Obezite, sadece kozmetik bir sorun değil aynı zamanda; kalp hastalığı, şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve bazı kanserler gibi diğer hastalıklar ve sağlık sorunları riskini artıran karmaşık bir hastalıktır. Obezite genellikle, kalıtımsal özelliklerin çevre, beslenme ve egzersiz faktörleriyle şekillenmesinden kaynaklanır.
#ObeziteToplum olarak yanlışımız kilo problemini estetik sorun olarak görmemiz. Asıl doğru olan ise fazla kilolarınızın sağlığınızı tehdit eden bir problem olarak görmektir. Önemli olan uygulayacağınız sağlıklı beslenme programını yaşamınızın devamında da uygulamak. Diyetisyen Ferdi Öztürk, sağlıklı kilo vermenin yollarını anlatıyor.
#Kilo VermeKilo vermenin fiziksel olduğu kadar zihinsel bir zorluğu olduğu doğrudur. Yemek, egzersiz ve yaşam tarzı değişikliği ile ilgili zihniyetinizi değiştiremezseniz, o zaman uzun vadeli kilo kaybı ve sağlıklı yaşamanız inanılmaz derecede zor olacaktır. Gelin kilo vermeyi zorlaştıran bazı düşünce yapılarına bakalım.
#Kilo VermekKomşumuzun/akrabamızın veya sosyal medyada paylaşılan genel geçer diyet programları asla yapılmamalı. Kişiye özel olmayan bu programlar diyabete eğilimi artırabilir, tansiyon, kalp-damar hastalıkları, böbrek, karaciğer, bağırsak rahatsızlıkları gibi birçok hastalığa temel oluşturabilir.<br><br>Diyetlerin kişiye özel hazırlandığını söyleyen Beslenme ve Diyet Bölümünden Dyt. Gizem Gençyürek, diyet yaparken hataya düşmemek için dikkat edilmesi gereken hususlara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
#DiyetÇoğu kadının kilo vermeden önce dikkate alması gereken çok önemli faktörler vardır. Daha küçük beden bir pantolon, daha sıkı bir kalça ve incecik bir bel istiyoruz, kilo veriyoruz ve egzersiz yapıyoruz. Bunlar yorucu olabilir ancak bazılarına diğerlerinden daha kolay da gelebilir. Yine de kilo vermeden önce, baş ağrısının, kalp sorunlarının ve hatta daha sonrasında oluşabilecek kiloları düşünüp hareket etmelisiniz. Peki nedir bu diyet öncesi dikkat edilmesi gereken faktörler? İşte cevapları…
#Diyet Nasıl OlmalıGecelerin uzaması ile beraber evde yenilen atıştırmalıklar artarken, soğuk havalarla birlikte de yürüyüşler yerini taksi veya otobüslere bırakıyor. Peki bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirmek ve kışın kilo almayı engellemek için neler yapmalı? Diyetisyen Emre Uzun size kış aylarında nasıl beslenilmesi gerektiğinin gizli sırlarını verdi.
#Genel SağlıkKilo verme ya da kilo kontrolü için yapılan diyetlerin metabolizma ya da vücut tipinize uygun olması çok önemli. . Daha sağlıklı ve bilinçli bir şekilde kilo vermek için vücudunuza uygun programları tercih etmelisiniz. Böylece istediğiniz forma kavuşmanız çok daha kolay olur.
#DiyetDiyetisyenlerin ve beslenme uzmanlarının en çok dikkat ettiği konulardan biri de kilo vermek ya da ideal kilosunu korumak isteyen kişilerin vücut tipleri. İnsanların gerek genetik, gerek beslenme unsurlarından dolayı alt ya da üst karın ve basen bölgeleri daha yağlı olabiliyor. Bu durumda, yağ oranının yoğun olduğu bölgeye etki edecek beslenme programları uygulanmalı. Beslenme uzmanları, vücut tipine göre kilo vermede sporun önemini bir kez daha vurguluyor. İşte vücut tipinize göre kilo verme rehberi:
#Kilo VermeBasit bir soğuk algınlığından alerjilere ve kansere kadar birçok hastalığa karşı en önemli savunma birliklerimiz olan probiyotikler, kilo kontrolüne de yardımcı oluyor. Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, sağlıklı bir şekilde kilo vermenin yollarını anlattı, özel zayıflama kürü tarifi verdi.
#Kilo VermeSon dönemlerin en merak edilen tanımlamaları içerisinde andülasyon geliyor. Özellikle farklı bir tedavi yöntemi olması ile beraber, birçok amaç altında ele alınmaktadır. Peki andülasyon nedir, zayıflatır mı? Terapisi nasıl yapılır? Cihazı ne işe yarar tüm detayları ile derledik.
#AndülasyonModern çağın salgın hastalığı obezite dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla yaygınlaşıyor. Özellikle yaklaşık iki yıldır hareketlerin kısıtlandığı, eve kapanmaların yaşandığı ve yeme alışkanlıklarının değişerek abur cubur tüketiminin arttığı pandemi sürecinde obezitenin çok daha sık görüldüğünü belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Turanlı, obezite ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gereken 8 önemli kuralı anlattı, uyarılar ve önerilerde bulundu.
#ObeziteSAĞLIĞINIZIN ne durumda olduğunu öğrenip gelişebilecek problemleri önceden tahmin edebilmek için her yıl düzenli taramalardan geçmeniz şart. Sağlık riski analizlerinde de yavaş yavaş ‘fonksiyonel tıp’ ağırlıklı sağlık taramalarına yönelmemiz lazım. Bu taramalarda sadece hastalıkları araştırmak yerine, hücre, doku ve organların fonksiyonları da detaylı olarak inceleniyor. Daha doğrusu didik didik ediliyor. Fonksiyonel tıp sayesinde yeni, detaycı ve doğru sağlık taramaları devreye giriyor. “Beslenmenizi değiştirin yaşamınız değişsin” diyen İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Park Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı ve Fonksiyonel Tıp Uzmanı Opr. Dr. Zafer Beken, bakın neler söylüyor:
#İzmiPandemi koşulları obezite oranını artırdı. Araştırmalar bu dönemde her 10 kişiden 6’sının kilosunun arttığını ve bir kişinin ortalama 6 kilo aldığını gösteriyor. Evde geçirilen zamanın artması, spor aktivitelerinin sınırlanması ve dengesiz beslenmenin kilo artışını tetikleyebiliyor. Peki alınan kilolar sağlık bir şekilde nasıl verilir? Sağlıklı kilo verme yöntemleri nelerdir? İşte öneriler...
#ZayıflamaGenel cerrahi uzmanı Op. Dr. Özgür Demirtaş’ın kliniğinde görevli diyetisyen Melin Yayıntaş, obezite cerrahisi geçiren hastaların en çok merak ettiği ‘ne zaman oruç tutabilirim’, ‘ameliyat sonrası ilk 1 yıl içerisinde oruç tutmam neden sakıncalı’, ‘oruç tutmamın sağlığım üzerinde ne gibi olumsuz sonuçları olabilir’ sorularını yanıtladı
#İzmir