkili gallik asit ile yaşlanmayı geciktirici etkiye sahiptir.

Pırasa yaşlanmayı geciktiriyor


İçerdiği sülfürlü diğer birleşikler ile özellikle kolon kanseri başta olmak üzere kansere karşı koruyucu etkisi olduğu bilinmektedir. 1 porsiyon pırasa; kanın pıhtılaşmasında önemli rolü olan K vitamini ihtiyacının yaklaşık %30’unu, manganez ihtiyacının %13’ünü, C vitamini ihtiyacının %6’sını karşılar.

Pırasa yaşlanmayı geciktiriyor


İçerdiği oksalatlar sebebi ile çok yüksek miktarda tüketildiğinde kalsiyumun vücutta kullanılmasını olumsuz etkileyebilir. Gaz yapan bir sebze olduğu için sindirim sistemi sorunları yaşayanların çok iyi pişirerek ve az miktarlarda tüketmesi gerekir. Pırasa, dolapta yıkanmadan yaklaşık bir hafta, dondurucuda yaklaşık 3 ay saklanabilir. Piştikten sonra buzdolabında saklanıyorsa maksimum taze kalma süresi 48 saattir.

Pırasa yaşlanmayı geciktiriyor


TADINI SEVMİYORSANIZ BÖYLE TÜKETİN

  • Salatalara soğan yerine doğranabilir.
  • Patates ile birlikte pişirilip püre haline getirilerek, çorba hazırlanabilir.
  • Keskin tadını kırmak için az et suyu ilave edilerek pişirilebilir.
  • Omlet ve menemene ilave edilebilir.

Pırasa yaşlanmayı geciktiriyor


PIRASALI OMLET

Malzemeler

2 adet yumurta
1 adet büyük boy pırasa
2 diş sarımsak
1 çay bardağı tavuk suyu
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Kırmızı pul biber

Hazırlanışı

Pırasaları enine çok ince doğrayın. Sarımsakları ince çentin. Zeytinyağında pırasa ve sarımsakları çevirin. Tavuk suyunu ilave edin ve pırasalar yumuşayıncaya kadar pişirin. Az miktarda tuz ilave edin. Yumurtayı üzerine kırın. Yumurta piştikten sonra üzerini kırmızı pul biber ile süsleyerek servis yapın.

NOT: 1 porsiyonu 130 kaloridir. 

Pırasa yaşlanmayı geciktiriyor

False