Besin dolandırıcılığının farkına varın

Her yıl piyasaya sürülen kar amaçlı moda besinler, bireylerin sağlığını tehdit ediyor!

Haberin Devamı

Her yıl zayıflama ya da daha hızlı kilo vermek adı altında bir besin çıkıyor karşımıza. Yine bir anda ortaya çıkan besin Goji üzümü. Fiyatına bakıldığında ülkemizde üretilen aynı besin grubuna göre fazlasıyla daha pahalıdır. Peki, goji üzümü nedir? 

Himalaya bölgesinde yetişen goji üzümü diğer adıyla kurt üzümü olarak da bilinir. Parlak kırmızı renktedir ve kuruduğunda üzümü andırır. Biraz tatlı ve ekşidir, üzüm, vişne arası bir tada sahiptir.

GOJİ ÜZÜMÜNÜN 3 GÜNDE 3 KİLO VERDİRDİRĞİ İDDİA EDİLİYOR

Bu besinin besin öğesi açısından faydaları bulunmaktadır. Ama asıl problem, bu besini tüketim konusunda yanlış bilgilendirilme. Sosyal medya üzerinden reklamlar ile kutu kutu satışların yapıldığı – bazı ünlü kişilerinde destek verdiği- sayfalarda yorumlar ise daha üzücü. Kullanan bir kişi 3 günde 3 kilo verdiğini ve bu miktarın az olduğu için üzülen tüketiciye verilen cevap ise: “Düzgün tüketirseniz/içerseniz 3 günde 3 kilo yerine, daha fazla kilo vereceksiniz.“ gibi tamamen insanların sağlığını riske atacak cümleler kullanılıyorlar.  Bu cümleler yanlış bilginin vermesini geçin, sahtekarlık ve şarlatanlık olduğunu artık toplum olarak farkında olmalıyız! 

Haberin Devamı

Besin dolandırıcılığının farkına varın

ZAYIFLATAN ETKİLERİ YOK!

Ülkemizde yetiştirilen kuru dut ve kuru üzüm, besin öğesi bakımından goji üzümü birbirlerine yakın besinlerdir. Ama birkaç tane artı özellik hastalıkları önleyen, metabolizmayı süper hızlandıran bir besin yapmaz. Sizi 3 gün de 3 kilodan daha fazla zayıflatır gibi etkileri yoktur. Böyle bir zayıflamanın sağlıklı olmadığı artık bilmeliyiz. 

Bir besin, en sağlıklı besin öğesine sahipte olsa tek başına sağlıklı bir zayıflama sağlayamaz. Her bir besinin zayıflama üzerinde ayrı ayrı etkisi vardır. Ama bu etkinin tek başına hiçbir anlamı yoktur. Her besini doğru miktar ve doğru sıklıkta tüketmeliyiz ki o zaman doğru ve sağlıklı şekilde kilo kaybı olsun.

BESİN DOLANDIRICILIĞININ FARKINA VARIN

Ülkemizde yetişen meyve, tahıl, sebze ve kurubaklagil çeşitleri besin öğesi açısından yeterli miktarlara sahiptir. Bu diğer ülkelerin besinlerine bakmayalım, araştırmayalım anlamına gelmiyor. Yanlış bilgilendirme ile besin dolandırıcılığı ve şarlatanlığı yapıldığının farkına varın ve bu tür hilelerin mağduru olmayın. 

Haberin Devamı

Her yıl moda besinlerle farklı amaçlar ile kar sağlayan, bireylerin sağlığını bu kadar kolay bir şekilde riske atan kişiler/kurumlar için gerekli cezaların uygulanması dileğiyle. Besinlerle ilgili yanlış bilgilendirmeye karşı çıkmak, bilime dayalı beslenme bilgisi iletmek için sağlık grupları-besin endüstrisi-basın yayın kuruluşları ile daha çok işbirliğinin yapılması ve daha bilinçli bir toplum olmak dileğiyle.

Yazarın Tüm Yazıları